Yok böyle dolandırıcılık

Şeytanın aklına gelmez ama bizim gelir… Emeklilikte yaşa takılanların sayısını dikkate aldığımızda ulaşabilecekleri milyonlar var. Dolandırıcılığı bambaşka bir noktaya taşıyanlar var. Son günlerde birçok kişinin telefonuna “Yeni düzenleme ile en az 10 yıl yani 3.600 gün prim ödemiş sigortalılara emekli olma hakkı verilmiştir. Danışma hattı 0888……………” şeklinde mesajlar gönderiliyor.

Lütfen ama lütfen belirtilen numarayı aramayın, yada internet linkine tıklamayın! Bu sahtekar kişilerce düzenlenen mesajlardaki numaralar hem faturanızda yüksek meblağlar çıkmasına neden olacak, hem de saatlerce telefonda öylece hiçbir sonuç almadan bekleyeceksiniz. Siz biri ile görüşeceğim umuduyla saatlerce telefonda bekletilirsiniz ancak kimse çıkmaz. Ayrıca, yukarıda belirtmiş olduğumuz mesajın içeriği yeni değildir, 1999 yılından itibaren uygulanan bir kanundur.

Yaş şartına dikkat

3600 Prim gününü tamamlayan 08/09/1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olan kişiler 15 yıl sigortalılık süresini, 3.600 prim gününü ve yaş şartını yerine getirerek yaşlılık aylığı alabilir. Burada en dikkat edilmesi gereken nokta yaş şartıdır! Erken emeklilik peşinde koşan vatandaşlarımız en çok dolandırılanlar arasında yer almaktadır. Dolandırıcıların en çok vurgun yaptığı yaş ortalaması 35 ile 45 arasıdır. 08/09/1999 Sonrasında sigorta başlangıcı bulunan kişilerde durum daha da zorlaştırılmış bulunmaktadır. Bu kişiler 25 yıl sigortalılık süresi, 4.500 prim günü ve yine yaş şartı ile yaşlılık aylığı alabilirler.

Haberin Devamı

Bu dolandırıcıların öznesi aslında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nun yapmış olduğu emeklilikte yaşa takılanlara dair açıklama. Ancak yapılan açıklamada yaşa takılanların emeklilikleri ile ilgili müjdeler değil Genel Sağlık Sigortası’yla alakalıydı. Elbette ki bakanın ağzından “müjde” lafı çıkıverince konu ‘Acaba bu sefer olacak mı’ya kadar geldi. Mevcut durumda prim gününü tamamlamış ancak yaş şartına takılmış binlerce kişinin emekli olamıyor olması harici, bir de GSS prim borcu çıkarılınca problem tamamen bir bilinmeyenli denklem haline gelmişti.

Haberin Devamı

Emeklilikte yaşa takılanların kişiler, 2012 yılında GSS’ye tabi tutulmalarıyla gündemden uzun süre düşmemiş ve yargı uzun bir süre meşgul edilmişti. Her seçim zamanı vaatlerin en başında bulunan emeklilikte yaş sorununda ne yazık ki yine bir çözüm yolu çıkarılamadı. Yaşa takılmış işsiz kişilere çıkarılan GSS prim borcu 53 liraya indirileceğinde bakan bu yönde müjde verdi. Bu yeni uygulama 1 Nisan itibarı ile yürürlüğe girecek. Yani, GSS müjdesi dışında emeklilikle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı.

Sahte denetmenlere para kaptıran işverenlerimiz var

Defalarca bu köşeden yazdık, ekranlar da anlattık, yetmedi Çalışma Bakanlığı bilinçlendirme eğitimleri ve seminerleri verdi. Sonuç; bitmedi azaldı. Denetmen kılığında ülkemizin çeşitli bölgelerinde genelde küçük esnafımızı dolandıran soyguncular büyük oranda azaldı, ancak bitmedi. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay da yine bir işyerine gelen 3 kişi, ikisi vergi dairesi, biri SGK yetkilisi olarak kendisini takdim ederek dolandırmaya yeltenmiş. İşyeri sahibi, sahte denetmenlerin ‘Para ile işi hallederiz’ kısmında şüphelenmeye başlayınca mağdur olmadan işi çözebilmiş.

Haberin Devamı

Öncelikle Vergi Dairesi farklı bir kurum, SGK farklı bir kurumdur. Bu iki kurumun denetmenleri aynı arabaya atlayıp bir işyerini denetlemeye çıkmazlar. İkinci kural teyittir. Şüphelendiğiniz anda hemen belirttikleri kurumu arayarak memur teyidi yapın. Kurumdan mucip numarası olmayan denetim tutanağı olmaz. Kurum nezdinde bilgi-işlem kaydı olmayan denetmen tutanağı olmaz. Kontrol memuru yazan tutanaklar eskidir. Kurum ve denetmen kaşeleri olmayan tutanaklar geçersizdir. İşveren veya işveren vekilinin imzası olmayan tutanaklar geçersizdir. Para karşılığında tutanak iptal edilmez. Bu bilgileri lütfen aklınızda tutun. Kimlik hırsızlarına gün doğurmayın. Hak ve hukuk aranırken mağdur olmayın.

DİĞER YENİ YAZILAR