Yeni işe giren işçinin 666 TL’si Fon’dan

İstihdamda seferberlik başlatılırken, alacağı işçi için işverene teşvik üstüne teşvik veriliyor. Şimdi de işverene sigorta prim teşviği geldi. İşe yeni girenin gün başına 22.22 TL’lik tutarı, ödenecek primlerden mahsup edilecek. Bu maliyeti İşsizlik Fonu üstlenecek, SGK’nın gelir kaybı olmayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin organizasyonuna katılarak işçi, işveren ve genel ekonomik alanlarda reformların artarak sürdürüleceğini açıkladıktan sonra desteklere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) 9 Şubat 2017 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Baş döndüren teşvikler

İşveren teşvikleri ve istihdamı artıracak yeni düzenlemeler de yayımlanan KHK ile başladı. Böylece işverene yeni eleman alması için teşvik üstüne teşvik verilmiş oldu. Önceki teşviklere ilave olarak 22.22 TL’lik günlük tutar da işe yeni gireceklerin sigorta priminden düşülecek. Son dönemde işgücü piyasasının verilen teşviklerden adeta başı döndü. Takip etmekte de zorlanılacak cinsten peşpeşe gelen teşvikleri toplu olarak hatırlatmakta fayda var sanırım:

Haberin Devamı

İlave her istihdam için prim ve vergi teşviki var

Yeni kanun hükmünde kararname (KHK) ile yıl sonuna kadar işe alınacak her kişi için, hem sigorta primi hem de gelir vergisi teşviği sağlandı. Buna göre, prim teşviğinden yararlanmak için 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince Kuruma kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları, işe alındıkları tarihten önceki 3 aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları ve 2016 Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları gerekiyor. Bu takdirde, işe alındıkları tarihten itibaren 31 Aralık 2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22.22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecekleri sigortalı hisseleri dahil tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene destek ödemesi yapılacak ve destek tutarı Fon’dan karşılanacak.

Haberin Devamı

Kritik tarih 1 Şubat

Yine 1 Şubat’tan itibaren yıl sonuna kadar işe alınan her bir sigortalı için, 2016 yılının Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31 Aralık 2017 tarihine kadar uygulanmak üzere, ücretlerinin 2017 yılında uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

Teşvikler maliyette % 40 indirim demek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 Aralık ayı itibarıyla sahip olunan çalışan sayısının üzerine ne kadar işçi istihdam edilirse, tüm vergi ve primlerinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Bunun da maliyetlerde yüzde 30-40 arasında indirim anlamına geldiğini anlatan Ağbal, “İş verenler için çok ciddi bir fırsat. Burada bir sınırlama da yok. Ne kadar çok çalışan alırsanız, o kadar çok hem çalışan hem de ekonomi kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

Fabrikayı bile devlet kurup kiralayacak

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta da Başbakan Binali Yıldırım Güneydoğu illerini kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nı açıklamıştı. Üretim tesislerini büyütmek, yenilemek, belirlenen 23 ile taşımak isteyenlere de ayrıca destekler açıklanmıştı.

Yatırım yapanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti, yatırım için arsa verilecek. Fabrika ve üretim binası yapımına sıfır faizli kredi sağlanacak. Faizi indirilmiş işletme kredisi verilecek.

Diyelim ki en az 30 kişiye iş sağlayacak 2 milyon liralık bir yatırım yapacaksınız. Fabrikayı devlet kuracak. OSB parselleri büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları diğer şehirlerde il özel idarelere devredilecek. Yapımı yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek. Bina inşaatları 20 bin metrekare olması ve 10 milyon TL bedel olması öngörülüyor. Bu ne demek; 20 bin metrekareye kadar olan binalar desteklenecek. İlk 20 bin metrekare kapalı alanı devlet yapacak, kalan kısmı için de kredi alınabilecek. Eğer yerli makine ve techizat alırsanız süre artacak.

Haberin Devamı

Fabrikayı kurduktan sonra para lazım. Ham madde gelecek, harekete geçmek için can suyu lazım. Burada da düşük faizli kredi imkanı var. 4 yıl vadeli kredi verilecek. İlk yıl geri ödeme yok ve düşük faizli olacak. Üretim faaliyetlerinin yerli makine teçhizatla yapılması durumunda işletme kredisi 5 yıla çıkacak. Çağrı ve veri merkezleri için eğitim ve enerji desteği de var.

Borcunu yapılandır teşvikten yararlan

İşverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde teşviklerden yararlandırılmaz. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme ve yapılandırma devam ettiği sürece anılan teşviklerden faydalandırılır.

DİĞER YENİ YAZILAR