Türk modası atağa geçti

Bitmek bilmeyen kulis koşuşturmaları, her seferinde yeniden yaşanan podyum heyecanı, bol bol fotoğraf ve video paylaşımı derken bir moda haftası daha geride kaldı. Bakalım dört gün boyunca neler yaşandı

Türk modası atağa geçti

Bu sene on birinci kez düzenlenen Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, 27-30 Mart tarihleri arasında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşti. Tasarımcısından modeline, makyaj sanatçısından halkla ilişkiler çalışanına kadar yüzlerce profesyonelin emeğiyle gerçekleşen ve Türk moda endüstrisinin göz bebeği olan moda haftamızdan geriyeyse sizin için derlediğim notlar kaldı.

Sevim Elaidi anısına
Tasarımcı Mehtap Elaidi, “Hayat boyu ilham kaynağım olan Sevim Elaidi’ye…” cümlesiyle özetlemişti Sonbahar / Kış 2018 koleksiyonunu. Bu özetin arkasındaysa uzun ve etkileyici bir hikaye yatıyordu. Podyuma birer birer çıkan modeller, Sevim’in hayatındaki farklı dönemleri yansıtıyordu. 60’lari 70’ler birbirini kovalarken podyumda desenler, pembelerle; işlemeler ince detaylarla yarışıyordu. Bir kadının farklı zamanlarda kaç farklı kadın olabileceğine göndermeler yapan koleksiyon, moda haftasının unutulmazları arasındaki yerini aldı.
Zen bahçeleri
Lug Von Siga için Pera Palace Hotel’de hazırlanan salona girdiğimde dikkatimi çeken şey orta alandaki cıvıl cıvıl kiraz çiçeği ağacı oldu. Kalabalık yavaş yavaş yerlerini alıp suskunlaşırken fonda çalan Uzak Doğu tınıları, defilenin temasını açık etmeye başlıyordu. Tasarımcı Gül Ağış’ın Kyoto seyahati sırasında ziyaret ettiği Zen bahçelerinden aldığı ilhamla oluşturulan koleksiyon, Türk ve Japon kültürlerinin buluşturan ahengiyle de bu bahçelere gönderme yapıyordu. Her zaman hayranlık duyduğum Lug Von Siga, kendi çizgisinden çıkmadan yeni bir hikaye anlatabilmenin en zarif yolunu bulmuştu.
Lug Von Siga Sonbahar/Kış 2018 defilesinin makyaj uygulamalarıysa NARS Cosmetics imzası taşıyordu. Temaya uygun bir şekilde sağlıklı ve aydınlık bir cilt görünümü yakalamak için doğal ten makyajı uygulanırken defilenin en dikkat çekici detayları arasında yer alan koyu kırmızı rengi dudaklar NARS Cosmetics Bette Audacious Lipstick’e emanetti.
Başka neler oldu?
MiiN markasıyla moda haftasında yer alan ve ‘Black Fish’ adlı koleksiyonunu sunan tasarımcı Kadir Kılıç, sert görünümlü ve sıra dışı kadınlarını öncü erkeklerle buluşturarak cinsiyetsiz bir koleksiyonla karşımızdaydı. Defilenin sürpriziyse ünlü şarkıcı Hande Yener’in podyumda yürümesiydi.
Mayo ve bikini tasarımlarıyla sektörün farklı bir köşesinde kendisine sağlam bir yer edinmeyi başaran Cihan Nacar, ‘Pure Glow’ koleksiyonunda şehirli ve güçlü kadınlardan ilham almıştı. Tülin *Şahin’in yanı sıra şarkıcı Merve Özbey’e de ev sahipliği yapan podyuma koleksiyon adının hakkını veren bir ışıltı hakimdi.
Çal bir Tarsus Havası
Her sezon Türk kültürünün başka bir gizli hazinesini ortaya çıkartmayı başaran Niyazi Erdoğan, bu sezona birden çok sürpriz sığdırdı. Erkekler için ikonik görünümlere imza atan başarılı tasarımcı, Sonbahar / Kış 2018 koleksiyonuyla birlikte kadınların dünyasında da izler bırakacağını gösterdi. İlk kadın koleksiyonunu, erkek koleksiyonuyla hem bütünleşik hem de ayrışık bir şekilde sunan Niyazi Erdoğan’ın kadınları da en az erkekleri kadar köklerine bağlı. Basma kumaşlar, altın takılar ve örme çantalarla öne çıkan kadın tasarımları, yeşil, mor ve turuncu gibi canlılığı ve bereketi simgeleyen renklerde hayat bulmuştu.
Şansım’ın şansı
Sudi Etuz markasıyla moda haftasına katılan Şansım Adalı, bu sezon Mercedes-Benz Türk’ün de desteğini alarak adının hakkını verdi. Sonbahar/Kış koleksiyonunda gücüne inanan ve kendi ayakları üzerinde durmayı başaran kadınlar yansıtan tasarımcının denim parçalardaki alternatif kullanımları, kendine özgü formlarıyla oluşturduğu hareketli yaklaşımla zıt olsa da bu zıtlığın ahengi davetlileri memnun etmiş gibiydi. ‘Mercedes-Benz presents Sudi Etuz’ defilesindeki pek çok parçanın önümüzdeki aylarda dergi kapaklarını süsleyeceğinden eminim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR