Gazete Vatan Logo
Magazin 'Kanuni kucakta değil...'

'Kanuni kucakta değil...'

Başbakan Erdoğan’ın başlattığı Muhteşem Yüzyıl tartışmasına gittikçe alevleniyor

'Kanuni kucakta değil...'

Şehzadeler, “Dedelerimizin devamlı haremde, büyük babaannelerimizin dekolteyle gösterilmesi kanımıza dokunuyor” diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sert bir şekilde eleştirmesiyle başlayan Muhteşem Yüzyıl tartışmasına Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye’de yaşayan üyeleri de katıldı. Osmanlı’ya ilgiyi olumlu bulan şehzadeler, kırmızı çizgilerinin dizide haremde geçen bölümler olduğunu belirtiyor. İşte şehzadelerin Muhteşem Yüzyıl ve muhteşem tartışmayla ilgili görüşleri.

‘Osmanlı’yı yanlış tanıtıyor’
Kanuni kucakta değil...
- Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu (Padişah 5. Murad’ın torunu): Diziye eleştirilerimi iki yıl önce söyledim. Bu değerli padişah 46 yılda at üstünde 50 bin km. gitti. Sarayda oturup hanımlarla ve mücevherlerle uğraşmadı. Bunu Avrupalı da dünya da biliyor. Dizi para kazanmak için çekilen bir tv programı. Başbakan’ın diziyi neden şimdi söylediğini bilmiyorum. Çünkü bu dizinin 3. yılı. Bu dizi olmazsa mutlaka başka bir dizi çekilecek. Mutlaka kötüleyen ve iyi anlatan da olacak. Yarım asır Avrupa’da yaşadım. Kanuni İngiltere ve Fransa’da Muhteşem Süleyman olarak tanınır. İnsanlar diziyi seyredip maalesef Osmanlı’yı yanlış tanıyor. Kanuni 73 yaşında seferde vefat etti. Dizideki gibi tembel olsaydı sarayında güzel güzel otururdu. Dedelerimizin böyle anlatılmasından rahatsızız.” Yavuz Sultan Selim’den 6 milyon km2 aldığı Osmanlı’yı 14.5 milyon km2’ye çıkarabilir mi? Söylenen kadar değil yarısı kadar haremde kalsa bunları gerçekleştiremez.

Arap ülkelerinde diziyi seyrederken arkadaşlarımın yanında mahcup oluyorum. Sarayda kadınların giyiminde böyle bir dekolte anlayışı yoktu ki.

Büyük babaannemizin, dedemizin böyle anlatılması kanımıza dokunuyor. Hareme bu kadar düşkün anlatılan Kanuni sarayda, yatak odasında kadınların kucağında değil seferde hastalanıp şehit oldu. Hürrem Sultan’da dizide anlatıldığı gibi cadaloz, entrikacı, eli kanlı birisi değil. Vakıfları, hayratları var.”

Kanuni kucakta değil...

‘Padişah öpüşmezdi’

Tarihçi, yazar Yavuz Bahadıroğlu Kanaltürk’te yayınlanan 2. Sayfa programına konuk oldu. Muhteşem Yüzyıl tartışmasıyla ilgili şunları söyledi:

- Tarihimizde o dizideki gibi Kanuni yok, Hürrem yok, Mahidevran yok. 2 senedir Süleyman demesini öğrenemeyen padişah karısı mı olur. Kanuni büyük şair, Hürrem de hatırı sayılır bir şair. Dizideki Hürrem 2 yıldır Sülüman diyor.

- O kadar dekolte ile sarayda kışı geçiremezsin. Soğuktan ölürsünüz. Mangalla ısınan 1,5 metre kalınlığında duvarlar. Orada yaşamak çok zordur.

- Ama Meral Okay tarihe sadakat konusunda daha titizdi. Yeni grup çalakalem yazıyor.

- Tarihte Firuze diye bir karakter yok. Böyle bir Kanuni, böyle bir harem, böyle bir Hürrem yok. Zehirlenerek öldürülen kimse de yok. *Haremde erkeğin kadınla görüşmesi bile mümkün değildi.

