İşverene yeni yılda 9 milyarlık ek yük

Çalışma Bakanlığı bütçesinden asgari ücrete destek olmayacağının sinyalini Maliye Bakanı önceki gün verdi. 1.5 milyona yakın işyerinin yararlandığı desteğin kalkması 2018’de işverene 9 milyar liralık ilave yük anlamı taşıyor

Çalışma Bakanlığı bütçesinden ‘asgari ücret desteğine son’ sinyali geldi
2016’da başlatılan her işçi için aylık 100 lira asgari ücret desteğinin 2018’de devam edip etmeyeceğine dair işaret Çalışma Bakanlığı bütçesinden gelmişti. Destek için 2018’deki yeni haklara yönelik ödenek konmamıştı. Maliye Bakanı da önceki gün desteğin kalkacağını ifade etti.
2016’da, asgari ücretin yüzde 30 artırılarak net 1.300 liraya çıkartılması üzerine, işverenin yükünü azaltmak amacıyla brüt 2 bin 550 TL ve altında ücret alan işçiler için aylık 100 TL destek sağlandı. 2017 yılı için de brüt 3 bin 300 TL ve altında ücret alan işçiler için 100 TL asgari ücret desteği verildi.
1.4 milyon kişi yararlandı
2016 yılında asgari ücrete birden 300 liralık zam yapılınca işverenlerin tepkisini çekmemek adına asgari ücret teşviki hayata geçirilmiş oldu.
Asgari ücret teşviki ile birlikte belirlenen ücret bandında her bir personel için 99.99 TL indirim sağlanmaya başlandı.
2016 yılında destekten 1 milyon 449 bin 425 işyeri yararlandı. Asgari ücret desteği için 2016 yılında 9 milyar 475 milyon liralık ödenek ayrılırken, destekten yararlanacak kişilerin tespiti ve desteğin ödeme süreci zaman aldığı için, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere asgari ücret desteği ödemeleri 3 ay gecikmeli yapıldı. Bu nedenle 2016 yılında 7 milyar 27 milyon liralık ödeme gerçekleştirildi.
2017’de asgari ücret desteği için 8 milyar lira ödenek ayrıldı. İlk 8 ayda 6 milyar 565 milyon lira asgari ücret desteği ödendi.
Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu 2018 bütçe raporunda toplam bütçesinin 59 milyar 738 milyon 565 bin lira olduğu, Bakanlığın merkez ve yurt dışı teşkilatı toplam harcamaları için 353 milyon 245 bin lira ödenek talep edildiği belirtildi.
Bakanlık bütçesinden, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na finansman açığı, işveren prim indirimi, sandıklara ilişkin ve işveren teşvik ödemeleri toplam 54 milyar 442 milyon 431 bin lira, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne cari transferler, sermaye transferi ve İşsizlik Sigortası Fonu Hazine Prim Katkısı için toplam 4 milyar 924 milyon 834 bin lira, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’ne cari transfer ve sermaye transferi için toplam 17 milyon 935 bin lira kaynak ayrılmasının öngörüldüğü açıklandı.
İşverenler, asgari ücret desteğinin devam edip etmeyeceğini merak ediyordu. Çalışma Bakanlığı’nın bütçesine 2018 yılında asgari ücret desteği için sadece 2 milyar 445 milyon lira ödenek konmuş ve bu kafa karıştırmıştı. Bu ödeneğin, 2017 yılında hak kazanılan ve 2018’in ilk çeyreğinde geriye dönük yapılacak ödemeler için kullanılacağı belirtildi.
İstihdam seferberliğini olumsuz etkiler mi?
Çalışma Bakanlığı 2018 bütçe sunumunda konuşan Sarıeroğlu, işverenlere yeni nesil teşvikler getirileceğini belirtti. Yeni çalışma döneminde temel önceliklerinin işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılması olduğunu bilirten Bakan Sarıeroğlu, yeni nesil teşviklerle işverenlerin ve iş arayanların daima yanında olacaklarını ifade etti. İlave istihdam için yeni nesil teşvik uygulamaları çalışmalarının devam ettiğini aktaran Sarıeroğlu, 2017’de başlattıkları Milli İstihdam Seferberliği’ni 2018’de de sürdüreceklerini belirtti. Öğrencilerin ve 6 aydan uzun süreli işsizlerin işbaşı eğitim programından daha fazla yararlanması ve mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına dahil olmalarını kolaylaştıracak yeni düzenlemeleri hayata geçirileceğini, eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin istihdama katılmama nedenlerini ve çözüm önerilerini içeren analiz raporunu hazırladıklarını açıkladı.
Bu kapsamdaki gençlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İŞKUR’a yönlendirilmesini sağlayacak takip sistemini oluşturduklarını, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik politikaları geliştirmeye destek olacak bilgi yönetim sisteminin kurulmasıyla ilgili çalışmaların son aşamada bulunduğunu kaydeden Sarıeroğlu, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine ilişkin yeni uygulama rehberleri hazırlayacaklarını aktardı. Asgari ücrete zam tartışmaları başladı. Brüt 2 binler, farklı beklentiler havalarda uçuyor her zamanki gibi…
İşsizlik halen iki haneli rakamlarda duruyor…
Asgari ücret desteği de kalkınca bakalım 2018 nasıl gelecek çalışma hayatına. Bekleyelim görelim…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR