Acilde 24 saatte iyileştin iyileştin

Özel hastanelerin acil servisine gelen hastalar 24 saat içinde iyileşmek zorunda kalacak. Aksi takdirde taksimetre çalışmaya başlayacak ve paralı hale gelecek

24 saat… Sonrası taksimetre çalışır!! Anlatayım neler oluyor: Yeni düzenleme ile özel hastanelerin acil servisinde 24 saatin ardından ilave ücret alınacak. Parası olmayan vatandaş devlet hastanesine sevkini isteyecek. Ayakta yapılan tedaviler için ‘İlave ücretleri gösterir belge verme’ zorunluluğu da kaldırıldı. 04.02.2018 Tarih 30322 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) 4. maddesi ile artık acil haller 24 saatten sonra özel hastaneler veya özel üniversite hastanelerinde paralı hale geldi. Özetle, 24 saat içinde iyi oldun oldun yoksa paşa paşa devlet hastanesi yolu gözükecek.

Tebliğ değişikliği oldu

Bir önceki Sağlık Uygulama Tebliği’nde yukarıda belirtmiş olduğumuz madde aynen bu şekildeydi; “Hastanın acil haller nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna başvurması halinde bu başvurusuna ilişkin taburcu edilinceye kadar sunulan tüm sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz.” Yani belirtilen durumda bir trafik kazası geçirmeniz halinde hastanın sağlık durumu stabil hale gelinceye kadar olay yerine en yakın kaldırılmış olduğu özel hastanede tedavi görebiliyordu, hiçbir ücret talep edilmiyordu.

Haberin Devamı

Yeni yayımlanan SUT’de belirtilen madde; “Hastanın acil servislerde 24 saat içinde stabilizasyonu esastır. Hastanın acil servise başvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı ya da başka bir sağlık hizmeti sunucusunun yataklı kliniğine sevk edilmesiyle acil hal sona erer. Acil servislerden kabul edilerek doğrudan uygulanan acil işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınamaz. Hastadan ilave ücret alınabilmesi için hastaya/hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin ‘Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu’ (EK-1/D) kullanılarak, yazılı bilginin imza karşılığı verilmesi zorunludur.”

Haberin Devamı

Türkçe meali; Sayın acil hastamız, hastanemize hoş geldiniz. Acil hal durumunda size özel hastane ya da üniversite hastanesi olarak ücretsiz olarak tedavi ve hizmet sunacağız. Ancak 24 saat içerisinde iyileşip çıkış yapmazsanız ya da başka bir devlet hastanesine sevkinizi gerçekleştirmezseniz size özel faturamız düzenlenecektir.

Suistimal edilince uygulama kalktı
Acil hallerde tüm hastanelerden ücretsiz yararlanılması SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşlara sunmuş olduğu en önemli hizmetti. Henüz Çalışma ve Sağlık Bakanlıklarından resmi bir açıklama yapılmamış olsa da bu düzenlemenin bazı vatandaşlar tarafından suistimal edilmesinden kaynaklı getirildiği aşikâr.Hastaneye ve hekime kişi başı yılda başvuru oranı 10.2 olmuş… Poliklinik başvuruları 5 kat, ameliyat sayısı 6 kat artmış. 80 milyon nüfusluTürkiye’de acile başvuranların sayısı 2017 yılında 110 milyon…
Hal böyle olunca dönüşüm kaçınılmaz olmuş.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR