Gazete Vatan Logo

Meme uçlarına özgürlük!

Meme uçlarına özgürlük!

Bir kadın milletvekili durup dururken neden üstünü çıkarıp da memelerini gösterir? Kadınlar son bir yıldır bir kampanyanın öncülüğünü yapıyor. #FreeTheNipple yani “Meme Ucuna Özgürlük”...

Rihanna’nın Instagram’ı kapandı kampanya büyüdü

Hatırlarsınız geçen Mayıs’ta Rihanna üstsüz fotoğraflarını Instagram hesabından paylaşınca olay olmuştu. Instagram fotoğrafları ‘müstehcen’ bulunca Rihanna’dan o pozları kaldırmasını istedi. Ünlü şarkıcı bu uyarıyı dinlemeyince de hesabı kapatıldı. Tepki çığ gibi büyüdü...

Bu konudaki en radikal isimlerden biriyse ünlü oyuncular Bruce Willis ve Demi Moore’un kızları Scout Willis oldu. O önlemler yüzünden kendisi de uyarı alınca tepki olarak saatlerce üstsüz bir şekilde New York sokaklarında gezdi. O fotoğrafları da Twitter hesabından “New York’ta yasal ama Instagram’da değil” notuyla paylaştı. Çılgın şarkıcı Miley Cyrus ve manken Cara Delevingne de tepkilerini “meme ucuna özgürlük” yazan t-shirtlerle gösterdi.

İzlanda’da kampanya daha da büyüdü

İzlanda’daysa olay ciddileşti. Kampanyaya çok saygın bir milletvekili de katılınca bir anda herkes bunu konuşmaya başladı. 17 yaşındaki İzlandalı bir genç kız geçen aylarda ABD’deki bu kampanyaya destek olmak için çektirdiği üstsüz fotoğrafı Twitter’dan paylaştı. Fahişe diyen de çıktı, hak kazandığı öğrenci değişim programının iptal edileceğiyle tehdit eden de... Sonunda korkup fotoğrafı sildi. Ardından İzlandalı kadınlar bir anda ayaklandı. #FreeTheNipple etiketi günlerce İzlanda’da en çok konuşulanlardan biri oldu.

Haberin Devamı

Her şey bir film ile başladı

Kampanya 2014’te çekilen bir filmle başladı. Yönetmen koltuğunda bu akımın öncüsü ABD’li Lina Esco vardı. 1992 yılında geçen film bir grup New York’lu genç kadının sokak sokak gezerek tabuları protesto etmelerini konu ediyordu. “Meme ucu neden ayıp?” onu sorgulatıyorlardı insanlara. Tek işlevi bebek emzirmek... Peki ne ara ayıp ve seks objesi haline geldi ki? Sorulara yanıt bulunamadıkça kampanya hızla yayıldı. Memelere özgürlük diyenlerin sayısı giderek arttı. Başı çeken ise her zamanki gibi ünlüler oldu.

Haberin Devamı

Putin üstsüz at binince oluyor ama...

İzlandalıların bu kampanyasına hiç beklenmedik bir isim katıldı. Milletvekili Björt Ólafsdóttir de kendi memesinin fotoğrafını paylaştı Twitter’dan. Ona da destek yağdı internetten. Sordukları çok basit bir soru vardı: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üstsüz at bindiğinde ‘havalı‘ oluyor da bir kadın milletvekili neden aynısını yapamıyordu ki?

Bu soruya yanıt vermek çok zor değil mi?