Gazete Vatan Logo
Magazin Kuruluk sorununa rahatlatıcı çözümler!

Kuruluk sorununa rahatlatıcı çözümler!

Vajinal kuruluk her kadının dönem dönem yaşadığı önemli bir cinsel sorun. Kuruluk giderek artarak cinsel ağrıya neden olabiliyor ve kadınları cinsellikten soğutabiliyor. Peki ne yapmak lazım? Sizin için 10 ayrı çözüm önerisi sunuyoruz...

Kayganlık nasıl oluşur?

Kadınlarda vajinal kayganlık sağlanması aslında kompleks bir mekanizma. Çoğu kadın kayganlığın vajina çevresindeki salgı bezlerinden kaynaklandığını düşünüyor. Bu bezlerden belli bir miktar salgı olsa da kayganlığı esas sağlayan cinsel uyarılmayla vajinaya giden kan akışının artması. Aynı erkekteki sertleşme fonksiyonunda olduğu gibi kadınlarda da cinsel istek ve uyarılma sonucunda cinsel bölgeye giden kan akışı artıyor. Vajinaya giden kan akışı arttığında özel bir damar mekanizması sayesinde vajina boşluğuna belli bir miktar sıvı salgılanıyor. İşte kayganlığı esas oluşturan bu sıvı. Dolayısıyla kayganlığı değerlendirirken ve kuruluk şikayetine çözüm ararken cinsel bölge damarlarını ve genel damar sağlığını da gözetmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Hormonlarla ilişkili

Kayganlık sağlama fonksiyonu seks hormonlarının kontrolü altında. Özellikle kadınlık hormonlarının ciddi bir düşüş yaşadığı menopozda, emzirme döneminde, hormonsal rahatsızlık veya bazı tedavi süreçlerinde şiddetli bir kuruluk gelişebiliyor.

Bir alarm işareti olabilir

Kayganlık sağlama cinsel uyarılmanın önemli bir belirtisi. Hatta pek çok kadın cinsel fonksiyonlarını kayganlık sağlama işlevine göre değerlendiriyor. Ancak kayganlık cinsel uyarılmanın tek belirtisi değil. Üstelik kuruluk diğer cinsel sorunlarla da yakından bağlantılı. Cinsel isteksizliği olan, zihinsel olarak seks moduna geçemeyen, cinselliğe odaklanamayan, cinsel zevki arzu ettikleri şekilde yaşayamayan kadınlar kuruluk yaşayabiliyor.

10 altın çözüm önerisi

1. Kuruluk altta yatan başka cinsel sorunlara bağlı olabilir. 2. Menopoz, bazı ilaçların kullanımı veya bazı sağlık sorunlarında seks hormonlarında düşüş yaşanabilir. Hormonlarınızı düzenleyecek önerileri danışın. 3. Damar sağlığınız ne durumda? Daha çok hareket edin, spor yapın, sigaradan uzak durun. 4. Cinsel bölgeye giden kan akışının artmasında pelvik kasların büyük bir rolü var. Bu kaslar hem cinsel bölgeye kan pompalanmasında hem de bu kanın cinsellik boyunca orada kalmasında görev alıyor. 5. Cinsellik için gerekli hazırlık dönemi yaşanmadığında kuruluk oluşabilir. 6. Kuruluk nedeniyle cinsel ilişki sırasında ciltte tahrişler ve ufak sıyrıklar oluşabilir. Bunlar doğru tedavi edin. 7. Eğer kasılma şikayeti başladıysa bu sorun giderek şiddetlenebilir. Bu durumda kasılmaya yönelik egzersizler, pozisyon teknikleri ve birleşme çalışmaları almalısınız. 8. Kayganlaştırıcı jel ve kremler kuruluk sorununda iyi bir destek olabilir. 9. Vajina için destekleri danıştınız mı? Ciddi hormonsal değişimler sırasında hekiminize vajina için kullanabileceğiniz destekleri danışabilirsiniz.10. Cinsel hijyene özen gösteriyor musunuz? Kuruluk sorununda cinsel hijyene ayrıca önem göstermelisiniz.

Haberin Devamı

Kayganlık tam olarak sağlanamadığında cinsel ilişki ağrılı geçebiliyor

Haberin Devamı

Vajinal kuruluğun yarattığı en önemli sorunlardan biri cinsel ağrı. Kayganlık tam olarak sağlanamadığında cinsel ilişki ağrılı geçebiliyor. Cinsel ağrı birkaç kez tekrarlandığında kadınlarda her cinsellik öncesinde “ağrı yaşayacağım” beklentisi ve endişesi oluşuyor. Bu da cinsel bölgeyi çevreleyen kaslarda ciddi bir kasılma sorununa yol açıyor. Sonuçta kuruluk, ağrı ve kasılma kısırdöngü şeklinde giderek şiddetleniyor.