Gazete Vatan Logo

Memur ve emeklinin zam oranı bugün belli olacak!

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin beklediği gün geldi. Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümet bugün zam teklifini sunacak. Toplantı başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantı öncesi yaptığı açıklamada "Hizmet kollarına ilişkin sunumlar tamamlandı, ilk teklif birazdan verilecek" dedi.

Memur ve emeklinin zam oranı bugün belli olacak!

Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında toplandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile sendika temsilcilerinin katıldığı Reşat Moralı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda hükümet zam teklifini sunacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Hükümet ve Memur-Sen tarafındaki pazarlıkların son tarihi 20 Ağustos olarak belirlendi. 20 Ağustos’ta zam oranına ilişkin mutabakata varılmazsa hakem kuruluna başvurulacak ve hakem kurulu 5 gün içinde zamma ilişkin kararını açıklayacak.

MEMUR-SEN NE KADAR ZAM İSTİYOR?

Memur-Sen'in masaya sunduğu teklif şöyle: Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 1 Ocak 2020’den geçerli olmak üzere yüzde 3 refah payı, taban aylığa 200 TL zam ve birinci altı ayda yüzde 8, ikinci altı ayda yüzde 7 zam.

2021 yılı için yüzde 2 refah payı, birinci altı ayda yüzde 6 ve ikinci altı ayda yüzde 6 zam.
Hizmetli bekar için 3 bin 334 TL olan en düşük memur maaşının ilk yılın sonunda 4 bin 182 TL’ye ve ikinci yılın sonunda ise 4 bin 793 TL’ye çıkarılsın.
Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu memurun 3 bin 852 TL olan maaşının ilk yılın sonunda 4 bin 798 TL, ikinci yılın sonunda ise 5 bin 498 TL verilsin.
Gelir vergisinde yıl boyu yüzde 15 sabit oran uygulansın, yüzde 15’i aşan kısım kamu işvereni tarafından tazmin edilsin.
Kamu görevlilerini çocuklarına yönelik kreş hizmeti sunulsun ya da kamu görevlilerine 754 TL kreş yardımı yapılsın.
Toplu sözleşme ikramiyesi 103 TL’den 216 TL’ye yükseltilsin, kıdem aylığında ve yan ödeme puanlarında ve bunların hesaplanmasına esas katsayılarda artış, eş yardımının 295 TL’den 576 TL’ye, çocuk yardımının 35 ile 70 TL’den 144 TL’ye yükseltilsin.
İlk yıl 450, ikinci yıl 600 TL giyim yardımı yapılsın, servis hizmetinden tüm kamu görevlileri yararlandırılsın.
Yemek servisi hizmetinin kapsamının genişletilsin, yemek verilmeyen iş yerlerindeki kamu görevlilerine öğün başına yemek ücreti ödensin. Bayram öncesi kamu görevlilerine 2 bin 630 TL ikramiye ile sosyal yardımlar aylıksız izin dönemlerinde de ödensin. KİT personelinin mağduriyetleri giderilsin, fazla çalışma ücreti ve harcırahlar, gündelikler ve SGK tarafından ödenen gündeliklerin ve yol masraflarının günün şartlarına, kamu görevlilerinin ihtiyaçlarına uygun olarak artırılsın"

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Toplantı öncesi konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Al Yalçı masada 12 teklf paketin bulunduğunu söyledi. "Hizmet kollarının taleplerinin görüşülmesinin tamamlandığını belirten Ali Yalçın, bugün genel tekliflere ilişkin görüşmelerin yapılacağını ifade etti. Bugünkü görüşmede hükümetin kendilerine zam teklifini sunacağını anımsatan Yalçın, şunları kaydetti: "Süreç sadece rakam ve oranlar üzerinde sınırlı tutulmamalı. Herkes düzgün bir teklifin gelmesini bekliyor. 'Makul ve makbul bir teklifi bekliyoruz' demiştik. Bütçe disiplini gibi kavramların gerekçe gösterilmesini istemiyoruz. Sunulacak teklif kamu görevlilerini memnun etsin."

Haberin Devamı