Gazete Vatan Logo

Melez modası

ÖTV teşviği ve yeni modellerin pazara sunulması, elektrikli ve benzinli motora (melez) sahip hibrit satışlarını patlattı. Yılın ilk 5 ayında 2016’nın toplam satışları geçildi

Melez modası

Benzinli ve elektrikli motoru olan hibrit yani melez araçlarda Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yarı yarıyla düşürülmesi ve bu teknolojinin daha fazla kitleler tarafından tanınması satışları patlattı. Hibrit araç satışları yılın ilk 5 ayında, 2016’nın toplamını geçmeyi başardı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde 1.106 adet hibrit satışı gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde hibrit satışları sadece 266 adetti. Böylelikle hibritlerin satışı 4’e katlanmış oldu. 2016 yılı genelinde de 1.038 adet hibrit satılmıştı.

Yenilerle rekabet artıyor

Hibrit satışlarında ilk sırayı Toyota’nın Sakarya fabrikasında üretilen C-HR modeli aldı. Tüketicilerin hibrit otomobil satın alma eğiliminin artması, yeni modellerin birbiri ardına yollara çıkmasını sağladı. Kia, düşük yakıt tüketimiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na giren modeli Niro’yla hibrit rekabetine girerken, Toyota C-HR’ın yanı sıra yenilenen Yaris ve Auris’in hibrit versiyonlarını müşterilerle buluşturdu. Hyundai de bu hafta IONIQ’ın satışına start verecek.

Haberin Devamı

2017’yi ‘hibrit yılı’ olarak ilan eden Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama’nın CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Bu yıl yaklaşık 5 bin hibrit araç satmayı hedefliyoruz. Bunda en büyük pay C-HR olacak. ÖTV teşviği sayesinde 42 bin TL gibi bir fiyat indirimi olması nedeniyle C-HR çok tercih ediliyor” dedi. Bozkurt, 2020 sonrasında toplam Toyota satışlarında yarıdan fazlasını hibritlerin oluşturacağını ekledi.