2017 ile hesaplaşma

Bir yılı devirip diğerine merhaba demek için sayılı gün kalmışken adet olduğu üzere geçen yılın dökümünü almak istedim. Moda dünyasının bir hayli hareketli geçirdiği 2017’de olup bitenleri, en çok konuşulanları, beğenilenleri, yadırgananları; kısacası olup biten her şeyi bir araya getirdim.

2017 ile hesaplaşma

En etkili isimler

Moda dünyasının değişmez gerçeği, farklı yeteneklere sahip, ünlü marka elçileri. 2017’de de bu alışkanlık değişmedi ve tanıdığımız yüzler, birçok marka için farklı çalışmalara imza attı.

Hem Puma gibi küresel markalarla çalışan hem de kendi koleksiyonlarını yaratan Rihanna, bu sene moda dünyasını en çok etkileyen isimlerden oldu. Coach ile gerçekleştirdiği iş birliğiyle sıkça anılanSelena Gomez ve podyumların aranan isimlerinden Bella Hadid de bu sene sektöre yön veren isimler arasındalardı.

Elbette sektöre yön vermek için modellik yapmak ya da markalarla iş birliklerine gitmek gerekmiyor. İngiliz kraliyet ailesinin en yeni fertlerinden Meghan Markle, son birkaç ayda moda tutkunlarının radarına girdi ve büyük bir çıkış yakaladı. Kate Middleton bütün ilginin kendi üzerinden Markle’a kaymasından memnun mu bilemeyiz; ancak, Middleton da etkisini sürdürme konusunda kararlı.

Haberin Devamı

Bu satırları okurken “Peki ya erkekler?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Açıkçası 2017’de gözler Virgil Abloh (Off-White), Demna Gvasalia (Balenciaga) ve Raf Simons (Calvin Klein) üçlüsündeydi. Tasarımcılar dışındaysa Harry Styles, gençlerin sıkı sıkıya takip ettiği stil tercihleriyle bir adım öne geçti.

En çok konuşulanlar

2017’de en çok konuşulanlar zaman zaman nostalji rüzgarları estirdi zaman zamansa bizi ortak sorumluluklarımız konusunda yeniden harekete geçirdi. Logoların büyüdüğü, renklerin coştuğu, maksimalist tutumun gündem olduğu 2017’de tasarımcılar feminizm üzerine iddialı cümleler kurdular, cinsiyet ve ırk ayrımını sonlandıracak adımlar attılar ve her alanda eşitliği savundular.

Bir yandan Terry Richardson ve Bruce Weber gibi fotoğraf duayenleri ‘erkek ve kadın modelleri taciz etmek’ gibi suçlamalarla yüzleşirken bir yandan tanınmış markalar ‘etik üretim’ sorgularıyla karşı karşıya kaldılar. Ben her fırtınanın ertesinde sakin bir sabah olduğunu düşünerek bu çalkantıların iyiye işaret olduğunu düşünenlerdenim. Bakalım 2018 beni haklı çıkaracak mı?

Haberin Devamı

Hangi markalar? Hangi parçalar?
Bu sene Gucci, Balenciaga, Vetements, Off-White gibi markaları sıklıkla duyduk. Bu markaların karşımıza çıkma sebepleri bazen koleksiyonlarına bayılmamız, her parçasını gardırobumuza eklemek istememizdi; bazense ortaya çıkan işler aklımızı karıştırmış gibiydi.

Genellikle ‘çirkin’ olarak tanımlanan spor ayakkabıların yükselişi, karanlık bir romantizm sunan çiçek desenleri, giderek bollaşan denim pantolonlar, fonksiyonel olmasa da görüntüsü nedeniyle dikkat çeken dış giyim ürünleri ve elbette mesaj kaygılı tişörtler 2017’nin unutulmayacakları arasına girdi.

Eminim 2017 ile hesaplaşmanın ilk bölümünde sizin de radarınıza takılan markalar, parçalar ya da olaylara yer vermişimdir. Yarın, hesaplaşmanın ikinci ve son bölümünü de bu köşeye taşıyacağım. Beklemede kalın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR