Türk bayrağı podyumda

Bir ülkenin bayrağının ticari amaçlarla kullanılması yıllardır tartışmalara neden olmuştur. Bazıları bu sembolleri üzerlerinde taşımaktan gurur duyarken bazılarıysa ‘kutsal’ addedip sadece belirli şekillerde kullanılmasından yanadır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde, her nasılsa, bayrağa hem bir kutsiyet atanmıştır hem de iç çamaşırı dahil pek çok üründe bayrağın yer almasına müsaade edilmiştir.

Türkiye’de ise durum biraz daha farklı. Türk bayrağının kullanım şekli kanunla belirlenmiştir ve bayrağa saygısızlık olarak nitelendirilebilecek kullanımlar cezalandırılır. Her ne kadar geçmiş yıllarda televizyon kanallarında karşımıza çıkan bazı ünlüler kırmızı elbise üzerine ay-yıldız işlemelerle Türk bayrağını yansıtmak isteseler de bu konu hep bir tabu olarak kalmıştır.

Geçtiğimiz hafta Paris podyumlarında karşımıza çıkan Vetements İlkbahar 2019 koleksiyonuysa bayrak tartışmalarını yeni bir boyuta taşıyacağa benziyor. Neden mi?

Gürcü tasarımcı Demna Gvasalia’nın sunduğu koleksiyonda Türkiye, Gürcistan Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin bayrakları, tasarımlarda kendisine yer buldu.

Haberin Devamı

Tamamı Gürcü gençlerden oluşan modeller, Gvasalia’nın politik mesajlar içeren koleksiyonunu sunarken belki apolitik nesli temsil ettikleri için belki de tasarımcının son dönemde içerisinde bulunduğu ruh halini yansıtabilmek için hissiz, donuk ifadelere podyumda yürüdü.

Türk bayrağının kullanım şekli kanunlarımıza aykırı görünmüyor. Kırmızı, uzun kollu bir ceketin tam göğüs bölümünde kullanılan ay-yıldız, spor takımlarının formalarındaki kullanımla paralellik gösteriyor. Ancak yine de aklınızda bu parçayı satın almak varsa, kanuna bir göz atmanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Gvasalia’nın bu koleksiyonu hazırlarken aklında ne vardı bilemesem de özellikle Türk bayrağını üzerinde taşıyan tasarımın Türk moda severlerin dikkatini çektiğini söyleyebilirim. Bakalım önümüzdeki ilkbaharda sokaklarda bu tasarımı tercih eden birilerini görecek miyiz?

Her yerde saçlar

Kalben şu meşhur ‘Saçlar’ şarkısını yazarken ‘couture’ moda haftasına çok yakışacağını tahmin etmiş midir? Doğrusu pek ihtimal vermiyorum. Tabii yine de Paris’ten önüme düşen fotoğraflara baktıkça bu şarkıyı mırıldanıyorum.
Son dönemin en gözde modellerinden Kaia Gerber’in Valentino podyumundaki görünümü sadece tasarımların değil saçların da ‘couture’ bir havaya gireceğini gösteriyor. Hatta Gerber’in üzerindeki hacimli, bol tüylü, rüya gibi pembe elbise, saçlarının yanında sönük kalıyor.
Valentino ‘couture’ defilesinde sadece Kaia için değil, pek çok model için iddialı saç stilleri yaratılmış. New York’tan Paris’e getirilen 50 peruk, 250 ayrı boyama işleminden geçirilmiş. On bir kişiden oluşan saç ekibinin yedi modelin saçlarını ‘herkesin diline düşecek kadar aykırı’ gösterebilmesi 150 saatlik
bir çalışmanın eseriymiş.
Bu arada bir not, bu gösterişli ve hacimli saçlar, sadece bir defilede karşımıza çıkmadı. Paris’te sunulan pek çok ‘couture’ koleksiyonda tasarımcılar göz alıcı kıyafetleri sıra dışı saç stilleriyle eşleştirmeyi tercih etmişti. Bu tür saçların kullanımı kolay olmasa da trendleri takip eden pek çok kadının Kalben’in şarkısını mırıldanarak saçlarını bu şekle sokacağından eminim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR