Madalyonun diğer yüzü

Moda maceralarımın kendi adımı taşıyan bir web sitesinde başladığını az çok biliyorsunuzdur. Tasarımcılar, koleksiyonlar ve moda dünyasının içindeki pek çok konudaki yorumlarım, mis gibi kokan dergi ya da gazete sayfalarına taşmadan önce bilgisayar ekranından dökülüvermiştir. Şans eseri içinde yer aldığım, ‘dijital dünyanın etkili kişileri’ olarak adlandırılan binlerce kişilik güruh, beni hep şaşırtarak ve heyecanlandırarak genişlemiştir.

Sınırların belirsizleştiği, kimin hangi yetkinliklere sahip olarak belirli konumlara geldiğinin anlaşılamadığı günümüzde, özellikle bizim gibi dijitalde etkili kullanıcılara önemli görevler düştüğünü düşünüyorum.

Madalyonun diğer yüzü

Evet, hepimiz o son model çantayı herkesten önce kullanmayı hayal ediyoruz. Ancak artık o çantayı kimlerin, hangi koşullarda ürettiğini de araştırma şansımız var, değil mi? Bundan 10 sene önce, hangi markanın ne tür yöntemler kullanarak üretim yaptığını bilmemiz bir hayli zor olabilirdi. Günümüzdeyse kimi markalar, hangi ürününün hangi ülkede, nasıl bir fabrikada üretildiğini bile gösterecek çalışmalara imza atıyor.

Haberin Devamı

Acaba o ayakkabılar üretilirken adil bir fiyatlandırma politikası uygulanıyor mu? Peki ya bu çantayı elde işleyen ‘isimsiz’ çalışanın hakkı tam anlamıyla veriliyor mu? Daha önce gidip görme şansımız olmayan hangi kültüre ait elementler, sırf çıkar uğruna lüks moda markaları tarafından yağmalanıyor?

Gerek gazete, ve dergiler, gerek sosyal medya kanalları, gerekse kendi fiziki çevremizle ulaştığımız yüzlerce, binlerce insana karşı tek bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum: şeffaf ve adil olmak.

Dijitalin gücü giderek artıyor

Madalyonun diğer yüzü

Hazır dijitalin gücünden bahsetmişken, bu haftanın öne çıkan etkinliklerinde dikkatimi çeken bir durumu paylaşmazsam olmaz. Örneğin Fenix’te gerçekleştirilen Gc Watches partisi, gücünü dijtalden alıp gazete sayfalarına taşıyan Mert Vidinli ve Pelin Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Birkaç gün sonra Instagram’da karşılaşabileceğiniz en tatlı kullanıcılardan Rachel Araz, Nişantaşı’ndaki DESA mağazasındaydı ve koleksiyondan yaptığı yılbaşı hediyeleri seçkisini özel davetlileriyle paylaşıyordu. Aynı saatlerde Forever New, stil editörü Gamze Biran ve moda blog yazarı Kubilay Sakarya’nın ev sahipliğinde ışıltılı bir kutlamayla yeni yıla şimdiden merhaba diyordu.

Haberin Devamı

Elbette sadece şu birkaç güne bakarak konuşmak çok doğru değil. Ancak son zamanlarda dijital dünyada kendisini kanıtlamış pek çok ismin güçlü markalarla yan yana gelerek yarattığı bu hızlı ve geniş çaplı etkileşim, üzerine konuşmaya değer.

Özellikle 2018’de bu tür çalışmaların hacminin neredeyse iki katına çıkacağı öngörüleri dile getiriliyor. Markaların, klasik yöntemlerin yanı sıra pazarlama bütçelerine ekledikleri ‘dijitalde etkili kişi kullanımı’ kalemi giderek büyüyor. Bana göre, en azından Türkiye’de, giderek artan ‘dijitalde etkili kullanıcı’ sayısı sistemin kendisini sorgulatacak bir doygunluğa ulaşmak üzere. Tabi bu da yeni bir sistem arayışını peşinden getirecek. Belki de Andy Warhol’un şu meşhur 15 dakikalığına ünlü olma durumu yerini herkesin hayat boyu ünlü kalacağı bir şeye bırakacak, kim bilir?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR