Doğadan modaya, modadan doğaya

Modanın sürdürülebilirliği üzerine yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Londra’da yer alan ünlü Victoria and Albert Museum’un doğa ve moda ilişkisini ele alan ‘Fashioned From Nature’ sergisini sunacağı açıklandı.

Doğadan modaya, modadan doğaya

Yaklaşık dört yüz yıllık bir zaman dilimini kapsayan sergide sadece doğanın farklı elementlerinden ilham alan tasarımlar değil, üretim süreçlerinin doğaya verdiği zarar da ele alınıyor.
Düşünsenize, elbisenizin üzerine işlenen basit bir çiçek motifi bile aslında doğanın en temel yapıtaşlarından birisinden yola çıkarak hazırlanıyor. Kendi akışında yaşamlarını sürdürmeye çalışan hayvanların tüyleri ya da derileri, ayakkabılardan çantalara kadar pek çok aksesuarda karşımıza çıkıyor.
Milenyumu yaşadığımız şu günlerde, moda endüstrisi henüz modern tekniklere kavuşmamışken uygulanan üretim yöntemlerine dönüp bakmak pek çoğumuzu bir hayli rahatsız edeceğe benziyor. Örneğin bundan birkaç yüz yıl önce Hawaii’ye özgü renkli bir kuş türünün doldurularak küpe yapımında kullanıldığını bu sergiyi araştırırken öğrendim. Tam beş bin parlak renkli böcek kanadı kullanılarak hazırlanmış bir elbise de yine biz modern çağ insanlarını şok etmeye hazırlanıyor.
Moda dünyasının doğal yaşama verdiği zararı fark edip bunu tersine çevirme çabası da ‘Fashioned From Nature’ sergisinin önemli konularından. Sürdürülebilir üretim teknikleriyle hazırlanan ve diğer markalara örnek teşkil eden özel tasarımlar, ayrı bir bölümde sergileniyor. Önümüzdeki günlerde sıklıkla konuşulacağını düşündüğüm sergi biz moda severleri tüketim alışkanlıklarımız hakkında bir kere daha düşünmeye, moda tasarımcılarını ve markaları da üretim etiğini yeniden hatırlamaya davet ediyor.
Yılın en etkili tasarımcıları
Amerikan TIME dergisi tarafından her sene açıklanan ‘Yılın En Etkili 100 Kişisi’ listesinde bu sene iki moda tasarımcısı yer alıyor.
Geçtiğimiz Perşembe günü açıklanan listede kendisine yer bulmayı başaran ilk isim, son dönemin en popülerlerinden Virgil Abloh. Off-White markasıyla moda dünyasındaki pek çok kalıbın sınırlarını zorlayan, basit fikirleri karmaşık detaylarla çekici hale getirmeyi başaran bir tasarımcı. Bazıları tarafından hızla şişirilmiş ve patlamaya hazır bir balon olduğu da düşünülen Abloh, yakın gelecekte Louis Vuitton markasının erkek koleksiyonlarının başına geçmeye hazırlanıyor. Pek çok markayla gerçekleştirdiği özel koleksiyonlar da eklenince, Virgil Abloh listedeki yerini hak etmiş gibi görünüyor.
Listedeki bir diğer moda tasarımcısı ise Project Runway yarışmasıyla profesyonel kariyerine adım atan Christian Siriano. Son birkaç senedir giderek daha çok tanınır hale gelen genç tasarımcının bu sene manşetlere taşınma sebebiyse hem moda hem de sinema ve televizyon çevrelerinde farkındalık yaratacak bir işe imza atması. Hatırlarsanız oyuncu Leslie Jones, baş rolünde oynadığı bir filmin galası için hiçbir tasarımcı tarafından giydirilmemiş ve bu duruma adeta isyan etmişti. Christian Siriano ise hemen oyuncunun imdadına yetişerek sadece kırmızı halıda fırtınalar estirmesini sağlamakla kalmamış, aynı zamanda dev moda markalarına eşitlik ve katılımcılık konularında bir ders vermişti.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR