Turizm destek ve teşviklerle canlanacak

Son 3 yıldır yaşanan olumsuzluklardan en fazla nasibini alan sektörlerin başında şüphesiz turizm geliyor. Kışın çalışmaya ara vermeyen otellerin dahi işçi çalıştırmayı durdurmaları, erken rezervasyon fırsatlarının açığı kapatmaya yetmemesi, güvensizlik ortamının sürekli birilerinin dilinde olması, Avrupa ülkelerinin kötü reklamasyonu deniz ve güneşi bekleyen sektörde umutları hala parçalı bulutlu tutmakta. Yaşanan tüm olumsuz olaylar neticesinde hükümet ve ilgili bakanlıklar turizm için kolları sıvadı ve düğmeye basıldı. İşte turizm için sağlanan destek ve teşvikler:

1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında tüm ülkelerden turist getiren (A) grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar USD destek verilecek. Ayrıca bu dönemde 200 ve daha fazla koltuk sayısına sahip uçaklarla yapılan tarifesiz (charter) uçak seferlerinde en az 150 yolcu getiren (A) grubu seyahat acentalarına 6 bin dolar destek yüzde 30 artırılarak uygulanacak.

2/12/2016 tarihinde yayınlanan 6764 sayılı Kanunun 48 inci maddesiyle 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na Geçici Madde 12 nci maddesine “2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan az olamaz ibaresi eklenmiştir. Devlet katkısının miktarı işletmede çalışan personel sayısına göre değişmektedir. Mesleki eğitim görülen işletmede çalışan personel sayısı 20’den az ise ödenebilecek en az ücretin (net asgari ücretin yüzde 30’u) 2/3’ü, 20 ve daha fazla ise ödenebilecek en az ücretin (net asgari ücretin yüzde 30’u) 1/3’ü devlet katkısı olarak ödenecektir. Öğrencilere ödenecek ücretlerin bir kısmı devlet katkısı olarak İşsizlik Sigortası Fonundan, sözleşmede kararlaştırılan ücretin kalan kısmı ise staj görülen işletme tarafından karşılanacaktır.

Haberin Devamı

Kredi kullanım imkanı

Turizm sektöründe yaşanan ekonomik daralma nedeniyle teminat yetersizliği olan (A) grubu seyahat acentalarının finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Ukrayna, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Norveç, Bulgaristan ve Romanya’dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 400.000 turist getiren, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği üyesi (A) grubu seyahat acentalarına Kredi Garanti Fonu’nun kefalet desteği ile 100 milyon TL ye kadar kredi kullanma imkânı sağlanmıştır.

Haberin Devamı

Antalya ve Muğla illerinde faaliyet gösteren işverenlere Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği prim ödemesi yapılmasına ilişkin işbirliği protokolü 12.04.2016 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Daha sonra 06.06.2016 tarihinde İŞKUR tarafından yayımlanan 2016/1 sayılı SİDEP Genelgesi ile desteğin kapsamı tüm illerimizi kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Haberin Devamı

Tatil kampanyası

Tur şirketleri ve Anadolu Jet ile anlaşma yapan Türkiye Emekliler Derneği, 4-5 günlük isteyene termal, isteyene deniz tatili imkânı sunuyor. Alanya ve Dalyan’da her şey dâhil 555 liraya tatil imkânına kavuşan emekliler, Afyonkarahisar’da ise 600-755 liraya kaplıca keyfi yapabilecek. Yapılan anlaşma ile emeklilerin de aktif olarak turizme kazandırılmaları amaçlanmaktadır. Anlaşmanın içerisinde uçak biletinin de dahil olduğunu aktarmadan geçmeyelim.

Akdeniz otellerinin birçoğu kamu çalışanlarına ekstra fiyat tarifeleri ve paketler sunmata. 5 Günlük tatil fiyatına 7 günlük tatil imkânları sunan oteller hem memurları sevindirecek hem turizmi canlandıracak.

DİĞER YENİ YAZILAR