Gazete Vatan Logo

Kurtuluş savaşında bu yükü bindirmeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanların yıllık maliyetinin 26 milyar lira olduğunu belirterek, “Tamamı 750 milyar. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı?” dedi.

Kurtuluş savaşında  bu yükü bindirmeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik kurtuluş savaşının verildiği dönemde bir taraftan domates, patates, biber, un ekmek, çocuk bezi gibi ürünlerin satışında fırsatçıların türediğini, diğer taraftan emeklilikte yaşa takılanlar konusunun gündeme geldiğini söyledi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda emeklilikte yaşa takılanlar konusuna değinerek, “Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır” dedi. Emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bir de dernek kurulduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

6.3 milyon kişi var

“İşe bak. Bu derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının en büyük ispatıdır. Bu derneğin başındaki hanımefendi, 1992’de sigortalı olarak sosyal güvenlik sistemimize dahil olmuş. Şayet eski sistem devam etseydi bu hanımefendi 2012’de 38 yaşında emekli olacaktı. Halihazırdaki sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefendi 2022’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek.”

Haberin Devamı

48 yaşında emekli olan bir kişinin bile 30 yıl sistemde kalacağının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. Bu rakam Avrupa’da 65. Türkiye kademeli olarak henüz yeni yeni 65 yaş sınırına doğru çıkmaya çalışıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren 6.3 milyon kişi bulunuyor. Bunların 1 milyon kadarı devlet memuruyken kalanları hizmet akdiyle veya kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Bunlardan 1.3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. ‘Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı?’ diye milletime soruyorum.”

Dünyada örneği yok

Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama olmadığının altını çizen Erdoğan, “20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak. Böyle şey olur mu?” dedi.

Haberin Devamı

Çift dikiş olamaz

Yaşa takılanların emekli olması halinde bu kişilerin bir taraftan devletten maaş alacağını diğer taraftan da kendine göre iş yapmaya devam edeceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Bugün batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu. Şimdi bunun bedelini ödeyemez duruma düşünce yaşı yukarı doğru tırmandırdılar” diye konuştu.

38 yaşında emekli olunuyordu
1999’dan önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 38 yaşında, erkek de 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999’da çıkan yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 oldu. 1999’dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi. Örneğin, 1970 doğumlu olan ve ilk defa 1990’da çalışmaya başlayan bir erkek yaş şartı olmasa 25 yıllık sigortalılık süresinin dolduğu 2015’te emekli olabilecekken, yaş şartı nedeniyle 2022’de emekli olabiliyor.
4 parti destekliyor
CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin erken yaşta emekliliği kapsayan yasa teklifleri TBMM’ye sunuldu. 1999’dan önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi dolması halinde yaşı beklemeden emekli olmaları teklif edildi.
Yeni sistemin ilk bütçesi Meclis’te
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni yönetim sistemimizin ilk bütçesinin hazırlıklarını tamamladık. 2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifini inşallah yarın (bugün) Meclis’e sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı