Yerel seçimler ve ilk tahminler…

Yerel seçimlere yaklaşık 6 ay kaldı. Partileri ve hamleleri konuşmaya başladık. Yavaş yavaş araştırmalar da elimize ulaşıyor. Yerel yönetimler konusunda tecrübeli bir ekibin ilk anketi bazı ilginç tespitler içeriyor. Ankara’da kurulan Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MİARGEM) “Genel Seçimlerin Yerel Seçimlere Etkisi” başlıklı araştırma raporunu yayınladı. Araştırma 19-26 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde 2012 kişi üzerinde yapılmış.

Öncelikle “olası bir milletvekilliği seçiminde kime oy verirsiniz?” sorusu irdelenmiş. Partilerin büyük oranda oylarını koruduğu, Ak Parti (43,7) ve MHP’nin (12,6) oylarındaki küçük artışa karşın HDP (10,5) ve İyi Parti’de (8,6) benzer oranda bir gerileme dikkat çekiyor. CHP ise 22,9.

Yerel seçimler tablosuna gelince ilginç bulgular var. Seçmen yerel seçimde oy verirken sırasıyla lidere (93,4) sonra parti görüşüne (90,4) ve ardından belediye başkanı adayına (90,3) bakacağını söylüyor.

“Mart 2019 Büyükşehir Belediye Seçimlerinde kime oy verirsiniz?” sorusuna ise geçerli oylar üzerinden AKP %47, CHP %22,5, MHP %12,4, HDP %9,8, İyi Parti %7,3 oranında destek görüyor.

Haberin Devamı

Ankete katılanlara “24 Haziran Genel Seçimlerinde olduğu gibi Mart 2019 yerel seçimlerinde de ittifak yapılmalı mı?” sorusu yönetildiğinde %22,4 “Evet” demiş. Bu kısmın %63,8’i “AKP+MHP yapmalı” derken %22,4’ü “CHP+İyi Parti yapmalı” görüşünü paylaşmış.

Raporda en çarpıcı tespit Ak Parti ve MHP arasındaki ittifakın etkileri. Öyle ki Ak Parti’nin belediye başkanı adayının beğenilmesi durumunda MHP’li seçmenin %66.2’si, benzer şekilde MHP adayının beğenilmesi durumunda Ak Parti seçmenin %58’i oy verebileceğini belirtiyor.

Adayın beğenilmesi durumunda bu yönelimin CHP-HDP ve CHP-İyi Parti arasında da olduğu anlaşılıyor. Zira CHP’li belediye başkanı adayının beğenilmesi durumunda, HDP’li seçmenin %41,8’i, İyi Parti’li seçmenin %52,7’si “oy veririm” diyor. İyi Parti’nin adayının beğenilmesi durumunda CHP seçmeninin %52,8’i oy verebileceğini söylüyor.

Bu anketten elde edilen bulgular araştırmaların doğası gereği kısmi bir bakış açısı ortaya koyabilir. Önümüzdeki dönemdeki çalışmalarla test edilmeli. Fakat öyle görülüyor ki yerel seçimler yaklaşırken Ak Parti-MHP ittifakının sürüp sürmeyeceği ve bunun nasıl olabileceği seçimin kaderini etkileyecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR