İşçi al ve iş yeri aç masraf devletten

1.3 milyon yeni istihdam sağlayan teşvik uygulamasından daha fazla kişi yararlanabilsin diye kapsam genişletildi. Teşvik kapsamındaki işçiler için kriterler esnetildi ve yeni açılan işyerleri için teşvik miktarı yükseltildi. Hedef 2 milyon kişiyi iş sahibi yapmak

İstihdam seferberliği çatısı altında uygulanmaya başlanan sigorta prim teşvikiyle işveren işe aldığı her yeni işçi için 773 TL teşvik alacak. Teşvik uygulamasında yapılan yeni düzenlemeyle bugüne kadar uygulanan en geniş teşvik sistemi getirildi. Teşvik kanun numarası 31.05.2017 tarihine kadar 687, 01.06.2017 tarihinden sonra 1687 olarak uygulanacak.687 sayılı Kanun ile hayata geçen teşvik uygulaması, özel sektör işverenleri için geçerli. 2016 yılının Aralık ayında çalıştırdığı kişi sayısına ilave olarak istihdam sağlayan işverenlere teşvik uygulanıyor. Son 3 aydır işsiz olan kişiler, İŞKUR kayıtları yapılarak ilave istihdam olarak işe alınırsa teşvikten yararlanmaya devam ediyorlar.
Çalışanlar için kriter esnetildi
Şubat ayından itibaren uygulanmaya başlanan ve bu tarihe kadar yaklaşık 1.3 milyon yeni istihdam sağlayarak işsizlik rakamını 2 puan aşağıya çeken teşvik uygulamasından daha fazla kişi yararlanabilsin diye yayımlanan genelge ile kapsam genişletildi. Hem teşvik kapsamındaki işçiler için kriterler esnetildi, hem de 2017 yılında yeni açılan işyerleri için teşvik miktarı arttı. Bu sayede işsizlik oranındaki düşüşün artarak devam etmesi hedefleniyor.
Sigortalı sayısında ek fırsat
2016 yılında açılmış olmakla beraber 2016 yılının Aralık ayında SGK’ya işçi çalıştırdığı yönünde bildirimde bulunmayan iş yerlerinin ilave istihdamın hesaplanmasındaki kriter değiştirildi. Değişiklik öncesi bu işverenler için ortalama 2016 yılında bildirilen sigortalı sayısına göre hesaplanıyordu. Değişiklik sonrası bu işyerleri için ortalama “0” olarak kabul edilecek. Bu sayede bu işyerleri Haziran ayından itibaren çalıştırdıkları yeni işçi için teşvikten yararlanma olanağı sağlanacak.
EV YARDIMCISI ÇALIŞTIRANA DA DESTEK
Kanun teşviklerinden 10 günden fazla ev hizmetlisi çalıştıran kişiler de faydalanabilecek. Ev hizmetlisinin son 3 ay içerisinde en fazla 10 gün sigortalılığı varsa teşvikten yararlanılması sınırların genişletilmesiyle artık mümkün.
Yeni tescil iş yeri dosyalarına avantaj
Teşvikteki değişiklik en çok 2017 yılında yeni işyeri açan işverenlere yarayacak. Haziran öncesi dönemde 2017 yılında yeni işyeri açan işverenler teşvikten 3 ay sonra ve teşvikin tutarının yüzde 50’sinden faydalanabiliyorlardı. Yani 773 TL değil 386.50 TL olarak hesaplanıyordu. Yapılan düzenlemeyle 2017 yılında yeni açılan iş yerleri de Haziran ayından itibaren 3 ay beklemeden teşvikten yüzde 100 ile faydalanabilecek. Diğer taraftan mevsimlik işlerde çalışan kişiler de teşvik kapsamına dâhil edilebilecekler. 687 değişti 1.687 oldu, hedef yılsonu 2 milyon istihdam… Bakalım sınırların genişletilmesi işe yarayacak mı?
TEŞVİK KAPSAMI NEDİR?
İşverenler, 687 sayılı kanun teşvikinde hem sigorta primi işveren hissesi, hem damga vergisi, hem de gelir vergisi ödenmiyor. Yani yalnızca primler değil, vergiler de teşvik kapsamında. İşverene teşvik kapsamında işe aldığı her bir işçi için 773 TL teşvik sağlanıyor

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR