Türkistan sizleri bekliyor!

Bir kaç gündür Kazakistan’ın Türkistan şehrindeyim. Daha doğrusu Türkistan Bölgesi...

Geçtiğimiz ay alınan kararla ülkenin 14 bölgesinden biri olan Güney Kazakistan’ın adı artık

Türkistan...

“Ne var bunda?” diyenler olabilir...Yıllarını bu coğrafyaya vermiş birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki gerçekten muazzam bir dönüşüm başlıyor. Çok değil bundan 30 yıl önce bağımsızlığın özlemiyle yoğrulan bu topraklar şimdilerde büyük bir şahlanışa, bir büyük inşa sürecine adım atıyor.

Oteller, hastaneler, okullar, yollar ve daha pek çok eksikliklerin kısa sürede tamamlanması planlanıyor. 1998 yılında başkentin Almatı’dan Astana’ya taşınma kararıyla sıfırdan bir şehri ortaya çıkaran Kazakistan için bu bir sürpriz değil. Çünkü modern ve geleneksel mimarisi ile artık dünyanın gözünü çevirdiği bir başkentleri var.

İşte Türkistan’da aynı anlayışla bir turizm ve bilim merkezi olmaya aday...

Bu vesileyle Türkistan Valisi Canseyit Tuymebayev’i makamında ziyaret ettim. Kendisini Türkiye’den çok iyi tanıyorum. Pek çoğumuz unutmuş olabilir; Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin çözülmesinde Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in büyük katkısı olmuştu. O dönem Ankara Büyükelçisi olan Tuymebayev, yoğun ve riskli diplomasi trafiğini başarıyla yöneten kişiydi.

Haberin Devamı

Vali Tuymebayev Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in talimatıyla çalışmalara çoktan başladıklarını ve Türkiye’nin de bu projede büyük rol oynayacağının altını çizdi.

Devlet kurumları yıl sonuna kadar Türkistan şehrine taşınıyormuş. Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığının Türkistan’a gelmesi buranın İslam dünyası için önemiyle alakalı. “Mekke’de Muhammed, Türkistan’da Hoca Ahmet” sözü bu önemi çok iyi anlatıyor. Başka önemli uluslarası kuruluşlar da buraya taşınabilirmiş...

Ahmet Yesevi’nin türbesi şehrin en yüksek yapıtı konumunda. Valilik onun etrafını tarihsel mirasına uygun bir mimari ile çevrelemeyi planlıyor. Kale surları, sembolik binalar, dev maketler, panolar ile sadece Türkistan değil tüm Türk dünyasının kendisini gösterebileceği alanlar oluşturulmak isteniyor. Bu kapsamda Türkiye’nin de kendisine ait bir cadde yapması beklentiler arasında.

Haberin Devamı

Sanırım ilk inşaat havalimanı olacak.

Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeden doğrudan uçuşlar başlayacak. Uçak fiyatlarının düşmesi için havalimanı kadar önemlisi hedef ülkelerde tur operatörlerinin hızla konuşlanması. İlk aşamada firmaların da kar oranlarından fedakarlık etmesi kültürel bağların artması için anlamlı olur. Geçen yıl Türkistan’a 1 milyon 100 Binin üzerinde turist gelmiş. Ulaşım ve altyapı sorunlarına rağmen az bir rakam değil.

Kısacası şimdiden hazırlıkları yapın. Türkistan sizleri çağırıyor.

Türkistan sizleri bekliyor

DİĞER YENİ YAZILAR