Gazete Vatan Logo

Kot pantolonunuzu 6 ay yıkamayın kokarsa derin dondurucuya koyun

Kotunuzu yıkıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz! 2-3 ay düzenli giyildiğinde sert kumaş yumuşayıp vücudun şeklini alıyor. Peki kot pantolonumuzu nasıl temizleyeceğiz?

Kot pantolonunuzu 6 ay yıkamayın kokarsa derin dondurucuya koyun

Başlıktaki cümleyi kuran sıradan biri değil, dünyanın en büyük kot ürericilerinden Levi Strauss & Co.’nun CEO’su Chip Bergh’e ait. Bergh’i geçtiğimiz hafta İngiltere’nin en önemli butik kot üreticisi Hiut’un sahibi David Hieatt de “Kot pantolonlarınızı yıkamasanız da olur” diyerek destekledi. “No Wash Club” (Çamaşır yıkamayanlar) oluşumunun da destekcisi. Avrupa’da son yıllarda yaygınlaşan bu oluşum, geleneksel çamaşır yıkama yöntemlerinin çevre dostu olmadığını savunuyor. Bu nedenle hepimizin sıklıkla giydiği kot pantolonların 6 ayda bir yıkanmasının hem çevreyi hem de denim kumaşını koruduğunu vurguluyorlar. No Wash Club’ın manifestosunda çevreci çamaşır yıkama talimatları ise söyle.. “Kıyafetlerinizi soğuk suda yıkayın. Düşük sıcaklıklarda çalışması için tasarlanmış bir deterjan seçin. Makineyi dolduğunda çalıştırın. Çamaşırlarınızı asarak kurutun...” Peki 6 ayda bir yıkanan kot kokmaz mı? Denim pantolon üreticileri kotların kokması durumunda jeaninizin üzerini fırçalayıp, plastik bir çantanın içine düzgün bir şekilde yerleştirmenizi ve ertesi gün giymek üzere buzluğa atmanızı öneriyorlar.. Denemek isteyen buzlukta yer açsın!

Haberin Devamı

Yıkanmayan kot en ideal şekli alıyor

“Kot pantolonlarınızı yıkamayın” çağrısı, elbette su ve enerji tasarrufu için yapılan bir çağrı. Bu konuda alternatif yöntemler de yok değil.

- Kotunuzu kuru temizlemeye verebilirsiniz.

- Kumsalda kumlarla çitileyebilirsiniz.

- Kot pantolonunuzla denizde yüzerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

- Pantolonunuzu kilitli bir poşete koyarak derin dondurucuya atınız. Bir gece kaldıktan sonra çıkarınız ve giymeye devam ediniz. Bu kotun üzerinde bakteri oluşumunu da yavaşlatacaktır.