Gazete Vatan Logo

LGS’de 15 okul tercih edilecek

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liselere yerleştirme sistemine ilişkin, “Pansiyonlu okullarda, sınavla alan okullarda ve sınavsız alan okullarda 5, 5, 5 olmak üzere öğrenciler 15 okul tercihinde bulunacak” dedi.

LGS’de 15 okul tercih edilecek

Liselere yerleştirme sistemiyle ilgili bir soru üzerine bir milyon öğrencinin sınava girdiğini, 120 bin öğrencinin yerleştirileceğini bildiren Yılmaz şunları söyledi: “Eğer 1 milyon öğrencinin 300 bini tam 500 puan alsaydı, bunları nasıl yerleştireceksiniz? Hangisini fen lisesine, hangisini sosyal bilimler lisesine, hangisini proje uygulayan okullara alacaktınız? Boyunun uzunluğuna mı bakacaktınız, kilosuna mı bakacaktınız? Bu sınavın amacı 1 milyon öğrenciden 120 binini ama haksızlık yaşamadan, adaletten ayrılmadan yerleştirmek. Öğrencilerin hiçbirini istemedikleri okula göndermeyeceğiz. Çalışmanın detaylarını yeni bir kılavuzla açıklayacağız. 5 tane fen liseleri ve diğer proje uygulayan okullar, 5 tanesi o sınavla alan okullardan tercihte bulunacak. 5 tane kendi evine yakınlıktan, aşama aşama yakınlıktan biz okul seçtireceğiz, 5 tane de ola ki daha uzakta olanlar öncelikli olmak üzere pansiyonu olan okullara. O halde bir şekilde her öğrencimize 15 okul seçme hakkını vereceğiz. Detaylarını da önümüzdeki döneme az kaldı, bir hafta on gün içerisinde belirleyeceğiz. Her bir alanda yani pansiyonlu okullarda, sınavla alan okullarda ve sınavsız alan okullarda 5, 5, 5 olmak üzere 15 okul tercihinde bulunacağız.”

Haberin Devamı

5 ve 9’uncu sınıflara bilgisayar

“Önümüzdeki dönem, çocuklara kodlama dersinin uygulamasını yapabilmeleri için tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayarlar verilmesinin planlandığını açıklamıştınız. Bu bilgisayarlar ilk planda hangi kademedeki öğrencilere dağıtılacak?” şeklindeki soru üzerine Yılmaz, “Klavyesi ayrılmaz bilgisayarla 4.5 G sim kartıyla beraber taşınabilir vereceğiz. Kaçıncı sınıflardan vereceğiz, 5. sınıflarda ve 9. sınıflarda dağıtacağız, 4 yıl olacak ve 4 yıl sonra da kendisinden almayacağız. Öğretmenlerimize de her 4 yılda bir yeni bilgisayar vereceğiz” dedi.