Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası'ndan olağanüstü toplantı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplandığı bildirildi. 4.83 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.65'lere kadar geriledi.

Merkez Bankası'ndan olağanüstü toplantı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığını duyurdu.
TCMB tarafından yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır." ifadelerine yer verildi.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI BELLİ OLDU

Merkez Bankası 3 baz puan artışa gitti. Merkez Bankası borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir." denildi.

DOLAR ÇOK SERT DÜŞTÜ

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım kararının ardından düşüşe geçerek 4,5550'yi gördü.

Güne yükselişle başlayan ve 4,9282 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından hızlı bir şekilde düşüşe geçti

Haberin Devamı

Dolar/TL PPK toplantısı sonrasında 4,5550'ye kadar gerilemesinin ardından saat 20.10 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,1 azalışla 4,6050 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 2 düşüşle 5,3910'dan, sterlin/TL de yüzde 1,9 azalarak 6,1510'dan işlem görüyor.

TCMB, bugün saat 19.00'da PPK'nın yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığını duyurmasının ardından, saat 19.20'de de Kurul kararlarını yayımladı.

PPK, toplantısı sonrası yapılan açıklamada geç likidite penceresi faiz oranının 300 baz puan artırılarak yüzde 16,50 yükseltildiği, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) ise yüzde 8'de sabit tutulduğu belirtildi.

Analistler, TCMB'nin bankaları geç likidite penceresinden fonladığını hatırlatarak, dolayısıyla bugünkü artışla ağırlıklı fonlama maliyetinin yüzde 16,50'ye yükseltildiğini ifade etti.

TCMB'nin açıklamasında, piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığının kaydedildiğine dikkati çeken analistler, bugünkü PPK ile güçlü bir parasal sıkılaştırma adımı atıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Analistler, PPK'nın 7 Haziran'da da bir toplantısının olduğunu anımsatarak, bu toplantıya kadar döviz kurlarındaki oynaklığının azalabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ardından yapılan açıklama şu şekilde:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Haberin Devamı

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."