Gazete Vatan Logo
Magazin Çetin Emeç Özel Ödülü Şimşek'in

Çetin Emeç Özel Ödülü Şimşek'in

"Çetin Emeç Özel Ödülü"ne, Gazeteci Abdurrahman Şimşek layık görüldü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başarı Ödülleri kapsamında bu yıl ilk kez verilen, "Çetin Emeç Özel Ödülü"ne, Gazeteci Abdurrahman Şimşek layık görüldü.

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda düzenlenen, "Çetin Emeç Özel Ödülü ve Anma Töreni"nde, Abdurrahman Şimşek'e ödülü, TGC Başkanı Orhan Erinç ve Çetin Emeç'in eşi Bilge Emeç tarafından verildi.

Törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Çetin Emeç'i 14 Şubat 1957 günü tanıdığını, "Çünkü ben o gün, Çetin Bey'in babası Selim Ragıp Emeç'in sahibi olduğu Son Posta gazetesinde gazeteciliğe başladım. Çetin Bey de yazı işleri müdürüydü" dedi.

Çetin Emeç'i anlamak ve anlatmak için babasını anlamak ve anlatmak gerektiğini ifade eden Erinç, Selim Ragıp Emeç'in Demokrat Parti milletvekili olmasına rağmen gazetenin partililiğinin köşe yazılarıyla sınırlı olduğunu kaydetti.

Erinç, stajyer muhabir olarak gazeteciliğe başladığı Son Posta'da istihbarat şefliği de yaptığını, Selim Ragıp Emeç'in gazetenin yayınına herhangi bir uyarıda bulunmadığını söyledi.

Selim Ragıp Emeç'in gazete sahipliğinin gerçek önderlerinden biri olduğunu vurgulayan Erinç, babasının portresinin, Çetin Emeç'in gazeteciliği niçin bir yaşam biçimi seçtiğini, ödün vermeden uyguladığını da anlattığını dile getirdi.

"Çetin Emeç'e Türk basını olarak çok şey borçluyuz" diyen Erinç, Çetin Emeç'in ölmediğini ve yine gazetecilere yol gösterdiğini belirtti.

Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar da Çetin Emeç ile aynı katta oturan bir öğrencisi, bir yoldaşı ve kaderdaşı olarak burada bulunduğunu, tek kanallı televizyon döneminde mesleğini bir daha yapmamayı göze alıp televizyondan ayrıldığı dönemde kendisini kucaklayan insanın Çetin Emeç olduğunu söyledi.

Dündar, Emeç'in tetikçilerin sıktığı kurşunlara hedef olduğunu ve bir film karesi gibi o güzel insanın karesinin dondurulduğunu ifade etti.

"Örnek olurdu"

Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç da Emeç'in lisede dönem önünde olan bir ağabeyi olduğunu, Emeç'in okulda saygı duyulan ve takdir gören bir genç olduğunu kaydetti.

Kıraç, vakfın kurucularından olan Emeç'in lisenin ve üniversitenin bugünkü halini görebilmesi halinde mutlu olacağını ifade ederek, "Çetin bugün olsaydı basının bu haline üzülürdü. Türkiye'ye çok kızardı. Bizlere kızardı, Türkiye'yi bilerek veya bilmeyerek gruplara ayırıyoruz. Çok yanlışlık yapıyoruz. Eğer gazetesine devam etmiş olsaydı, bugünkü kalitenin çıtası üstünde gazetecilik yapardı. Örnek olurdu. Çok kıymetli bir Türk çocuğunu, gazeteciyi yanlış bir şekilde kaybettik. Onu unutmayacağız" diye konuştu.

Çetin Emeç'in sınıf ve sıra arkadaşı Erdoğan Karakoyunlu ise Çetin Emeç'in karanlık bir listede yer aldığını, aynı listede yer alan diğer bir kurbanın da yine bu liseden yetişmiş olan Abdi İpekçi olduğunu belirterek, Emeç'in, herkese güven veren bir dost olduğunu söyledi.

Törende, Çetin Emeç'in oğlu Mehmet Emeç de demokrasi şehitlerini anlatmanın önemine işaret ederek, bugün burada tekrar babasını yaşadığını ifade etti.

Kızı Mehveç Emeç Birol ise zaman zaman duygulanarak yaptığı konuşmasında, babası öldükten bir gün sonra kendisini ziyaret eden, bugün salonda da bulunan Abdi İpekçi'nin kızı Nüket İpekçi İzet'in "Hazırlıklı ol bu acı hiç dinmeyecek, duvarlara bakıp babanın gözlerini göreceksin" dediğini anlattı.

Mehveç Emeç Birol, babasının ölümünün ardından birkaç yıl sonra Uğur Mumcu'nun da ölüm haberini aldığını anımsatarak, "Elbette bir gün bu düğüm çözülecek ve biz bunu yaşarken göreceğiz" dedi.

Annesi ve dayısı kürsüde konuşurken yanlarında bulunan Çetin Emeç'in torunu Selin Birol da "Ben onu tanımasam bile çok sevdim. Onunla ilgili rüyalar görüyorum. Toplantılara katılıyor. Keşke yanımızda olsaydı. O çok iyi bir gazeteci, onu çok seviyorum" diye konuştu.

Törende ayrıca Çetin Emeç için hazırlanan film de izlettirildi.

Filmde, Emeç'in dostları ve arkadaşlarıyla yapılan röportajlar yer aldı.

Törene, Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Semahat Arsel, Nüket İpekçi İzet, İnan Kıraç, Vuslat Doğan Sabancı, Sema Doğan'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci ile Çetin Emeç'in dostları ve arkadaşları katıldı.

Haberin Devamı