Gazete Vatan Logo

Kuşkonmaz meme kanserini besliyor

Cambridge Üniversitesi yemeklerin kanserin büyüme ve yayılmasını etkileyebildiğini açıkladı. İlk kanıt meme tümörünü büyüten kuşkonmaz

Kuşkonmaz meme kanserini besliyor

Hayvanlar üzerinde yapılan ve Nature dergisinde yayınlanan araştırmalara göre meme tümörleri asparajin olmadan büyümekte zorlandı. Bir aminoasit (proteinlerin yapı taşı) olan asparajin, adını kuşkonmazdan (asparagus) alıyor. Asparajin, kuşkonmazın yanı sıra kümes hayvanlarının etinde, deniz ürünlerinde ve pek çok başka gıdada bulunuyor. Bilim insanları kanserlerin ihtiyaç duyduğu gıdalardan yola çıkarak gelecekte yeni tedaviler geliştirmeyi umuyor.

Cambridge Enstitüsü Kanser Araştırma Merkezi tarafından yürütülen araştırmada agresif bir meme kanseri türüne yakalanan fareler üzerinde yapılan araştırmalarda fareler genellikle birkaç hafta içinde ölüyordu. Fakat asparjin oranı düşük olan gıdalarla beslenen farelerde tümörler büyümekte zorlandı. Prof. Greg Hannon “Bu çok büyük bir değişiklikti” diyor ve ekliyor: Gelecekte hastaların diyetlerini buna göre ayarlayabilir veya ilaçlar kullanarak kanser hücrelerinin bu besinlere erişimini kısıtlayabiliriz.

Geçen yıl da Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacılar serin ve glisin türü aminoasitlerin alınmaması durumunda bağırsak kanseri ve lenfomanın gelişmesinin yavaşladığını fark etmişti. Kanserli bir hücre yayılırken büyük değişimlerden geçiyor. Tümörden ayrılıyor, dolaşım sisteminde hayatta kalıyor ve başka bir yerde yayılmayı başarıyor. Araştırmacılara göre kanserli hücre asparjini bu süreçlerde kullanıyor.

Haberin Devamı

Ama kuşkonmaz sevdalılarının şimdilik korkmasına gerek yok: Bu araştırmalar henüz insanlarda yapılmadı ve asparjinden kaçınmak da zor. Meme Kanseri Şimdi örgütü yöneticisi Barones Delyth Morgan, bu araştırmanın bulgularına bakarak hastaların büyük diyet değişikliklerine gitmemesini söylüyor .