Gazete Vatan Logo

Köşk seçimi uzlaşıyla olursa piyasa gerilmez

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sancılı geçebileceği uyarısında bulunan Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Parlamento çoğunluğu olsa bile toplumsal mutabakat şart. Yoksa Özal örneği gibi sancılar yaşanabiliyor" dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşık 10 ay gibi bir süre kalmasına karşın tartışmalar sürüyor. Kamuoyunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın köşke çıkıp, çıkmayacağı tartışılırken, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası Cumhurbaşkanlığı adayının tüm kesimlerin mutabakatıyla belirlenmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı'nın "Cumhurbaşkanlığı makamına uzlaşmacı bir yaklaşımla, kimin oturacağının belirlenmesini istiyoruz" uyarısına bu kez eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti eklendi. Serdengeçti, Cumhurbaşkanlığ seçiminin sanalı geçeceği beklentisinin olduğunu belirterek, "Parlemento çoğunluğu olsa bile, toplumsal uzlaşı olduğu zaman sancılar yaşanmıyor. Yoksa Özal örneği gibi oluyor" dedi.

Eski dönemlere dikkat!
Serdengeçti, Merkez Bankasındaki görevinden ayrıldıktan sonra ilk kez soruları yanıtladı. Serdengeçti, CNBC-e'nin yaptığı söyleşide, cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi. Serdengeçti, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda tedirginliğin olumsuz algılamaları artırdığına işaret etti.

Serdengeçti, "Eğer aday genel mutabakatla belirlenirse, o zaman herhangi bir sorunla karşılaşılmaz" diyen Serdengeçti, geçmiş dönemlerdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini örnek gösterdi. Serdengeçti; "Özellikle Fahri Korutürk, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı hep sancılı, sıkıntılı olmuştur" dedi.

Haberin Devamı