‘Dönseydi’ 14 bin TL cezayla kurtulacaktı

Murat Boz’un 3 yıldır sigortasız personel çalıştırdığı ortaya çıktı. Mahkemeleşmeden itirazı kabul edip SGK’ya başvursaydı 14 bin 663 TL idari para cezası alacak olan Boz, şimdi 234 bin 630 TL ceza ile karşı karşıya. Şarkıcının toplam cebinden çıkacak para 387 bin lirayı bulacak

Bu Sosyal Güvenlik Kurumu daha ne yapsın…

Sosyal medyada, yazılı basında, televizyonlarda kamu spotlarıyla anlatıyor. ‘Sigortasız çalışma, çalıştırma’ diyor. ‘Sosyal Güvencenin kıymetini bil’ diye uyarıyor. Ancak; kayıtdışı istihdam verilerinde önemli oranda azalmalar yaşansa da ‘yok artık’ diyebileceğimiz vakalarla da karşılaşmak hâlâ mümkün.

Sanatçı dostlarımızın ülkemizde fazlasıyla örnek alındığı bu zamanlarda yapmış oldukları hatalarda haliyle göz önünde bulundurulduğunda dilimizde tüy biten bu konular daha enteresan hallere gelebiliyor.

Son günlerde gündemde olan başarılı şarkıcı/oyuncu Murat Boz’un 2007 yılından itibaren yanında çalışan iki dansçısının sigortasını yapmadığı haberlerini görmüşsünüzdür. Ünlü şarkıcının dansçıları mahkeme yoluna giderek ödenmeyen sigorta primlerinin ödenmesini talep edip, mahkemeden de olumlu karar aldılar. Murat Boz’a çıkarılacak ceza tarifesi üzerinden bir tablo çıkaracak olursak sigortasız iki personel mevcut. Birinin ödenmeyen 2 yıl 6 ayı tespit edilmiş, birinin 3 yılı!

Haberin Devamı

66 aylık cezası var

Şayet Murat Boz mahkeme öncesi SGK’ya giderek bildirimde bulunsaydı 30 aylık bir personel için, 36 ay diğer bir personel için prim ödemesi yapacak ayrıca asgari ücretin sekizde biri (222.18 TL) her ay için ceza ödeyerek kurtulacaktı. Mevcut durumda mahkeme kararı olduğundan her ay için ödenecek primlerin yanında her bir personel için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası tahakkuk ettirilecek. 1.777,5 TL’lik asgari ücret üzerinden hesaplayacak olursak 66 aylık bir ödeme tablosunda sadece ceza tutarı 234.630,00 TL olacaktır. Buna ek olarak da 152.509,00 TL kişilerin sigorta primlerini de ödeyecektir.

Ünlü sanatçımız, kişiler mahkeme yoluna gitmeden uzlaşarak gidip kuruma bildirseydi ödeyeceği idari para cezası toplam 14.663,00 TL olacakken ne yazık ki bu tutar mahkeme kararıyla 234.630,00 TL’ye çıkmış primler de eklenince toplam 387.139,00 TL’lik bir ödemeyle karşı karşıya kalacak. Uyarıyoruz. Devlet kaçak işçi ile amansız bir mücadele içinde. Son üç yılda kaçak işçi çalıştıran yaklaşık 200 bin işletmeye 1.2 milyar liralık ceza kesildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıt dışı ile mücadele için risk analiz merkezleri kurarken, başta inşaat sektörü olmak üzere çalışana elden ücret dönemi tamamen kapanacak. İnşaat sektöründeki tüm aktörler de kayıt altına alınıp birebir izlenecek. Ücret, prim gibi ödemeleri bankalar üzerinden yapmayan firmalara yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacak.

Haberin Devamı

Murat Boz ne ilk ne de son olacak

İşin maddi kısmı böyle ancak Murat Boz bu konuda ne ilk ne de son onu da hatırlatalım. Daha önce de aynı sorunlarla karşılaşan ünlülerimizi şöyle bir hatırlayalım. Gürse Birsel: İddiaya göre Mazlume K., Gülse Birsel ile eşi Murat Birsel’in yanında 11 yıl sigortasız çalıştırıldı. Fatih Ürek’in 10 yıl orkestra şefliğini yapan Oğuz Mühürdar, Ürek’in kendisini sigortasız çalıştırdığı iddiasıyla avukatı Gökhan Alpertunga aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Almanya’ya sığınan Can Dündar’ın da yanında web sitesi editörü olarak çalıştırdığı Saim Tokaçoğlu da 15 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığını iddia ederek dava açtı. Kimbilir belki de kaçak işçi kamu spotlarında ünlü sanatçıları oynatmak işe yarayabilir. Karar sizin, sigortasız personel çalıştırmak pahalıdır, siz iyisi mi sigortalı çalıştırmayı deneyin…!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR