Gazete Vatan Logo

Ligin çok bilinmezli transfer denklemi

Türk futbolu öyle bir transfer dönemi geçirdi ki sıkı taraftarlar bile hangi oyuncunun hangi takıma geldiğini takip edemedi. Beşiktaş yıldız yağmurunu Pepe ile başlatırken, G.Saray Gomis, F.Bahçe de Valbuena ile cevap verdi. Ligde bu sezon yıldız savaşlarını izleyeceğiz.

Ligin çok bilinmezli transfer denklemi

Her sezon transferin bir şampiyonu olur... Tüm medya o takımı mercek altına alır, diğer takımların taraftarları yapılan transferleri imrenerek rakiplerini izler. Fakat o günler eskide kaldı!

Öyle bir transfer dönemi geçirdik ki herkesin aklı karıştı, Avrupa medyasının objektifleri Türkiye’ye çevrildi... Şampiyon Beşiktaş yıldız yağmurunu Pepe transferi ile başlatırken G.Saray Gomis, F.Bahçe de Valbuena ile yanıt verdi. Ardından da dünya futbolunun yıldızları bir bir imzalara başladı.

Yayıncı kuruluşun yıllık 600 milyon doları bulan katkısı ile birlikte kulüplerin kasası rahatlarken UEFA ile yapılan finansal fair play anlaşmaları da kulüplerin dikkatli hareket etmelerini sağladı.
Yapılan yeni transferlerle birlikte kulüplerin piyasa değerleri de tırmanışa geçti... Toplam değerler 300 milyon Euro’ya ulaşırken artık herkesin gözü de cuma günü başlayan lige çevrildi...
BEŞİKTAŞ
Alvaro Negredo
Komple santrafor
Her sezon zorunlu forvet değişimine giden Beşiktaş yönetimi şu ana kadar hiç yanılmadı... Demba Ba, Mario Gomez ve Aboubakar sonrasında yapılan Negredo transferi de taraftarın yüzünü güldürdü. Yıllık 4 milyon 350 bin Euro’luk ücreti çok konuşulsa da Kartal komple bir santrafor kadrosuna kattı. Gerektiğinde forvet arkasında da oynayabilen Negredo hava toplarındaki hakimiyetinin yanı sıra vuruş kalitesi ile de Aboubakar’ın bir adım önünde.
Artısı: Takıma hemen uyum sağlar.
Gary Medel
Hızlı ve öfkeli
Geçen sezon başlayan stoper sıkıntısında Pepe gelse de Marcelo’nun vedası planları değiştirdi... Medel transferi ise Beşiktaş’a seviye atlatacak türden... Inter’den alınan Şilili, stoperin yanı sıra ön libero olarak da oynayabilir. Hava hakimiyeti boyu nedeniyle eksik fakat kesici özelliği, hızlı oyunu ile birlikte Pepe’nin yanına biçilmiş kaftan...
Artıları: Hızlı ve çok hırslı
Pepe
Tam bir savunmacı
Beşiktaş bir transfere imza attı ki bırakın Türkiye’yi tüm dünyada yankısı oldu... Real Madrid’in sembol ismi Pepe, 2 sezon için Beşiktaş’a imza atarken toplamda alacağı 9.5 milyon Euro da bir savunmacıya verilen en yüksek rakam olarak not edildi. Sert hamleleri, kavgaları, tartışmaları ile öne çıkan Brezilyalı oyuncunun geçmişteki hataları, son yıllardaki sessizliğini bile gölgede bırakıyor. Süper Kupa finalinde penaltıya neden olsa da 90 dakika boyunca ortaya koyduğu performans sonrasında bu transfer, Beşiktaş yönetiminin doğrular hanesine yazıldı bile.
Artısı: Deneyimi en büyük kazancı
Jeremain Lens
Türkiye’yi tanıyor
Geçen sezon F.Bahçe’ye 5 gol 16 asistlik katkı yapan Lens, F.Bahçe ile Beşiktaş arasında gitti geldi... İki kulüp de teklifini yaparken Beşiktaş kadrosuna katan taraf oldu. Beşiktaş’ın en büyük hücum zenginliği olan kanatlarda Quaresma ve Lens ikilisi sadece Türkiye için değil Avrupa kulüpleri için de büyük tehlike...
Artısı: Uyum sorunu yaşamayacak
Oyuncu Yaş Kulüp Bonservis
Lens 30 Sunderland 6.5 milyon
Negredo 32 Valencia 2.5 milyon
Pepe 34 Real Madrid YOK
Medel 30 Inter Belirsiz
GALATASARAY
Bafetimbi Gomis
Aslan’ın yeni kralı
2016-17 sezonunu gol sıkıntıları ile kapatan sarı-kırmızılılar geçen sezon Fransa’da tozu dumana katan (20 gol, 3 asist) Gomis ile kadrosunu zenginleştirdi. 32 yaşındaki gölcünün 3 sezon için alacağı 12 milyon 550 bin Euro çok tartışılacak.
Artısı: Futbola aç gelmesi
Badou Ndiaye
En pahalı transfer
