Gazete Vatan Logo

Mangalcıları üzen beyaz et gerginliği

Tavuk yetiştiricileri, beyaz et üreten şirketlerden bazı gider maliyetlerini karşılamasını istiyor. Üreticiler buna yanaşmazken anlaşmazlık halinde tavuk eti üretimi sekteye uğrayacak. Bayram öncesinde mangalcıları zamlanmış tavuk eti fiyatları bekleyebilir

Mangalcıları üzen beyaz et gerginliği

Beyaz et üretimi yapan büyük firmalar için tavuk yetiştiriciliği yapan çiftliklerin yaşadığı sıkıntılar sektörde yeni bir krize neden oldu. Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği zarar ettikleri gerekçesiyle Elazığ, Malatya, Manisa, İzmir, Balıkesir, Bursa, Aydın ve Uşak’ın aralarında olduğu 8 ilde üretimi 30 Ağustos’tan itibaren durduracağını duyurdu.

Görüşmeler sürüyor

Maliyetlerin altında üretim yaptıklarından yakınan üreticiler, “İki yıl önceki fiyatlarla yem alamıyoruz, beyaz ette kuş gribi dönemindeki olumsuz şartlar düzeldi, sektör büyüyor ancak bu bize yansımadı” şeklinde görüş bildirdi. 4 bin 800 yetiştiriciyi temsil eden Birlik ile sektörün öncü markalarından Banvit, yaşanan krizi aşmak için görüşme halinde. 16 Ağustos’ta Bandırma’da Banvit tesislerinde bir araya gelen taraflar, bugün yeniden buluşacak. Eğer ortak bir görüş etrafında birleşme olmazsa tavuk eti fiyatlarında zam bekleniyor.

4.7 milyon civcivi nereye koyacaklar?

Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, “Bugün sektör olarak toplanacağız. Banvit taleplerimizi kabul etmezse tavuk yetiştirmeyi durduracağız. 18 büyük firma içerisinde ilk olarak bu kararı Banvit’e ilettik ancak bu sadece tek bir firma ile sınırlı kalmayacak. Türkiye’deki sektöre bakınca üretimi durdurmak kolay değil ama artık bıçak kemiği deldi geçti. Günlük 4.7 milyon civciv üretiliyor. Biz almazsak onları koyacakları tesis yok. Onları nereye koyacaklar?” dedi.
Büyük kriz kapıda
Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran ise, istihdam ettirdikleri personellerin kendilerinden daha çok kazandığını söylerken, beyaz et şirketleri ile üreticiler arasında uzlaşma olmaması durumunda beyaz ette krizin kapıda olduğunu belirtti. Duran, “Daha önce firmalar tarafından karşılanan ücret kalemleri artık ödenmiyor. Kâr edemiyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı