Gazete Vatan Logo

Lazerle güneşe meydan okuyan gençleşme yöntemleri

Yaz mevsimi cildine müdahale isteyenleri korkutuyor. Sonuç olarak son dönemin gözde işlemcisi lazerler riskli gruba giriyor. Dermatoloji Uzmanı Erçin Öçüntürk ile yaz mevsiminde yapılabilecek estetik yöntemleri konuştuk.

Lazerle güneşe meydan okuyan gençleşme yöntemleri

Yazın uygulanacak yeni yöntemler...

Son zamanların en popüler tedavilerinden biri franksiyonel lazerler. Ancak bu lazerlerler ne kadar popüler olsa da yaz döneminde yapılabilen lazerler değil. Yeni çıkan teknolojiler ise bu imkanları sağlıyor. Bunların içersinde 1550 nanometre erbium yag glass fraksiyonel lazer deride 100 mikron derinliğe kadar inebilme şansına sahip. Ve kolajenin yapılandırması sağlıyor. Zaten bizim istediğimiz şey de yaşın ilerlemesiyle kaybettiğimiz kalitesi bozulan kolajeni yeniden yapılandırmak, ona bir hayatiyet kazandırmak ve böylece daha sağlıklı, dinamik, dingin, canlı, kırışıklıklarından kurtulmuş, rengini kazanmış, lekeleri yok olmuş, daha temiz bir cilde sahip olmak.

Bu değişimleri en çok yüz, boyun, dekolte ve el sırtlarında görüyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde bu sistemi kullanarak kolajeni yeniden yapılandırıp, ince kırışıklıkları gidererek deri rengini daha canlı, güzel kaliteli renge getiriyoruz. Son zamanlarda gündeme oturan dudak lazeri var. Bu sistem dudaklardaki kolajeni de yapılandırarak dudakların pörsümüş görüntüsünü, çizgilerin yok edilmesi ve kolajenin yeniden yapılanıp pembemtırak bir hale gelmesini sağlayan bir sistem. Hatta ben bundan dolayı, lazerler acaba dolguların yerini mi alacak diye düşünmeye başladım.

Haberin Devamı

Bir başka deyişle sanki dolguların yaptığı görevi bu lazerler üstlenebiliyor. Belirli zaman aralıklarıyla devam ediyoruz. Üç hafta-dört hafta arayla genellikle. En az üç seans yapıyoruz. İşlem son derece kolay bir işlem.

Peki bu her mevsim uygulanabilir mi?

Bu lazerlerin getirdiği bir diğer avantaj ise her mevsim yapılabilmesi. Diğerler lazer uygulamalarını her zaman yapamıyoruz. Zaten hiçbir işlem yapılmamış cildin dahi güneşten korunmasını istiyoruz normalde. Diğer lazer tedavilerini yaptığımız zaman aman sakın bir hafta su değdirme dediğimiz oluyor. Sakın bir şey sürme, makyaj yapma gibi önleyici uyarılarda bulunuyoruz normalde. Ama bu lazerlerde bir sıkıntı yok. Yüzünüzü yıkayabiliyorsunuz, makyajınızı tazeleyebiliyorsunuz. Acı da yok ama yine de doğru bir tedavi olabilmesi için kişilere cilt uyuşturucusu bir krem sürüyoruz. Belirli bir süre bekledikten sonra bu işlemi daha konforlu bir şekilde yapıyoruz.

Haberin Devamı

Herkesin cildinde farklı çalışıyor

Herkesin cildine göre sistem kendi kendine yapılabilecek uygulamaları belirliyor. Ben diyorum mesela cilt tipi 2, güneşten yanma derecesi bu diye. Değerlendirip ona göre sistemi yüklüyoruz. O da sana uygun kullanabileceğin değerleri sunuyor. Sen de ona göre yapıyorsun. Dolayısıyla senin ve benim derimde farklılık varsa, tedavilerimiz de farklı olacaktır. Sadece çok siyah derili olan kimselere yapılamıyor. Güneşte bronzlaşmış, yanmış ciltlere yapılamıyor. Onlar dışında bütün cilt diplerinde yapıyoruz.

Radyofrekans yöntemleri de kolajeni uyaran seçenekler sunuyor

Her mevsim rahatlıkla uygulanabilen bir tedavi radyo frekans tedavisi. Aslında oradaki temel mantık, iğnelerle deri üzerinde bir tahribat yaratıp radyo dalgaları vererek deri altındaki kolajeni yeniden yapılandırmasını sağlamak.Tabii ki kolajen 25’li yaşlardan itibaren azalmaya başladığı için onu yeniden yapılandırma anlamında 30’lu yaşlardan sonra yapılabilir. Bu aynı şekilde sivilce izleri, aknelerden kalma izler, varolan ince çizgilerin hafifletilmesi, deri ve yüz ovalinin gerginleşmesi ve toparlanması anlamında işe yarayan bir tedavi. Göz çevresi dahil, yüz, boyuna uygulanabilen, yaz kış bronz gelseniz dahi uygulanabilen, aksamadan devam eden bir tedavi yöntemi. Üç hafta aralıklarla üç seans yapılıyor. Duruma göre 5 seans sayısını da artırmak mümkün. Sonrasında ise bi-bir buçuk sene aralıklarla tedaviyi tekrar etmek gibi.
Lazer ne kadar zaman aralıklarla yapılıyor peki?
2-2.5 sene gibi aralıklarla. Ama lekeler anlamında bazı durumlarda üçten fazla seans olabilir. Sadece eğer dudak anlamında bir yenilenme istiyorsak beş seansı da bulduğumuz oluyor. Ama genel anlamda bir ay aralıkla üç kez yapıyoruz.
Elips fraksiyonel lazerde de, frekans rönteminde de tedavilir bittikten 2-3 ay sonra asıl sonuçlar elde ediliyor. Radyo frekansta da aynı şekilde makyaj yapmayacaksınız, su sürmeyeceksiniz gibi şeyler yok. Hemen çıkıp günlük hayatınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz.
Karbon peeling’i de yaz boyunca uygulanabilen tedavilerden biri. Bunu pure sweat ile yapıyoruz bu tedaviyi. Buradaki temel mantık aslında lazer sistemlerinin rengi görerek daha aktif bir çalışmasından yola çıkarak, karbonunda siyah olmasıyla, karbon gözeneklerin içine girerek, lazerin ısı ve ses enerjisinden faydalanıyor. Lazer deri yüzeyindeki karbonu temizlerken gözeneklerin içindeki kirleri de alıyor. Aynı zamanda da lazeri biz leke tedavisinde, cilt yenilemede, ince çizgilerin hafifletilmesinde, akne izlerinin ya da sivilcelerin yenilenmesinde kullanıyoruz. Yaz kış yapılabilir bir tedavi. 10 gün aralıklarla 4 kez kesin yapılıyor. Ama arttırabiliyoruz seansları.
Hep kolojenden bahsediyoruz ya, ilave olarak şunu söyleyeyim: Halk arasında çok yaygın baby face diye bir terminoloji yerleşti. Bu biraz evvel bahsettim lazer bu işlemleri yapan bir lazer. O kadar çok yaygın hala geldi ki ona ilave olarak biz bu lazerle dudak biçimlendirmesi yapıyoruz. Birde iğne ve enjeksiyon yolu ile tedavi yapıyoruz. Atların aşil tendonundan elde edilmiş, insan dokusu ile son derece uyumlu enjeksiyon tarzında kolojeni veriyoruz. Ve o kolojen tip 1, koljen tip 3’e değişerek insan organizmasında gençlik görüntüleri gösteren kolojen aşısı dediğimiz şey. Bu tedaviyi de aşağı yukarı 10’ar gün aralıklarla üç kez uyguluyoruz. Tabi bütün bu uygulamaları kombine ederek yaparsak olağanüstü bir şey ortaya çıkıyor. Yaklaşık 2.5-3 sene boyunca insan yaşamını rahatça sürdürüyor. Biz bu tedavileri ağızdan alınan kolajenlerle de destekliyoruz. Kolajen hemen hemen vücudumuzun her yerinde var.
Yüz ve boyun en çok kırışıyor
Kolajen vücudumuzun hemen her yerinde var ama en çok kendini gösterdiği yer yüz ve boynumuz. El sırtı da kırışıklık olan yerlerden. Bu bölgeleri toparlamak için fraksiyonel lazerler çok iyi sonuçlar sağlayabiliyor. sonuç kişiyö göre değişiyor ama 3-5 ay içinde değişim oluyor.

Haberin Devamı