‘Savaş sahnesi pahalı’

Muhteşem Yüzyıl ile son dönemki tartışmaların içine bir de “Savaş sahneleri daha az izleniyor, hareme ilgi yüksek” iddiası katıldı. Ancak Muhteşem Yüzyıl dizisinde Mohaç Meydan Savaşı’nın 21 Eylül 2011’de yayınlanan görüntülerin AB’de 44 share, Total grubunda ise 32 share aldığı ortaya çıktı. Ancak savaş sahnelerinin maliyeti bir hayli yüksek. Muhteşem Yüzyıl’da geçen sezon yer alan Mohaç Meydan Savaşı’nın çekimleri için yapımcı TİMS Yapım 500 bin dolar harcadı. Çekimler için Edirne’ye set kuruldu. Dizide sadece 17 dakika yer alan bu sahnelerin çekimi 25 gün sürdü. Sahnelerin görsel efektleri 25 kişilik bir ekiple 2,5 ayda tamamlandı, Fetih 1453’ün yapımcısı ve yönetmeni Faruk Aksoy da konuyla ilgili “Savaş sahneleri çok pahalıya maloluyor ve çok fazla zaman alıyor. Bir dizinin ritmi bunu kesinlikle kaldırmaz “ dedi. (Zehra ÇENGİL / VATAN MAGAZİN SERVİSİ)

Savcılık kan bağı istedi

- Orhan Osmanoğlu (Sultan 2. Abdülhamit’in torunu): Kanuni’nin hayatının sadece yüzde onunu anlatıyor. Saltanatının neredeyse yarısı dışarıda geçirdi. Geri kalan kısmı da haremde çoluk, çocuğuna ve hanımlarına vakit ayırdı. Sonuçta peygamber değil bir insan. Bizim kırmızı çizgilerimiz var.

Şehzade Mustafa ve Mehmet’in olsun, diğer haremdeki sahneler olsun bizi rahatsız ediyor. Bazı arkadaşlar dizinin kaldırılması için savcılığa başvurmuş. Savcılık kan bağınız yok demiş. Beni siz başvurmak istemez misiniz diye aradılar. Bu dizi belgesel olsa düşünürdük.

Dizi Arap dünyasında çok seyrediliyor. Oradaki dostlarım ilk gösterildiğinde beni arayıp ‘Bizde Sultan’ın Haremi’ diye bir dizi gösteriliyor dediler. Ben de yok böyle bir Türk dizisi dedim. Bu adam 46 yıl padişah kalabilir mi? Babası Yavuz Sultan Selim’den 6 milyon km2 aldığı Osmanlı’yı 14.5 milyon km2’ye çıkarabilir mi? Söylenen kadar değil yarısı kadar haremde kalsa bunları gerçekleştiremez. Arap ülkelerinde diziyi seyrederken arkadaşlarımın yanında mahcup oluyorum.

Sarayda kadınların giyiminde böyle bir dekolte anlayışı yoktu ki. Arap arkadaşlarımız böyle sahnelerde bakıp bakıp gülüyor. Hareme bu kadar düşkün anlatılan Kanuni seferde vefat ederek şehit oldu. ”

Senaristleri uyardı

ANKARA - Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen ‘’71. Resim ve Heykel Yarışması’’nın ödül törenine katılan Günay, gazetecilerin Başbakan Erdoğan’ın Muhteşem Yüzyıl dizisine yönelik eleştirilerine ilişkin sorusunu yanıtladı. ‘’Sayın Başbakan senaryo ve kurguda daha dikkatli olunması konusunda bence haklı bir öneri ortaya sürdü’’ diyen Bakan Günay, ‘’Çünkü hayal ürünü bir roman sahneye uyarlanmıyor ya da hayal ürünü bir başka öyküden söz etmiyoruz. Hem olayların akışı, hem dönemin giysisi, davranışları konusunda daha bilimsel, tarihsel gerçeklere uygun davranılsa eserin sanat değeri de yükselir estetik değeri de’’ dedi. Günay, ‘’Bu açıdan emeklerini inkar etmek istemem ama bizim ve Sayın Başbakanın yaptığı uyarılar çerçevesinde biraz daha gayretli olunsa, sanıyorum hepimiz bütün bunların keyfini daha fazla çıkarabiliriz’’ diye konuştu.

Haberin Devamı