Gazete Vatan Logo

Mavi balinalar küçükmüş

Dünya üzerinde yaşayan en büyük canlı olduğuna inanılan boyu 30 metreyi bulan ve ağırlığı 200 tonu geçebilen mavi balinaların, bu büyüklüğe 3 milyon yıl önce değişen iklim ve fazla beslenme sayesinde eriştiği ortaya çıktı.

Mavi balinalar küçükmüş

Dünya üzerinde yaşayan en büyük canlı olduğuna inanılan boyu 30 metreyi bulan ve ağırlığı 200 tonu geçebilen mavi balinaların, bu büyüklüğe 3 milyon yıl önce değişen iklim ve fazla beslenme sayesinde eriştiği ortaya çıktı. ABD’de yapılan araştırmada memeli deniz hayvanı fosillerinin, özellikle de beden boyutunun iyi bir göstergesi olan balina kafataslarının analizi yapıldı.

Araştırmaya göre, Pliyosen Çağı’nın sıcak evresinin sona ermesi ve Pleistosen Çağı’nın (Buzul Çağı) başlamasıyla büyük buzul örtülerinin ortaya çıkması, okyanusları yeniden şekillendirerek, suyun ve besinlerin dağılımını değiştirdi. Bu süreçte, mavi balinaların yemeyi sevdiği küçük kabuklu hayvanlar okyanusların belli bölgelerinde toplandı. Okyanusların adeta “yemek cennetine” dönmesiyle midelerini tıka basa dolduran mavi balinaların boyutları bugünkü büyüklüklerine ulaştı.