Gazete Vatan Logo

Kral öldü yaşasın yeni kral

Hibrit ve elektrikli araçlar dizelin tahtını sallıyor. Kia’nın araştırmasına göre, 2023’te Avrupa’da dizelin payı % 55’ten % 41’e inecek. Alternatif yakıtlı araçların payı % 3’ten % 19’a yükselecek

Kral öldü yaşasın yeni kral

Adı skandallara karışan ‘dizel’in tahtı sallanıyor. Güney Koreli otomotiv devi Kia’nın araştırmasına göre, hibrit başta olmak üzere elektrikli ve hidrojenli araçlar, dizel modasını bitirecek. Avrupa’da 2023’te dizelin yüzde 55 olan pazar payının yüzde 41’e inmesi beklenirken, alternatif yakıtlıların payı yüzde 20’ye yaklaşacak.

Kia’nın Türkiye’deki ilk hibrit modeli crossover Niro’nun tanıtımında konuşan Çelik Motor Ticaret Genel Müdürü Özgür Maraş, “Yaptığımız araştırma gösteriyor ki, 2023’e kadar dizel araçların yüzde 55’lik ağırlığı yüzde 41’lere geriliyor. Benzinliler çok az bir farkla yüzde 41’den yüzde 40’a gerileyecek. Dizeldeki bu düşüş hibride kayıyor. Hibrit, elektrikli, Plug-in hibridin yüzde 3 olan pazar payı yüzde 19’a çıkacak” dedi.

Hibritlerle iddialıyız

Niro’nun Kia için yeni olmadığının altını çizen Maraş, 1986’da elektrikli ticari Besta’yı Atina Olimpiyatları için üretiklerini hatırlattı. Türkiye’nin hibrit araçlarlarla ilgili gelişmelere kayıtsız kalamayacağını söyleyen Özgür Maraş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Hibrit denince akla gelen ilk marka olacağız. Niro’nun Avrupa’da 6 aylık performansına baktığımızda 37 binlere varan satış adetleriyle bunu görebiliyoruz. Çevre bilinci, vergi avantajı ve düşük tüketim ile hibritler tüketici tercihinde ilk sıralarda. 2023’e kadar hibrit ve elektrikli 11 yeni model satışa sunacağız.”

Rekorlar Kitabı’na girdi

NIro, ABD’yi uçtan uca en düşük yakıt tüketimiyle geçerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı. Otomobil 100 km’de 3.8 litre yakıt tüketimiyle öne çıkıyor. Araçta yer alan 1.6 litre benzinli motor ve 32 kW’lık elektrikli motor 141 beygir güç sağlıyor. Niro’da anahtarsız giriş-çalıştırma sistemi, ısıtmalı koltuklar, geri görüş kamerası, sunroof, 18 inç alaşım jantlar standart sunulurken, kablosuz akıllı telefon şarjı ve 220 voltluk priz girişi ile tüm elektronik aletler şarj edebiliyor. Aracın EuroNCAP güvenlik testlerinden 5 yıldız aldığını ekleyelim. Niro’nun fiyatı 123 bin 900 liradan başlıyor. Çelik Motor bu yıl 500-750 adet Kia Niro satmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Kia’nın marka algısı sıçradı

KIa Grup Direktörü Ayşe Tuncel, Türkiye’de marka algılarının sıçrama yaşadığını belirterek, “2010’da Kia’da filo satışının oranı yüzde 90’dı. Şimdi filo oranı yüzde 20’ye kadar indi. Bu yıl yüzde 10 civarında kalacak. Bu da marka olarak bize çok şey kazandırıyor. 15’inci sırada başladığımız marka algısı sıralamasında önümüzde 2 yılda ilk 10 arasında olacağız” dedi.