Gazete Vatan Logo

Kredi kullanırken sigorta yaptırmak zorunlu mu?

Konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi... Hangi kredi türünü kullanmak isterseniz isteyin banka tarafından hayat sigortasının zorunlu olarak yapılması gerektiği söyleniyor. Peki kredilerde hayat sigortası yaptırmak gerçekten zorunlu mudur?

Kredi kullanırken sigorta yaptırmak zorunlu mu?

Nakit ihtiyacı bulunan vatandaşların ilk aklına gelen çözüm olarak bankalardan kredi kullanmak geliyor. Acil ihtiyaç durumunda çok sorgulanmadan kullanılan kredilerde bazı durumlarda vatandaşın aleyhine sonuçlanabiliyor.

Birçok banka kredi kullandırdığı vatandaştan, otomatik ödeme talimatı, kredi kartı gibi ürünleri de satmak istiyor. Bunu yanında bankalar hayat sigortasını da kredi kullanan kişiler için zorunlu tutuyor. Hayat sigortası yaptırmadan kredi çekmek mümkün mü?

Kredi çekmek için bankaya giden kişilerin imzaladıkları evraklar içinde hayat sigortasını kabul ettiklerine dair olanlar da bulunuyor. Çoğu zaman bunun zorunlu olduğu ve aksi durumda kredi çekilemeyeceği söylenir. Dolayısıyla kredi kullananlar hayat sigortasını kabul etmiş oluyor.

Bankaların hayat sigortası yapmak istemesinin nedeni kredi kullanan kişinin hayatını kaybetmesi durumunda ödemelerin aksamaması ve kendini güvenceye almak istemesi.

Kredi hayat sigortası banka adına güvence olmasının yanı sıra kredi çeken kişinin yakınları için de güvence sağlıyor. Bu nedenle kredi alırken hayat sigortası yapılması faydalı olur.

Haberin Devamı

KREDİ KULLANIRKEN HAYAT SİGORTASI YAPMAK ZORUNLU MU?

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesine göre; herhangi bir mal ya da hizmetin satın alınmasında aksine bir teamül, ticari örf ya da adet yoksa satıcı o mal ya da hizmetin satışını başka bir mal ya da hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz.

Bankacılık düzenlemelerinde de kredi alırken yanında hayat sigortası yapılmasının zorunlu olduğuna dair herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Buna rağmen bankadan hayat sigortası yapmadan kredi kullanamayacağınızı söylüyorsa, sigorta yapmak istemediğinizi yazılı olarak bankaya bildirebilirsiniz. Talebinizin reddedilmesi durumunda Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilirsiniz.

HAYAT SİGORTASINI İPTAL ETMEK MÜMKÜN MÜ?

Eğer krediyi kullanırken sigorta istek dışında yapıldıysa ve toplam tutara yansıtıldıysa bu durumda da Tüketici Hakem Heyeti’ne bir dilekçeyle başvuruda bulunulabilir. Böyle bir durumda hayat sigortası için ödediğiniz tutarı geri alabilirsiniz.

Haberin Devamı