Gazete Vatan Logo

Kriptolara FETÖ metreli deşifre!

Kripto FETÖ mensuplarını deşifre etmek için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda geliştirilen “FETÖ metre” uygulaması ile bugüne kadar 810 bin muvazzaf ve emekli denizci ile yakını mercek altına alındı

Kriptolara FETÖ metreli deşifre!

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın geliştirdiği “FETÖ metre” uygulaması ile kripto örgüt mensupları ve onları yönlendiren “mahrem imamlar” deşifre ediliyor.

Önce somut deliller

FETÖ metre analizi yapılacak kişi için komutanlıktan elde edilen veriler ile 16 bakanlık ve 25 kamu kurumundan gelen bilgiler, yazılımı Türk mühendislerce yapılan “karar destek programına” yüklenerek, ortaya çıkan sonuçlar uzmanlarca analiz edilmeye başlandı. Uygulama için ilk önce 29 ana kriter belirlendi ve sistem, darbe girişiminde yer aldığı somut delilerle tespit edilen isimler için kullanıldı. FETÖ metreye girilen verilerin sonucunda birbirini tanımadıklarını iddia eden darbe sanıklarının birçok ortak noktası da tespit edildi.

70 ana kriter...

Çoğu kurmay olan bu subayların yüksek lisans ya da doktora tez danışmanlarının FETÖ’den yargılanmaları, askeri lise sınavında aynı sorulara doğru ve yanlış cevap vermeleri, aynı ortaokul mezunu olmaları, göreve atandıktan sonra birçoğunun personel temin merkezleri ile ölçme ve değerlendirme görevlisi olmak istemeleri gibi ortak özelliklerinin tespit edilmesi üzerine FETÖ metre sistemi daha da geliştirildi. Böylece FETÖ metre için ana kriter 70’e, alt kriter sayısı ise 249’a çıkarıldı.

Haberin Devamı

1 milyon

Deniz Personel Yönetim Bilgi Sistemine (DPYBS) kayıtlı yaklaşık 1 milyon GSM numarasının ByLock sorgusu yapıldı ve bunlardan bin 500’ünün söz konusu programın kullanıcısı olduğu belirlendi.

810 bin kişi incelendi 4.500 kripto bulundu

Darbe girişiminden sonra DKK’da FETÖ ile mücadele için muvazzaf ve emekli denizci asker ile bunların birinci derece yakını toplam 810 bin kişi FETÖ metre testine alındı. Bugüne kadar 4.500 FETÖ mensubu denizci asker ile bunları yönlendiren 600 sivil mahrem imam ortaya çıkarıldı. Ayrıca örgüt mensuplarının mülakat komisyonlarında geçer not alabilmesi için uyguladığı “aday numarası şifreleme yöntemi” de tespit edildi.

Yaşlar yanmasın

“Kurunun yanında yaşın yanmasına izin verilmeyecek” anlayışı üzerine sistemi yeniden ele alan FETÖ metre uzmanlarınca, ana kriterlerden “Bank Asya” için 21, FETÖ mensubu olduğu belirlenen üst düzey subayların sicil amirliğini yaptığı askerler için 7, FETÖ’ye ait kurumlarda yakınları çalışan askerler için 8, askeri lise için 12, okulu bitirme derecesi için ise 5 alt kriter oluşturularak hata payı en aza indirildi.

Haberin Devamı