Gazete Vatan Logo

Markalar direksiyonu teknolojiye kırdı

Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı 67. kez kapılarını açtı. Fuara otomotiv devlerinin teknoloji yarışı damga vurdu. 12 otomotiv markasının fuara katılmaması ise dikkat çekti

Markalar direksiyonu teknolojiye kırdı

Bu yıl 67’ncisi düzenlenen ve dünyanın en iyileri arasında gösterilen “Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı” yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından yapılacak resmi açılışından önce kapılarını dün basın mensuplarına açtı. Dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinin yeni ürünlerini ve geleceğe yönelik prototiplerini görücüye çıkardığı fuara otomobil markalarının dışında 250’nin üzerinde teknoloji firması da katıldı. “Gelecek şimdi” sloganıyla başlayan fuar 24 Eylül’e kadar açık olacak. Özellikle Alman markaların ağırlığını hissetirdiği ve konsept araçların öne çıktığı fuarda yaklaşık 100 yeni modelin dünya prömiyeri gerçekleştiriliyor. Toplam 1.000 firmanın yer aldığı fuara katılım gösteren teknoloji şirketleri arasında ise Google, Facebook, IBM, International Industries, Blablacar, Harman, Kaspersyk, Merck, Siemens, Sony, Tomtom MyTaxi, Car2go ve Telekom gibi devler de var. Ayrıca Daimler’in yan kuruluşu Moovel, VW yan kuruluşu Moia da fuarda bulunuyor.

12 marka katılmadı

Fuara olan ilginin 2015’deki fuara göre azaldığı dikkat çekti. İki yıl önce fuara 39 ülkeden 1.103 firma katılmış ve 931 bin kişi fuarı ziyaret etmişti. Bu yıl sadece 1.000 firmanın katıldığı fuarı yaklaşık 900 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuara katılmayan firmalar arasında Alfa Romeo, Fiat, Jeep, Nissan, DS Automobiles, Peugeot, Volvo, Infiniti, Tesla, Aston Martin, Rolls-Royce ve Mitsubishi yer alıyor.

Haberin Devamı

Yüksek güvenlik

Bu yıl fuara girişlerde aramalar da artmış durumda. Standlarda silahlı güvenlik görevlileri tur atarken araçları da inceliyorlar. 14 Eylül’de halka açılacak fuar 24 eylüle kadar sürecek.

Bin beygirlik Mercedes

Fuarda ev sahiplerinden Mercedes-Benz, yenilikçi konsept otomobillerin de aralarında olduğu 100’e yakın aracını sergiledi. Mercedes-Benz’in dev standı için 400 kişilik bir ekip, iki aydan daha uzun süre çalıştı. Marka, Project ONE konsepti ile gövde gösterisi yaptı. Formula 1 hibrit teknolojisi kullanılan ve 1.000 beygirden fazla güce sahip araç tüm dikkatleri üzerine çekti. Mercedes’in bir diğer yıldızı ise Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet modeli oldu. El yapımı olan iki kişilik lüks cabriolet, kişiye özel üretilen lüks otomobil dönemine gönderme yapıyor. Elektrikli otomobil olarak üretilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet, ürettiği 750 beygir güç ile 0-100 km/sa hızlanmasını 4 saniyenin altında tamamlıyor. Sınırlandırılmış 250 km/sa maksimum hıza ulaşan lüks cabriolet, 500 km’yi aşan menzil sunuyor. Son teknoloji hızlı şarj teknolojisini destekleyen otomobil, yalnızca 5 dakikalık hızlı şarj ile 100 km menzil elde edebiliyor.

Haberin Devamı

Daha önce dünya lansmanı gerçekleştirilen 3. jenerasyon smart, Frankfurt’ta yeni e-mobilite markası EQ elektrikli konsepti ile hayranlarının karşısına çıktı. Fuarda sergilenen bu konsept model, CASE’in bağlantılı (connected), otonom (autonomous), paylaşımlı (shared & services) ve elektrikli (Electric) özelliklerini barındıran ilk model olma özelliğini taşıyor. Gelecekte “EQ” markasıyla önemli bir hedef kitleye hitap eden kompakt sınıfta elektrikli otomobilleri kullanıma sunmaya hazırlanan Mercedes-Benz, bu sınıftaki ilk tam elektrikli EQ konsept otomobilinin dünya prömiyerini de Frankfurt’ta gerçekleştiriyor. Ayrıca uzun menzil ve kısa hidrojen dolum sürelerinin avantajları ile emisyonsuz sürüşü birleştiren Mercedes’in ilk yakıt hücreli hibrit otomobili GLC F-CELL EQ Power da fuarda yer aldı.

Haberin Devamı

En güçlü Sakaryalı

Toyota, ise fuarda Türkiye’de üretilen C-HR Hybrid’in yeni konsepti C-HR Hy-Power Concept başta olmak üzere, yeni Land Cruiser, Yaris’in spor modeli Yaris GRMN ve Auris’in yeni versiyonu Auris Touring Sports Freestyle’i otomobilseverlerin beğenisine sunarken ayrıca pick-up pazarında son 50 yıllık üstünlüğünü temsil eden özel bir Hilux versiyonunu da fuarda tanıttı.

Grandland X Kasım’da Türkiye’de

Frankfurt’ta kapılarını fuarda Opel, standını CEO Michael Lohscheller’ın sunduğu basın toplantısı ile açarken Grandland X, Insignia GSi ve Insignia Country Tourer modellerinin dünya prömiyerleri yapıldı. Grandland X, modern, dinamik hatları, yükseltilmiş oturma konumu ve geniş görüş açısının yanı sıra üstün teknolojik yenilikleri ile de öne çıkıyor. Opel’in yeni SUV’si, markanın Plug-in Hybrid seçeneğini de sunacağı ilk modeli olacak. C SUV segmentinin iddialı modellerinden biri olmayı hedefleyen Grandland X ülkemizde Kasım ayında pazara sunulacak.

Haberin Devamı

Renault’dan ev gibi otomobil

Renault, 67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nda, konsept otomobil Symbıoz ve ikonik spor model yeni Megane R.S.’nin dünya prömiyerini gerçekleştiriyor. 67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı, Renault’nun konsept otomobili Symbioz’un dünya prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Markanın 2030 yılına ilişkin vizyonunu yansıtan SYMBIOZ, elektrikli, otonom, internet bağlantılı ve kullanıcıların yaşamları ile tamamen entegre olacak şekilde tasarlandı.

Hyundai’den fuara 3’lü çıkarma

Hyundai, 67. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda i30 Fastback, i30 N ve üretimi Türkiye’de üretilmesi planlanan modellerden biri olan B-SUV segmentinden Kona modellerini tanıtıyor. 67. Frankfurt Otomobil Fuarı kapsamında, Hyundai’ın “2021’e kadar Avrupa’daki bir numaralı Asyalı otomobil markası olma” hedefi adına büyük önem taşıyan i30 N, 5 kapılı i30 Fastback ve kompakt SUV Kona modelleri sergileniyor.

Yeni 911 GT3’ü tanıttı

Porsche, fuarda iki modelinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Porsche fuarda tamamıyla yenilenen Cayenne serisinin en üst versiyonu olan Porsche Cayenne Turbo’yu ve Yeni Porsche Touring Paketine sahip 911 GT3’ü tanıttı.