Gazete Vatan Logo

İnternet medyası tartışılıyor

Son yıllarda büyük bir mesafe kateden internet medyası, mevcut anlayışı mercek altına aldı

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, konuyla ilgili TİMED Başkanı Talat Atilla’nın kendisine verdiği yanıtı köşesine taşıdı...

İnternet medyasından yanıt

İnternet medyası ile ilgili olarak geçen hafta yazdığım yazıya, Tüm İnternet Medyası Derneği (TİMED) Başkanı Talat Atilla’dan yanıt geldi. Atilla, kendilerini “kopyala yapıştır korsanlığını yasal zırha büründürmek için kulis yapmak’la suçladığımı vurgulayarak, özetle şu görüşleri dile getiriyor:

“Biz sizin yansıttığınız gibi kes yapıştır serbest olsun demiyoruz. Biz şöyle diyoruz; ‘Her site kaynak göstererek haberden özet alıntı yapabilmeli. Bilgi yayınlandıktan sonra evrenseldir. Kamu malıdır. Çünkü gazetecinin yazdığı bir şarkı, kitap gibi özel üretim değildir. Bunun mümkün olmaması halinde kanun koyucu otomatik bir yasaklama yerine itiraza bağlı yasaklama yapabilir.’

Bunun neresi kopyala yapıştır korsanlığını yasal zırha büründürme kulisi? Hukukçularınız haber sitelerini arayarak yazar alıntısı yapılmamasını istedi de kim ya da kimler buna uymadı? Göz yumma da bir izin değil midir? Yazarlara şifre koyarak kopyanın önüne geçtiniz de aynı uygulamayı haberlere niye yapmıyorsunuz? Niye şifresiz sunduğunuz ürünün hesabını soruyorsunuz?

Bir yönetmelik veya teknik çalışma ile halledilecek ‘kes yapıştır’ gibi detay bir konudan daha önemli sorunları var bu sektörün. Herkes her konuda aynı düşünmek zorunda değil ama eğer taslağı iyi okusaydınız çok iyi hazırlandığını ve sizinle birçok konuda birleştiğimizi görebilirdiniz.

Talebimiz; görsel ve yazılı internet medyasının genel gazetecilik kurallarına göre yayın yapmalarını sağlamak, hukuk ve kamuoyu önünde gazetecilik kuralları çerçevesinde hesap vermesidir. Sonuçları iyi hesap edilmeyerek bazı kurum ve haber sitesi sahiplerinin keyfine göre hazırlanacak bir kanunun birçok internet sitesini yer altına çekme riski olduğunu görmemiz gerekir.”

Aslında o yazıda isim vermemiştim. Ama yukarıdaki yaklaşımı eleştirdiğim doğru. Orada aktardığım düşüncelerime ek olarak, internetteki haber sitelerinin bir an önce yasal bir çerçevede faaliyet göstermeleri gerektiği düşüncesine katıldığımı belirtmeliyim. Ayrıca internet medyasındaki habercilerin de diğer medya kuruluşlarındaki gazetecilerle eşit haklara kavuşmaları istemini de destekliyorum.

Haberin Devamı