G.Saray’ın bu sezon yaptığı en maliyetli transfer... Orta sahada adam eksiltebilen, hızlı şekilde atağa çıkabilen Senegalli’nin zaman zaman sağ kanatta da kullanılabilmesi Tudor’un da bu oyuncuyu ısrarla istemesine neden oldu.
Artısı: Süper Lig’i iyi tanıyor
Fernando
Asist öncesi pasör
Brezilya doğumlu, Porto çıkışlı bir oyuncu daha... M.City’de geçirdiği 3 sezonda 25 maç ortalaması yakalayan Fernando, gole katkı anlamında gözünüze batmayacaktır. Fernando literatüre giren ‘asist öncesi pas’ katkılarında dikkat çekecek. Karşımızda muadillerine göre daha teknik ve top kesici bir Brezilyalı var.
Artısı: Elastik yapısı top kesici özelliği.
Younes Belhanda
En ağır yük onda
Bu sezon tüm lig içinde belki de yükü en ağır olacak oyuncu Younes Belhanda... 8 milyon Euro bonservis bedeli verilmesini bir kenara bırakırsak bir G.Saray efsanesi olarak tarihe geçen Wesley Sneijder’in hem yerini hem de 10 numaralı formasını doldurmaya çalışacak. Bu sezon G.Saray’ın ‘kurtarıcısı’ olması bekleniyor.
Artısı: 27 yaşında ve deneyimi.
Maicon
Defansın direği
2009-10 sezonunda Porto’ya transfer olduktan sonra Avrupa piyasasının en önemli stoperlerinden biri olarak öne Maicon, 2015-16 sezonundaki düşüş sonrasında yeniden ülkesinin yolunu tuttu. G.Saray, 29 yaşındaki savunmacı için 7 milyon Euro bonservis öderken takımın da önemli bir eksiği kapandı. Ancak kağıt üzerinde kapanan bu eksiğin sahaya yansıması zaman alacak...
Artısı: Hava toplarında etkili.
Mariano Ferreira
Sabri’nin halefi
Sağ bek yıllardır sarı-kırmızılı kulübün en büyük sorunu... 1 sezonluk Sebastian Perez ve 2 sezonluk Eboue katkısı dışında son 15 yıldır sağ bek Sabri’ye emanetti. Ancak ‘büyük değişim’ onu da etkiledi. Mariano, Bordeaux ve Sevilla kariyerlerinde devamlılığı ile öne çıkan bir oyuncu... Ortalama her sezon en az 35 maça çıkan Sambacı, sürekliliğinin yanı sıra savunmada da Maicon ile uyum kuracaktır.
Artısı: Performansı asla vasata düşmez!
Oyuncu Yaş Kulüp Bonservis
Fernando 30 Man. City 5.25 milyon
Ndiaye 27 Osmanlı 7.5 milyon
Mariano 31 Sevilla 4 milyon
Maicon 29 Sao Paulo 7 milyon
Gomis 32 Swansea 2.5 milyon
Belhanda 27 D.Kiev 8 milyon
FENERBAHÇE
Mathieu Valbuena
Kalitenin adı
Kocaman’ın “Onda Kuyt özelliklerini görüyorum” diyerek transfer ettiği Valbuena F.Bahçe’nin hücum hattına kalite kattı. Fransız oyuncunun yaşı (33) handikap olarak görülse de profesyonelliği ile bunu hissettirmeyecektir.
Artısı: Futbol kalitesi.
Carlos Kameni
Deneyim abidesi
Kamerunlu file bekçisi tam bir deneyim abidesi... 4 sezonluk Fransa ve 14 sezonluk İspanya kariyeri sonrasında Volkan ile rekabeti en çok Fenerbahçe’ye katkı sağlayacak.
Artısı: Sürekli maça hazır.
Mauricio Isla
Takımı ateşleyecek
Juventus kariyeri ile hafızalarımızda yer etse de Isla, Şili Milli Takımı’nın kilit isimlerinden biri. Maçta asla pes etmeyen, hırsı ile takımı ateşleyebilen kendisi takımına veren bir oyuncu.
Artısı: Hırsı ve hücuma katkısı
Roberto Soldado
Golcü matador
İspanyol futbolunun en prestijli forvetlerinden biri artık Türkiye’de... Soldado kariyeri boyunca oynadığı takımların en önemli gol silahı olarak öne çıkarken Real Madrid sezonları dışında da ortalaması 40 maçı altına düşmeyen düzenli bir oyuncu.
Artısı: Sakatlığı geride bıraktı.
Nabil Dirar
Kurtarıcı olacak
Aykut Kocaman’ın olmazsa olmazıydı... Sağ bek, sağ kanat, sol kanat oynayabilen Faslı oyuncu, hocasının da jokeri olacak... Sık sık savunmadan çok hücumda Dirar ismini duyacağız.
Artısı: Asistleriyle öne çıkar.
Mehmet Ekici
Duran top ustası
Geçen sezonun 2. yarısında futbol oynamasa da Aykut Kocaman ‘hayata dönmesini’ sağladı. F.Bahçe’nin hücum hattında kendine yer bulmak için çalışacak.
Artısı: Frikik ve şutları.
Oyuncu Yaş Kulüp Bonservis
Dirar 31 Monaco 4.5 milyon
Valbuena 32 Lyon 1.5 milyon
Isla 29 Cagliari YOK
M.Ekici 27 Trabzon YOK
Kameni 33 Malaga YOK

Haberin Devamı