Gazete Vatan Logo

Küresel ısınmanın buharlaştıracağı 10 gıda

Küresel ısınma böyle giderse aralarında çikolata, kahve, şaraplık üzüm gibi 10 farklı tarımsal ürün yok olacak.

Küresel ısınmanın buharlaştıracağı 10 gıda

2030’a kadar tek bir kakao ağacı dahi kalmayabilir

Çikolata, kakao bitkisinden üretiliyor. Tropikal bir bitki olan kakao 20 derece kuzey ve 20 derece güney enlemleri arasında yetişiyor. Yüksek nem, ısı ve bol yağış isteyen kakaonun bu nazlı ihtiyaçları çok yakında küresel ısınmadan dolayı karşılanamayabilir. Bu da kakaonun neslinin tükenmesine ve çikolatasız kalmamıza sebep olabilir. 2030’a kadar dünyadaki kakao üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Fildişi Sahili, Gana ve Endonezya’daki kakao plantasyonlarının yüzde 90’ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar 2050’de kakao üretiminin kuzey ülkelerine kayacağını belirtiyor.

Nohut üretimi düşecek

250 gram nohut üretmek için 2 bin 270 litre su gerekiyor. Kuraklık nedeniyle nohut üretimi 2030’a kadar yüzde 40 ile 50 oranında azalacak.
Mucize şuruba veda!
Günümüzde kısa süren soğuklar akçaağaç şurubunun da veriminin düşmesine neden oldu. Bu iklimsel değişiklik, 40-50 yılı aşkındır şurup üretimin Birleşik Devletler’den Kanada’ya kaymasındaki etkin sebeplerden biri.
Çeltik tarlaları Avrupa’ya taşınacak
Küresel ısınmaya bağlı kuraklık çeltik tarlaları da etkiliyor. Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü 2050 yılına kadar mevcut çeltik tarlalarının yüzde 33’ünün kuruyacağı uyarısında bulunuyor. Pirinç üretimindeki düşüşe bağlı gıda krizinin de baş göstereceği uyarısı yapan uzmanlar, Uzak Doğu’daki çeltik tarlalarının Orta Asya stepleri ve Avrupa’ya taşınacağını belirtiyor. Isınma ile birlikte pirinç dışında mısır ve buğday gibi tarım ürünlerinin üretiminde de büyük düşüş yaşanacak.
Çilek alarm veriyor
Bu sene çilek mevsiminde bitkilerin çiçek açması bir ay kadar gecikti. Uzmanlar bunun nedeninin hava değişimleri ve kuraklık olduğunda hemfikir. Geçtiğimiz yıla göre üretimin de yüzde 20 oranında azaldığı çilekte de alarm zilleri çalmaya başladı.
Avokado tükeniyor
Avokado’nun anavatanı Meksika. Dünyadaki üretimin yüzde 80’ini karşılayan ülkede küresel ısınma kısıtlı olan su rezervleri her geçen yıl daha da azalıyor ve avokado ile ananas plantasyonlarının alarm vermesine neden oluyor.
Karadeniz şarabıyla öne çıkacak
50 yıla kadar Napa, Toskana, Bordeux gibi şarap üretim vadilerinde ısınmadan dolayı üretim yüzde 85 oranında düşecek ve üzüm bağları Kuzey Avrupa, Tazmanya ve Çin’e taşınacak. Türkiye’de ise üretim Karadeniz’in iç kesimlerine kayacak.
Kahve lüks olacak
Güney Amerika’da yetiştirilen kahve ağaçlarının da iklim değişikliğinden oldukça etkileneceği ön görülüyor. Bu nedenle en çok tercih edilen, en kaliteli kahve cinsi olarak bilinen Arabica kahvelerinin üretim sıkıntısına gireceği, ham maddenin giderek azalmasıyla kahve tüketiminin bir lükse dönüşeceği düşünülüyor.
Muz zor bulunacak
Muz, gelişmekte olan ülkelerde, kahvenin ardından ikincil ürün olarak üretiliyor. Üretimin zorlaşması sonucu kahvenin fiyatının artmasıyla, çiftçilerin muz üretiminden vazgeçmesi bekleniyor. Üstelik yüksek sıcaklıkların muz ağaçlarını zararlı bitki ve hayvanlara karşı daha dayanıksız hale getireceği belirtiliyor.

Haberin Devamı