Bir hırka bile çalan şehit sayılmaz

9 milyonun üzerinde kayıt dışı çalışanla mücadele eden SGK, Diyanet’ten yardım istedi. İmamlar hutbelerinde “Tek bir personeli 30 gün kayıt dışı çalıştırmak cebinden 500 lira çalmakla aynıdır” diyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizde bulunan yaklaşık 9 milyonluk kayıt dışı çalışanın önüne geçmek için hemen her türlü yolu deniyor.
Kayıt dışı personel istihdam etmenin yüklü miktarlarda cezası olsa da çoğu kişi risk almaktan korkmuyor ve 10 kayıtlı çalışanın yanında bir kayıt dışı çalışanı mutlaka oluyor. Binlerce işverenin denetimi de haliyle kolay olmuyor. Kurumun sınırlı sayıda denetmeni olduğundan ve öncelik Al0 170 şikâyetleri üzerine verildiğinden rutin denetimleri gerçekleştiremiyor.
Diyanet destek verdi
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Diyanet İşleri Başkanlığı desteğiyle 15 ilde gerçekleştirdiği Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi (KİDEP) ana temalı Din Görevlileri Konferansı, Antalya’da yapıldı. Planlanan projede imamlar hutbelerde “Her bir personeli 30 gün sigortasız çalıştırmak cebinden 500 TL çalmakla aynıdır” diyecek. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in; “Devlet malından bir hırka bile aşıran, savaşta ölse şehit sayılmaz” sözünden yola çıkarak cemaate konunun önemi aktarılacak.
Dini değerlerimize pek düşkün bir toplum olsak da konu kâr etme aşamasına geçtiğinde gözle görülmeyen ve hak olmayan kazançlara yöneldiğimiz de maalesef bildiğimiz bir gerçek.
Yakalanırsan ceza 77 bin TL
Kayıt dışı personel çalıştırmanın yasal günahlarını anlatmaya çalışırken, camiye gidenlerimiz için imamlarımız da hutbede özenle devamını getireceklerdir.
Bizim işimiz sosyal güvenlik olduğundan, bu dünyada günah kadar canınızı acıtacak cezalara gelelim. Sigortasız bir personel çalıştırıyorsunuz ve denetimlerde SGK denetmenleri veya müfettişler tarafından tespit edildi.
- İşe giriş bildirgesi verilmemesi: 2 asgari ücret (2.029,50 TL X 2 = 4.059,00 TL)
- Aylık prim hizmet belgesi verilmemesi: Her ay için 2 asgari ücret
(2.029,50 TL X 2 = 4.059,00 TL)
- Ücret bordrosunun geçersiz olmasından dolayı: Her ay için asgari ücretin yarısı (1.014,75 TL)
- Yasal defterin geçersiz olmasından dolayı yasal defterde sigortasız çalıştırılan işçiye verilen ücretlerle ilgili kayıt olmadığı için: Her ay için asgari ücretin yarısı (1.014,75 TL)
Yukarıda belirtilen cezalar dâhilinde bir yıllık sigortasız personel çalıştırmak size en düşük 38 asgari ücrete (77.121,00 TL) mal olacaktır. Bir de tüm bu cezaların yanına promosyon olarak yararlandığınız teşviklerin geriye dönük iptal edilmesi söz konusu olacak. Siz değerli okuyucularımıza sevabıyla günahıyla kayıt dışı istihdamı da anlatmış oldum, sanırım bir sevabı hakettim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR