İş güvenliğine 3. kez erteleme

2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın kamu kurumlarına ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli özel işletmelere iş güvenliği uzmanı istihdamını zorunlu kılan hükümlerin yürürlük tarihi 2020’ye erteleniyor. Bunun yanında bu işyerlerinde patronun iş güvenliği hizmetlerini kendisinin vermesinin ve işyeri hekimi istihdam etmeden sağlık hizmetini aile hekiminden almasının da önü açılıyor. İş güvenliğini sağlamaya yönelik düzenlemenin üçüncü kez ertelenmesini işin uzmanı Baran OSGB Genel Müdürü Dr. Mustafa Baran’a sorduk, “Avrupa birincisi dünya üçüncüsü olduğumuz iş kazaları sıralamasında, sermaye odaklı bu kararın uzun vadede bedeli ağır olacak” diyerek konuyu en kısa şekliyle özetledi.

2020’DE DE ZORUNLU DEĞİL

Bir diğer son dakika önergesiyle kanunun 6’ncı maddesinde de değişikliğe gidildi. Söz konusu madde, 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde ‘işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç’ iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren ya da işveren vekili tarafından yürütülmesine imkân sağlıyor.

Haberin Devamı

Komisyonda kabul edilen önergeyle ise ‘10’dan az’ ifadesi ‘50’den az’ olarak değiştiriliyor. Buna göre, 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde patron kendi eğitim alarak ya da bir elemanına eğitim aldırarak iş güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilecek ve 2020 yılında düzenleme yürürlüğe girse de iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğundan kurtulmuş olacak. Üstelik patronlar işyeri hekimi de istihdam etmeyerek, gerekli sağlık hizmetlerini aile hekimlerinden alabilecek.

Bu ertelemeyle beraber 8 yıllık rekor ertelemeye giden İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda hep bilinmeyenli ve çok denklemlisorulara cevap bulamadık ve iş kazalarında yitip giden canlara derman olamadık.

2016 KAYIP YILI OLARAK ANILACAK

2016 yılında 1.970 işçi çalışırken yaşamını yitirdi ve Türkiye tarihinde en çok işçi ölümü geçen yıl gerçekleşmiş oldu. Yaşamını yitirenlerin 1682’si işçi ve memur, 288’i çiftçi ve esnaf. En güvencesiz işçi bileşenleri olarak 56 çocuk, 110 kadın ve 96 göçmen işçi hayatını kaybetti. Ölümlerin en çok gerçekleştiği işkolları şöyle: 442 inşaat, 389 tarım, 265 taşımacılık, 124 ticaret/büro, 109 belediye, 96 metal ve 73 maden işçisi öldü. 2013 yılında en az 1235 işçi, 2014 yılında en az 1.886 işçi, 2015 yılında en az 1.730 işçi, 2016 yılında en az 1.970 işçi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

İŞ GÜVENLİĞİ HAFTASINDA DA İŞÇİ ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİRDİK

Acaba ülke olarak önemli günleri mi yanlış anlıyoruz? İşçi bayramında ölen işçilerimizin anlam ve önemini yâd edeceğimize yine işçilerimiz ölüyor!

İş Güvenliği haftasını da ölümlü iş kazası ile kayıt altına alarak boş geçmemiş olduk.

20 MİLYON ÇALIŞANA 110 BİN İSG UZMANI YETERLİ Mİ?

Ülkemizde toplam 20 milyon kayıtlı çalışan bulunmaktadır. Buna karşılık tam 110 bin iş güvenliği uzmanımız mevcuttur. Yaşanan bunca iş kazasının sorumlusu yetersiz İSG uzmanının olmaması mıdır? 1.7 milyon işyeri sayısına ulaşan ülkemizde toplam işyeri hekimi sayımız ne yazık ki 30 bin civarında. Hayatımıza ansızın giren İş Sağlığı ve Güvenliği’ne biz mi yabancı kaldık, yoksa koyduğumuz kanunları uygulayacak eğitimimi mi sağlayamadık bilemedik…

Haberin Devamı

2017 YILININ İLK 3 AYI KAZALI BELALI GEÇTİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre Türkiye’de 2016 yılında 1.970 çalışan iş kazalarında hayatını kaybederken, bu yılın ilk üç ayında ise en az 441 kişinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiği kayıtlara geçmiş oldu.

Erteleme konusu meclis genel kurulunda kabul edildi, Cumhurbaşkanımızın onayına sunuldu. İşverene ek maliyet olarak görülerek torba yasaya monte edilen bu düzenlemeyle sayıları yüz bini bulan İSG uzmanları işsiz, yaklaşık 6 milyon işçide 3 yıl sorumsuz kalacak.

Olsun sen yine de güvenle büyü Türkiye…

DİĞER YENİ YAZILAR