Gazete Vatan Logo

LGS öncesi çocuklara güven vermek çok önemli

Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) az bir süre kaldı. 2 Haziran Cumartesi gerçekleşecek. Eğitim uzmanı Koray Varol, sınava girecek olan öğrenciler ve velileri için tavsiyelerde bulundu.

Sınavdan bir önceki akşam normal zamanlardaki rutin akışı sürdürmesi önemlidir. Cuma günü itibariyle öğrencilerin ders çalışmayı bırakması uygun olur. Cuma sabahı her sabah kalktıkları saatte kalkmaları, her sabah yaptıkları şekilde kahvaltı yapmaları, her gün giydikleri kıyafetleri giymeleri doğal hissetmelerini ve rahatlamalarını sağlar. Cuma gününü iyi ve güzel geçirmeleri, sizin için uygun olacak bir saate kadar dışarı çıkmaları, dışardan pek yemek yememeleri, akşam yemeğini evde yemeleri ve o günü sınav harici konular konuşarak geçirmeleri rahatlatıcı olur.

Aile olarak farklı ve eğlenceli konular açmanız, güzel bir gün geçirmesini sağlamanız önemlidir. Dönem dönem sessizlik anları oluştuğu zamanlarda sınav konusu gündeme gelebilir. Bu noktada ‘‘Güzel bir yıl oldu, biz sana güveniyoruz, sen yapabildiğinin en iyisini yapmak için uğraş.’’ demeniz çocuğunuza iyi gelecektir.

Sınavdan önceki akşam, aynı saatte yemek yemesi, aynı saatte uyuması, her zaman yattığı yatakta yatması gibi rutinleri tekrarlaması yaşamın her zamanki gibi sürdürdüğü, kaygılanacak bir şey olmadığını hissetmesini sağlar. Sabah aynı saatte kalkması ve her zaman yaptığı kahvaltıyı yapması günü normal algılaması için önemlidir. Kahvaltıda güzel ve iyi bir gün olduğunu, ona güvendiğinizi konuşmalarınızın arasında ona iletmeniz iyi gelecektir. Sınav 09.30’da başlayacağı için 08.50 – 08.55 gibi sınava gireceği okulda olmanız, etrafı incelemesi, diğer aileleri görmesi ve kendi gibi sınava girecek çocukları görmesi rahatlamasına katkı sağlar. Sınava girme aşamasında doğal ve rahat bir şekilde ona güvendiğinizi, her şeyin güzel olacağına inandığınızı söylemeniz onun da kendini en iyi şekilde gerçekleştirmesini, elinden gelenin en iyisini yapmasını olumlu yönde etkileyecektir.

Haberin Devamı