Lüksün ve teknolojinin buluşması

Dünyaca ünlü yüksek saatçilik fuarı Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) geçtiğimiz günlerde Cenevre’de gerçekleşti. Tam 35 markanın birbirinden iddialı yeni saat modellerini tanıttığı fuar, dört güne yayılan bir lüks ve teknoloji zirvesi gibiydi

Lüksün ve teknolojinin buluşması

SIHH için Cenevre şehir merkezine on beş dakika mesafedeki Palexpo fuar alanı adeta bir saat cennetine dönüştürülmüştü. Her markanın kendi tarzına göre yorumladığı sunum alanları içerisindeyse önemli misafirlerin her ihtiyacı düşünülmüştü. Dünyaca ünlü yıldızların ziyaretleri, özel sunumlar ve eğlenceli partiler derken dolu dolu geçen SIHH yüksek saatçilik fuarından notlarım, umarım sizin de oradaymış gibi hissetmenizi sağlar.

Yıldızlar geçidi

Bundan 150 yıl önce Amerikalı saatçi Florentine Ariosto Jones tarafından Schaffhausen’da kurulan ve o günden bu yana yüksek saatçiliğin öncüleri arasında yer alan IWC Schaffhausen, dört güne yayılan SIHH fuarında neredeyse her gün başka bir şekilde haberlere konu olmayı başardı.

150. yıla özel hazırlanan ve SIHH kapsamında sunulan Jubilee koleksiyonu, markanın bu seneki en önemli konusuydu. Mekanik bir saat kadranında dijital saat etkisi yaratmayı başaran Pallweber modeli şahsi favorim olmayı başarırken Portugieser, Portofino, Pilot’s Watch ve Da Vinci gibi diğer saat aileleri de hem tasarım hem de teknik anlamda yenilikler barındırıyordu.

Haberin Devamı

IWC Schaffhausen sunum alanında yer alan dev saat kadranı, Pallweber cep saatinden ilham alırken marka elçisi ünlü isimlerin fotoğraflarına da fon olmayı başardı. Markanın önemli bir sürprizi, bu ünlü isimler arasına Bradley Cooper’ın eklenmesi oldu. İlk kez Cenevre’de açıklanan bu iş birliğinin yarattığı heyecan görülmeye değerdi. IWC Schaffhausen etkinliklerinde karşımıza çıkan diğer ünlü isimler arasındaysa modeller Karolina Kurkova ve Adriana Lima, oyuncular Cate Blanchett, James Marsden ve Tuba Büyüküstün gibi isimler de vardı.

İtalyan şıklığı

Bundan birkaç sene önce yakından tanıma şansı bulduğum Panerai, SIHH bünyesinde heyecan dolu yenilikler sunan markalar arasındaydı. En popüler Panerai model ailelerinden Luminor Logo, farklı kayış alternatifleriyle güncellenirken Luminor Due ailesi daha küçük kadranlı modelleriyle kadınların da radarına girmeyi başarmıştı. Elbette sadece 38 milimetrelik kadran değil, pembe altın kasalar ve renkli kayışlar da stil sahibi kadınların Panerai Luminor Due’yi göz hapsine almasında etkili oldu.

Haberin Devamı

Panerai ile gerçekleştirdiğimiz buluşmada dikkat çeken bir diğer modelse üç boyutlu baskı tekniği kullanılarak hazırlanan titanyum kasaya sahip Lo Scienziato oldu. İlk kez 2016’da sunulan saatin yeni modellerinin bir hayli heyecan verici olduğunu söylememe gerek bile yok, değil mi?

Ustalığın zirvesinde

Ustalığı marka evreninin merkezine yerleştiren 185 yıllık efsane Jaeger LeCoultre, sunum alanını yine ustalık konseptine göre hazırlamıştı. Farklı alanlarda ustaların hazır bulunduğu alanın en hareketli anlarıysa marka elçisi, ünlü oyuncu Benedict Cumberbatch’in ziyareti sırasında yaşandı. Hatırlayanlar olacaktır, Cumberbatch başrolünde yer aldığı Dr. Strange filminde Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual modeli bir saat takıyordu ve bu saat filmin akışında önemli bir yere sahipti.
Jaeger LeCoultre dünyasında Cumberbatch’ten daha çok ilgi çeken bir şey varsa o da Polaris koleksiyonuydu. Markanın ikonik Memovox saatinin ellinci yıldönümü dolayısıyla hazırlanan sınırlı sayıdaki modelle sunulan koleksiyon, tam da şehirli erkeklerin hareketli yaşamına göre tasarlanmıştı. Siyah ve okyanus mavisi kadranlara sahip modeller, orijinal modele göre geliştirilmiş ve modern-sportif bir görünüm yakalanmıştı.
Yüksek Saatçiliğin Yeni Trendleri
Dünyanın önde gelen markalarının en son modellerini sunduğu SIHH elbette trendlere yön veren bir etkinlik. Bakalım yüksek saatçilik dünyasında hangi trendler öne çıkıyor:

Haberin Devamı

Daha ulaşılabilir: Dünyanın son on yılda geçirdiği ekonomik dönüşüm, yüksek saatçilik endüstrisini de etkilemişe benziyor. Markaların yüzbinlerce liralık modellerinin yanı sıra daha ulaşılabilir fiyatlara sunduğu yeni modeller, daha geniş bir kitleye hitap ederken ekonomik dengelerin de gözetildiğini ispatlıyor.
Daha fonksiyonel: 2018 ile birlikte saatlerin çok daha kolay kişiselleştirilebilmesinin önü açıldı diyebiliriz. Pek çok marka, saat kayış veya bileziklerinin kolayca değiştirilebilmesini sağlayan fonksiyonlar sunarak adeta saat severlere tek bir kayışla yetinmemeleri gerektiğini hatırlattı.
Daha ince: SIHH bünyesinde yükselen bir diğer trend, saatlerin giderek incelmesiydi. Piaget’nin sadece iki milimetre kalınlığındaki mekanik kol saati bir rekoru kırarken Audemars Piguet gibi pek çok marka bugüne kadarki en ince modellerini sundu.
Daha retro: SIHH fuarının en önemli konularından birisi de geçmişe dönüp geleceği planlamaktı. Cartier, IWC Schaffhausen, Jaeger LeCoultre ve Mont Blanc gibi markaların geçmişe selam çakan ancak yeni çağın gereklilikleriyle güncellenen modelleri, saat severler arasında büyük heyecan yarattı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR