Çalışma hayatı sil baştan yazılacak

Referandum sonuçlarıyla birlikte memurlardan taşerona, borçlulardan işçilere herkesi ilgilendiren değişikliklerle ilgili detaylar netleşmeye başladı. Emeklisinden çalışanına memurdan işverene kadar yaklaşık 30 milyon kişiyi etkileyecek düzenlemeler masada.

Peki çalışma hayatını neler bekliyor?

- Kıdem tazminatı garanti altına alınacak

Türkiye’de aktif çalışma hayatında bulunan yaklaşık 15 milyon vatandaşımızı ilgilendiren Kıdem Tazminatı Fonu detayları netleşmeye başladı. Çalışma Bakanlığı önderliğinde yürütülen bu süreçte tüm tarafların görüşleri alınarak bir sonuç alınacak. En önemli hedef, kıdem tazminatının 30 gününde en ufak bir kayıp olmadan çalışanın bu hakkını devlet garantisine almak.

- 657 tarih oluyor

Yaklaşık 4 milyon memuru ilgilendiren 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu da tarih olacak. Yeni bir kamu personel rejimi gündeme gelecek. Bu yeni yasada memurlar arasındaki ayrımlar kalkacak. Kamu çalışanı kavramı getirilecek. Böylece kadro sıkıntısı çeken kesimler bu sorunlarına çözüm bulacak.

Haberin Devamı

- Çalışan memura daha fazla para

Çalışan memurlar daha çok para alacak, performans değerlemesi getirilecek. Tayin, terfi gibi sistemler yeniden tanımlanacak.

- Taşeron sorunu çözülecek

Kamuda çalışan 700 binden fazla taşeron işçi de yeni kamu personel rejimiyle farklı bir statüye kavuşacak. 3 Başbakan 3 Çalışma Bakanı eskiten taşeron sorunu bu sefer çözüme kavuşturulacak.

- Yapılandırma sistemi yeniden devrede

Geçen sene hayat geçirilen yapılandırmaya gelen rekor başvurudan sonra, vatandaşla devlet barışı yeniden sağlanacak. Vergi ve prim borcu olanların yararlandıkları yapılandırma sistemi yeniden devreye sokulacak. Borcu olanlar taksitlerle borçlarını ödeyecek. Bu arada düzenli olarak vergisini ödeyenlere de yeni avantajlar sunulacak.

- KDV ve ÖTV indirimi

Belli sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV indirimlerinin süreleri uzatılacak. Vatandaşlar beyaz eşya ve mobilyadaki bu indirimlerden yararlanarak ihtiyaçlarını daha ucuz fiyatlarla karşılayabilecek. Bu indirimlerin farklı sektörlerde uygulanması için çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

- Arabuluculuk devrede

İşçi-işveren itilaflarını çok kısa sürede sonuçlandıracak arabuluculuk sistemi devreye girecek. Böylece alacak, tazminat, işe iade gibi davalarda mahkemelerde yıllar süren davalar son bulacak. Çalışanların sorunları birkaç hafta içinde çözüme kavuşturulacak.

Malum önümüz yaz, çalışma hayatını değiştirecek her imzayı atacak olanların çok terleyeceği şimdiden gözüken köy…

DİĞER YENİ YAZILAR