New York nereye gidiyor?

New York Moda Haftası’nın üzerindeki kara bulutlar bir türlü dağılmak bilmiyor. Pek çok tasarımcısını başka şehirler hatta ülkelerde düzenlenen moda haftalarına kaptıran moda haftası, şimdi de defile alanını kaybediyor.

Aslına bakarsanız onlarca farklı fikri bir arada sunan moda haftalarını tek bir defile alanına sıkıştırmaya çalışmak çok da anlamlı değil. Londra’da Somerset House etrafında şekillenen, İstanbul’da ise her sezon kendisine başka bir yuva edinen moda haftaları, doğası gereği kalıbından taşıyor. Bir süre sonraysa moda otoriteleri ısrarlara dayanamayıp her tasarımcının koleksiyonunu dilediği şekilde sunduğu ‘dağınık sisteme’ razı oluyor. Moda başkentlerinden Milano’da gayet iyi işleyen bu sistem, önümüzdeki sezondan itibaren New York semalarına da geliyor.

Bryant Park ve Lincoln Center gibi mekanları mesken edinen New York Moda Haftası, son durağında bir türlü dikiş tutturamamıştı. Tasarımcıların bu alanı benimsememesiyle birlikte düğmeye basıldı. Yapılan açıklamada ‘New York Moda Haftası’nın defile alanı New York şehrinin ta kendisidir’ deniyor ve tasarımcılara koleksiyonlarını diledikleri yerde, diledikleri şekilde sunma hakkı tanınıyor. Bakalım tasarımcıların ve dolayısıyla moda dünyasının ilgisini kaybeden New York, bu hamleyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarabilecek mi?

Haberin Devamı

Son moda uygulama: Frenzy

Defileleri takip edebileceğiniz ya da online alışveriş yapabileceğiniz uygulamalara alışıksınız. Başka moda severlerin neler giydiğini keşfedebileceğiniz web sitelerini de yakından takip ediyorsunuz. O halde sırada ne var? Cevabı, Shopify’ın yeni girişimi Frenzy veriyor.

Uygulama, çok özel parçaları sürpriz bir lokasyonda ve zamanda satışa sunuyor. Örneğin sıkı takip ettiğiniz bir markanın en yeni modelini ciddi bir indirimle satın alabilmek için uygulamada gösterilen adreste olmanız gerekiyor.

Mart ayında ilk satış etkinliğini gerçekleştiren Frenzy, Yeezy Boost 350 Zebra modeli spor ayakkabıların satışını duyurup 500 kişiye yakın bir kitleyi belirlenen alana toplamayı başarmış. Kanada’daki bu ilk denemenin ardından Amerika’ya açılmayı hedefleyen uygulamanın bütün dünyaya yayılmasıysa an meselesi.

Haberin Devamı

Özel lansmanlar veya koleksiyonlar için mağazaların kapısında adeta kamp kuran moda severlerden ilham alarak yola çıkan Frenzy önümüzdeki günlerde daha sık karşımıza çıkacak gibi.

Burberry’ye taze kan

Hayır, korkmayın; Burberry baş tasarımcısı Christopher Bailey’nin bir yere gittiği yok. Markanın son 5 yıldaki performansını göz önünde bulunduracak olursak, herhangi bir tasarımcı değişikliği ufukta görünmüyor. Burberry’ye taze kan, doğunun parlayan ismi Gosha Rubchinskiy ile geliyor.

İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonunu Rusya’da sunan Rubchinskiy, koleksiyon içerisinde 8 parçadan oluşan bir Burberry iş birliğine yer verdi. Tasarımcıyı uzun süredir beğenerek takip ettiğini söyleyen Christopher Bailey, gümbür gümbür gelen bu yeni yeteneği diğer moda markalarına kaptırmadan harekete geçmişe benziyor.

Klasik İngiliz tasarımlarını Rus kültürüyle buluşturan parçalar modaseverlerden olumlu yorumlar almasa da ben bu birlikteliğin daha başarılı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR