Gazete Vatan Logo

LYS’de 13 klasik soru

Üniversiteye giriş sınavı başvuruları bugün başlıyor. Başvuru kılavuzu yayınlandı. Kılavuza göre birçok değişiklik var. Sınavın ikinci aşamasında adaylara çoktan seçmeli testlerin yanı sıra ilk kez kısa cevaplı klasik sorular da sorulacak. 13 soru test olmayacak. Öğretmenliklere 240 bin başarı sırası gelirken, sınav salonu giriş saatlerinde de düzenleme yapıldı.

2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları bugün başladı. Kılavuz ÖSYM tarafından yayınlandı. Yayınlanan kılavuza göre 2016 Aralık ayında açıklanan değişikliklere ek olarak yeni değişiklikler de söz konusu.

Başvurular nasıl yapılacak?

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, adayların 4-18 Ocak 2017 tarihleri arasında YGS başvurularını yapabileceklerini hatırlatırken takip etmeleri gereken yolu ise şu şekilde ifade etti:
“Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okuyan adaylar kendi okulları, ÖSYM Başvuru Merkezleri, ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerine, mezun durumda olan adaylar ise ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğraf ve eğitim bilgisi varsa internet üzerinden bireysel olarak, bu bilgileri olmayan mezun adaylar ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerine başvurularını yapabilecekler. Adaylar YGS ücretlerini en son 19 Ocak 2017 tarihinde yatırabilecekler. YGS ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmayacak.”

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş kalktı, ek puan geldi!

Yayınlanan kılavuzda 2016 Aralık ayında açıklanan değişikliklere ek olarak da yeni değişikliklerin olduğuna dikkat çeken Tözeniş, değişiklikleri ise şöyle sıraladı:

“Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve geçmiş yıllardaki mezunlar alanlarının devamında yer alan ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirileceklerdir. Burada mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacak ve mezun durumda olan adayların mutlaka YGS ye başvurmaları gerekmektedir.

13 soru test olmayacak!

LYS’lerde kısa cevaplı sorular yer alacak. LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2 Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4 Tarih testinde ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak 1 soru, LYS-5 Yabancı Dil testinde 3 soru ‘kısa cevaplı’ sorulardan oluşacak.

Haberin Devamı

4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek!

Kısa cevaplı soruların değerlendirmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Matematik-Geometri katsayıları birleşti!

LYS-1 de önceki yıllarda Matematik ve Geometri katsayıları ayrı ayrı iken bu yıldan itibaren iki dersin katsayısı birleştirildi.

Öğretmenliklere 240 bin başarı sırası geldi!

Öğretmenlik programlarının tamamında baraj 240 bin olarak belirlendi. Bu baraj sıralaması Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerini de kapsayacak.

YGS ile alan öğretmenlikler şimdi LYS ile alacak!

Önceki yıllarda YGS ile öğrenci alan öğretmenlik bölümleri ve İlahiyat Fakülteleri bu yıldan itibaren LYS ile öğrenci alacak. Bu bölümleri düşünen adayların LYS çalışmalarını da planlamaları gerekiyor.

Açık öğretim bölümlerine puan türü eklendi!

Bu yıldan itibaren Açıköğretim önlisans ve lisans programlarına da puan türü eklenmiş olup puan türü programın örgün programdaki türü ile aynı olacak.

Haberin Devamı

Sınav salonuna giriş saatlerinde düzenleme yapıldı!

Adaylar, saat 10:00’da başlayan sınavlarda saat 09:45’ten sonra, saat 14:30’da başlayan sınavlarda saat 14:15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklar.”