KOZA’dan geriye kalanlar

Dile kolay, tam çeyrek asır... KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması bundan 25 yıl önce, Türk moda endüstrisine yeni bir soluk getirmek üzere yola çıktı. Bunca yıl içerisinde, bu yarışma sayesinde yıldızı parlayan pek çok genç, bugünün ünlü tasarımcıları arasındaki yerlerini aldı. Sıra, KOZA’nın bize kazandıracağı yeni isimlerle tanışmaya geldi.

Geçtiğimiz Salı akşamı, tam da bu nedenle Volkswagen Arena’yı dolduran heyecanlı bir kalabalığın arasındaydım. KOZA yarışmasının final gecesinde kıran kırana bir rekabet sergileyen 10 genç tasarımcının aileleri, arkadaşları ve destekçileri, sürprizlerle dolu bir gece için bir araya geldi. Tabii bu genç yüzleri bu yarışmaya hazırlayan ve ilk günden son güne kadar desteklerini esirgemeyen Özlem Süer, Zeynep Tosun, Mehtap Elaidi gibi ünlü tasarımcılar da gecede yerlerini aldı.

Yarışmayı birincilikle tamamlayan Mehmet Emiroğlu’nun ‘Nihavend’ koleksiyonunu henüz taslak aşamasındayken yakından incelemiş ve mentoru Özlem Kaya ile birlikte yarattıkları enerjinin çok dikkat çekeceğini düşünmüştüm. Yarışmacı adayları arasında yer alan Berk Gümüşterazili ise bir diğer favorimdi. Podyumda birbirinden iddialı erkek tasarımlarıyla adeta bir volkanik patlama yaratan ve kullandığı temanın hakkını veren genç tasarımcıyı yakın zamanda daha sık göreceğimizden eminim.

Haberin Devamı

Genç modele ‘Aç kal’ baskısı

Son günlerde bir iddia bütün moda haberlerini geride bırakmış durumda. Danimarkalı genç model Ulrikke Hoyer’in iddiasına göre lüks pazarın önde gelen moda markalarından birisi, modeli yeterince zayıf olmaması nedeniyle çok önemli bir defilede podyuma çıkartmaktan vazgeçmiş. Üstelik defile için aylarca farklı şehirlerde denemeler yapıldıktan ve genç model defilenin yapılacağı Tokyo’ya kadar getirildikten sonra.

Modelin iddiası, defile günü beden ölçülerinin, daha önceki deneme ölçümlerinden daha küçük olmasına rağmen marka yetkililerin kendisini şişman bulduğu ve 24 saat boyunca yemek yememesini, bunun yerine sadece su içmesini istediği yönünde. Henüz marka tarafından bir açıklama yapılmadı ancak farklı vücut tiplerinin podyumda süzüldüğü günümüzde bu tür baskıcı uygulamaların hala var olması dikkat çekici.

Haberin Devamı

Bay Louboutin’dan öğrendiklerimiz

Moda dünyasında ‘ayakkabı tasarımcısı’ dendiğinde akla gelen ilk isimlerden Christian Louboutin, gençlik yıllarından itibaren hayatında olup bitenleri çok eğlenceli bir röportajda paylaşmış. Ben de hepimizin bu ustadan öğrenecekleri var diyerek birkaç maddeyi size aktarmak istedim:

- Henüz 12 yaşında tiyatroların, gösteri merkezlerinin kulislerine sızarak bambaşka hayallere yelken açan Christian Louboutin, şov kızlarından etkilenerek tasarım dünyasına adım atmış.

- Genç dahi şov kızlarından sadece bir kadının topuklu ayakkabılarla nasıl hareket edebileceğini öğrenmekle kalmamış. Şov dünyasının yıldızları, ayaklarının rahat etmesi için ayakkabılarının içine çiğ et yerleştiriyormuş.

- Arkadaşları haricinde kimseye ayakkabılarını hediye etmiyormuş. Hollywood yıldızları, kraliyet ailelerinin mensupları ya da dünyaca ünlü şarkıcılara bile tasarımlarını hediye olarak göndermiyormuş. Öyle ki ‘Sex and The City’ çekimlerinde çekim ekibi ayakkabılarını kullanmak isteyince ücretsiz göndermeyi reddetmiş ve ekip bu ayakkabıları satın almak zorunda kalmış.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR