Gazete Vatan Logo

Maskeli yaşam diş tedavilerine olan ilgiyi artırdı!

Diş tedavilerini erteleyen çoğu kişi pandemi döneminin olmazsa olmazı maskeli yaşam ile birlikte diş tedavilerine öncelik veriyor. Özellikle diş tedavisi sürecindeki görüntüden rahatsız olacağını düşünenler maskeli yaşamı fırsat olarak görüyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın koronavirüs sürecindeki diş tedavileri, uygulamalar ve alınan önemler ile ilgili bilgi verdi.

Maskeli yaşam diş tedavilerine olan ilgiyi artırdı!

Covid- 19 virüsü, tüm dünyada ve hayatın her alanında, keskin değişikliklerin yaşanmasına sebep oldu. Bu değişiklikler etkisini sağlık alanında da gösterdi. Peki tüm insanlığı önlem almaya mecbur bırakan bu olağanüstü dönemin “ortodontik tedavilere” hangi yönde etkisi oldu? Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın koronavirüs sürecindeki diş tedavileri, uygulamalar ve alınan önemleri anlattı.

DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRMANIN TAM ZAMANI!

Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın, “Covid-19 ile birlikte uygulamaya başladığımız maskeli yaşam, sosyal hayatın duraksaması, birçok kişinin iş hayatına evden online olarak devam etmesi (home office) gibi nedenler, diş tedavilerine, özellikle ortodontik tedavilere yönelimi artırdı. Deneyimli bir ortodonti uzmanı olarak, bu talep artışını mantıklı buluyorum. Bana danışan kişilere de 'bu dönem, diş tedavisi yaptırmanın tam zamanı' yorumunda bulunuyorum." diye konuştu.

ERİŞKİN GENÇLER PANDEMİYİ FIRSAT BİLDİ

Ortodontik tedavilerde özellikle bu dönemde artış yaşanmasının sebeplerini sorduğumuz Dr. Aylin Yalçın,

Haberin Devamı

Ortodontik tedavi yöntemleri arasında;

Metal braketler ile sabit tedavi

Seramik braketler ile sabit tedavi

• Lingual (dişlerin arka yüzlerinden uygulanan) tedavi

• Şeffaf plaklar (Invisalign) ile uygulanan tedavi

• Hareketli apareylerle yapılan tedavi yöntemlerini sayabiliriz.

Dışarıdan görünen diş telleri uygulaması, özellikle genç erişkinlere estetik açıdan rahatsızlık verebilen bir uygulamadır. Bu gençlerin bir çoğu takılan teller nedeniyle ağızlarını rahatça açamamakta, özgürce gülememektedir. Aslında bu nedenle gençlerin büyük bir kısmı da lingual tedaviyi daha çok tercih etmektedir. Ayrıca şeffaf plaklar ile yaptığımız tedavileri artık çok daha fazla yapmaktayız.

Tellerin dışarıdan görünmesinin, estetik görünümlerini olumsuz yönde etkilediğini düşünen gençler, pandemi dönemini fırsat bilerek bizlere ortodontik tedavi için sıkça başvuruyor. . Uzun süredir eğitim-öğretim hayatının evlerden online şekilde devam etmesi, sosyal yaşamın sekteye uğraması, sürekli maske kullanımı, home-office düzendeki iş hayatı, diş telleri nedeniyle estetik kaygı yaşayan kişilerin, tedavi sürecini çevresindeki insanlar fark etmeden geçirmesini sağlıyor. Tabii bu dönem ortodontik tedaviye sadece genç erişkinler değil, aynı zamanda farklı yaş gruplarından birçok yetişkin de ilgi gösteriyor.” diye konuştu.

Haberin Devamı

İYİLEŞME DÖNEMİNİ DAHA RAHAT GEÇİRMEK

Yalçın, “İçeriden veya dışarıdan gerçekleştirilen yöntemlerin tümünde, yani her ortodontik tedavide hafif ağrı yaşama olasılığı vardır. Bu ağrı bazı hastalar tarafından çok hafif hissedilirken, bazılarında daha net yaşanabilir. Hastaların ağrı kesici kullanmaları ile bu sıkıntılar da hissedilmeden geçer. Öyle ki hastalar, uygulanan tellere 2-3 gün içinde alışabiliyor. Gün içinde ne kadar zorlanırsa zorlansın, 1 hafta içerisinde hastalar normal yaşantılarına dönerler. İçeriden takılan tellerin alışma dönemi bazen biraz daha uzun sürebilir. Bu açıdan şeffaf plak tedavisine alışmak çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. İşte bu tedavinin ardından yaşanan alışma ve iyileşme döneminde, günün büyük bir bölümünü, evlerde daha çok vakit geçirerek atlatmak, tedavi gören herkes için daha kolay olacaktır.” dedi.

Haberin Devamı

DİŞ BAKIMININ BU DÖNEMDE ÖNEM KAZANMASI AVANTAJ

Dr. Aylin Sezen Yalçın, şunları söyledi:

“Diş bakımı her insan için, her dönemde çok büyük önem taşıyor. Ancak Covid-19 döneminde, insanlığın sağlığın değerini çok daha iyi anlaması, hijyenik kurallara daha fazla özen göstermesi, kişisel bakımlarına daha çok önem vermesi, diş tedavilerinin ardından uygulanması gereken bakımlarını da daha güzel yapmalarını sağladı. Ortodontik tedavilerden sonra, ağızda normalde birikenden çok daha fazla besin birikir. Bu durum diş eti iltihabı, plak ve diş çürüğü gibi zararlara yol açabilir. Bu nedenle tedavi sonrası, ağız hijyeni son derece önemlidir. Tedavinin ardından, diş ipi ve fırçası, ağız duşu gibi hijyeni sağlayan ürünlerin kullanımı artırılmalıdır. Özetle, normalde diş temizliği için ayrılan sürenin 2 katına çıkarılması gerekir. Bu da ancak, insanların birçoğunun, genellikle evde olduğu, hijyene normalde verdiklerinden daha fazla önem verdikleri bu dönemde daha rahat sağlanmaktadır.”

Haberin Devamı

GÜVENDİĞİNİZ BİR KLİNİĞE BAŞVURUN!

Yalçın, “Buradan ortodontik diş tedavisi yaptırmayı düşünenlere öneride bulunmak istiyorum. Ortodontik tedavinin mutlaka ortodonti uzmanları tarafından yapılması çok önemlidir. Eğer sizler de ortodontik tedavi ile giderilebilecek diş tedavilerine ihtiyaç duyuyorsanız; Hijyenik ve Covid-19 kurallarını eksiksiz olarak uyguladığından ve önlemleri eksiksiz aldığından emin olduğunuz, deneyimli ve uzman diş hekimlerinin hizmet verdiği bir diş kliniğine başvurmalısınız. Ancak şunu da söylemeliyim ki, pandemi döneminde diş hekimlerinin, her türlü önlemi almak için her türlü çabayı gösterdiklerine inanıyorum. Harekete geçmek için geç kalmayın. Çünkü tedaviyi ertelemek mevcut problemin ilerlemesine sebep olmaktadır.” dedi.