Kadro mu statü mü?

Taşeronlar için bir kez daha kadro sözü verildi. Ancak nasıl kadroya alınacakları henüz belli değil. Ortada 3 seçenek var. Uygulanacak sistem özel kodlu bir statü değişikliği de olabilir

Yıllardır yerel ve sosyal medyanın gündeminden düşmeyen taşerona kadro sorunu tekrardan gündeme getirilmiş durumda. Mevcut hükümet bu defa kamuda asıl işi yapan taşeronlara kadro vererek son dönemlerde kısmen de olsa sarsıntıda olan güvenini kazanmak istiyor. Böyle diyorum zira Davutoğlu döneminden bu yana kadro konusunda sürekli sözler verilmesine rağmen aradan geçen yıllar içinde tek bir somut adım atılamadı. Taşeronlar da haklı olarak her seçim öncesi, ağızlarına bir parmak bal sürüldüğünü ancak heveslerinin kursaklarında kaldığını düşünmeye başladı.

Sorun bıraktığımız yerde

Peki 4. Çalışma Bakanını gören taşeron sistemi nasıl olacak? Tüm personele kadro verilecek mi, kimler kadroya dâhil edilecek, kadro verdi gibi yapıp verilmeyecek mi?

Öyle görünüyor ki ortada 3 farklı seçenek var. Bu seçeneklerden bir tanesi tıpkı 4/a gibi farklı bir statü ile taşeronları gerçek kadrolu yapmak. Bunun için 4/d ya da 4/e gibi yeni bir oluşum meydana getirilebilir. Ancak artan bütçe açıkları vergilerle kapatılmaya çalışılırken bu sistemin çok da mümkün olmadığı aşikar. Yine de bekleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

Çok seçim geçti…

Hükümetler değişti, Başbakanlar Çalışma Bakanları değişti…

Vaat hep aynı vaatti ama taşerona kadro sorununda hala bıraktığımız yerdeyiz! Biz beklerken olası seçenekleri masaya yatıralım.

Plan kadro verdim diyebilmek!

Ortalama 750 bin kişilik taşeron nüfusu mevcut ve bu kişilerin hepsinin kadroya alınması kamu bütçesini oldukça zorlayacak bir durum doğuracak. Hükümet 1.plan olarak statü değişikliğine gidecektir. Özel şirket personeli olarak geçen bu kişiler yine özel şirketler üzerinden değerlendirilecektir. Bu kişilerin özlük haklarını bağlı bulunduğu kamu kurum ve kuruluşları sağlayacak ancak kâğıt üzerinde yine şirket çalışanı olarak kalacaklar.

Plan 4/D yada 4/E statüsü getirilecek

SSK(4/a), Bağkur(4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) statüleri gibi taşeron personellere de ayrı bir statü getirilmesi planlanmaktadır. Bu personellerin 4/c kapsamına dahil edilmesi sınav sistemiyle 4/c’liler tarafından hak mahrumiyeti doğuracağından pek tercih edilecek gibi gözükmemektedir. Mevcut durumda 4/a’ya tabi olan taşeron personellerin sigorta primleri de özel şirketler üzerinden ödenmektedir. Taşeron sistemin en büyük sıkıntısı ise sahipsiz olmalarıdır. Taşeron olarak çalışan bir belediye personelinin ‘Başkanın yada diğer partililerin iki dudağının arasında bizim ekmeğimiz, memur yatıyor işleri biz yapıyoruz. Sorun çıkaranı kovuyorlar, sistemi kurmuşlar alan memnun veren memnun!’’ diyen sözleri aslında konunun en can alıcı özeti.

Haberin Devamı

Özlük haklar iyileştirilecek konu kapanacak

Çalışmalar doğrultusunda değerlendirmiş olduğumuz tek şey sadece ücret artışı ve özel kodlu statü değişikliği olacağı. Yani, 4/d yada 4/e statüsünde görünecek personel, işveren sigorta giriş ekranında taşeron işçinin fiilen çalıştığı kamu kurumunun adını yazacak ama arka tarafta yine aynı şirketler aracılığı ile işler dönecek. Ücretinde iyileşme ve çalıştığı yer olaraksa kamu kurumunun adını gören taşeron ise istediğini bir nebze de olsa almış olacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR