Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet Dönemi Hikaye Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Hikayecileri Kimlerdir?

Cumhuriyet'in ilan edilmesi ile beraber 1923-29 40 yılları arası Cumhuriyet Dönemi hikayeleri olarak ifade edilir. Özellikle bu dönem içerisinde pek çok önemli isim ön plana çıkmaktadır. Ayrıca bu isimlerin yazmış olduğu önemli hikayeler geçmişten günümüze kadar ulaşmıştır. Genelde toplumsal konuların ele alındığı ve toplumdaki aksaklıkların ortaya çıkarıldığı bir hikaye dönemi olduğunu söylemek mümkün.

Cumhuriyet Dönemi Hikaye Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Hikayecileri Kimlerdir?

Hataların giderilmesi ve toplumsal aksaklıkların ortadan kaldırılması amaçlı bu hikayeler ele alınır. O yüzden dönemini uygun olarak oldukça önemli hikayeler olduklarını söylemek mümkün. Diğer yandan topluma katkı sağlamış ve toplumun uyandırmış hikayelerdir.

Cumhuriyet Dönemi Hikaye Özellikleri Nelerdir?

1923-1940 yılları arası Cumhuriyet Dönemi hikayeleri olarak değerlendirilir. Özellikle Cumhuriyetin ilanı ile beraber uzun yıllar günümüze kadar ulaşmış pek çok önemli hikaye bulunmaktadır. Tabii bu hikayeler dönümüne uygun olarak kendi çerçevesindeki özellikler doğrultusunda ele alınmaktadır.

- Milli ve dini konular ele alınmıştır.

- Milli Mücadele konusu değerlendirilmiştir.

- Toplumsal konular üzerinden toplumdaki aksaklıklar ele alınmıştır.

- Ahlaki bozukluklar hikâyelerde değerlendirilmiştir.

- Köy ve kasaba sorunları ile beraber iş ve işçi sorunları ön plana çıkmaktadır.

- Toplumsal konuların dışında ayrıca bireysel konular da ele alınmıştır.

- Dramatik ve derinden etkileyici bir yazı üslubu doğrultusunda değerlendirilmiştir.

Haberin Devamı

- Hem birinci hem de üçüncü ağızdan ele alınarak yazılmıştır.

Bu şekilde yukarıda öne çıkan farklı özellikleri ile beraber Cumhuriyet Dönemi hikayeleri büyük öneme sahiptir. Çünkü o dönemin toplumsal konularını ve yaşantıyı önemli oranda anlatır.

Cumhuriyet Dönemi Hikayecileri Kimlerdir?

Söz konusu Cumhuriyet Dönemi hikayecileri olduğu zaman günümüze kadar ulaşmış oldukça önemli isimler ön plana çıkmaktadır. Bu isimler Cumhuriyetin ilanından itibaren özellikle 1940'lı yıllara kadar uzanır. Toplumsal konuları ele alarak toplumdaki aksaklıklar, ahlaki unsurlar ve köy ile beraber iş sorunsalı üzerinden değerlendirilir. Bu konuda o dönemde yaşamış en önemli yazarlar ve isimler farklı hikayeleri günümüze kadar ulaştırmıştır.

- Yakup Kadri Karaosmanoğlu

- Halide Edip Adıvar

- Reşat Nuri Güntekin

- Kenan Hulusi Koray

- Sadri Ertem

- Sait Faik Abasıyanık

- Sabahattin Ali

Bu isimlerin her bir hikayesi toplumsal unsurları ele almak suretiyle günümüze ulaştırmıştır. Hala okunan, örnek alınan ve derslerde değerlendirilen önemli hikayeler olarak öne çıktığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Dönemi Hikayeleri Nelerdir?

Cumhuriyet döneminin içerisinde yer alan pek çok önemli hikaye, o dönemin büyük isimleri doğrultusunda ortaya çıkarılmıştır. Elbette bunlardan yüzlerce olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bazıları hala günümüzde önemli bir yer tutarken, toplumsal sorunları ele ele alması üzerinden oldukça önemlidir.

- Ateşten Gömlek - Halide Edip adı var 

- Vurun Kahbeye - Halide Edip Adıvar

- Yaban Yakup - Kadri Karaosmanoğlu

- Yorgun Savaşçı Kemal Tahir

- Küçük Ağa Tarık - Buğra

Bu şekilde pek çok önemli isim ele alınmak suretiyle güçlü hikayeler günümüzde hala okunmaktadır.