Gazete Vatan Logo

Köprüleri eleştiren havaalanına baksın

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, sıkça eleştirilen köprü geçişlerindeki gelirin yıllar içinde artacağını ve devlete kazanç sağlayacağını söyledi

Köprüleri eleştiren havaalanına baksın

Osmangazi Köprüsü’nde taahhüt edilen araç sayısına ulaşılamadığı için devletin kasasından para ödenmesi ile ilgili eleştirilere yanıt veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’nden bu yılın 9 aylık döneminde yaklaşık 5 milyon 753 bin aracın geçiş yaptığına işaret etti ve sayının sürekli arttığının altını çizdi. Arslan, günlük ortalama araç geçişinin 21 bine ulaştığını bildirdi. Arslan, “Garanti rakamıyla kıyaslarsanız evet alttayız ama başlangınç rakamları olan 11-12 binle kıyaslarsanız bugün geldiğimiz nokta çok önemli” diye konuştu.

Arslan, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen ulaştırma projelerinde bir yıllık geçişlerin ortalamaları üzerinden hesap yapıldığını, verilen garanti rakamına ulaşılamamışsa aradaki farkın yükleniciye veya görevli şirkete ödendiğini söyledi.

Köprünün fizibilitesinde 3’üncü yıla kadar araç geçiş garantisi öngörülmediğine dikkati çeken Arslan, projenin Osmangazi Köprüsü ile birlikte 300’ü otoyol, 133’ü bağlantı yolları olmak üzere toplam 433 kilometre yolla İzmir’e kadar uzandığını anımsattı.

Haberin Devamı

Arslan, projenin Bursa-İzmir Kemalpaşa hattının önümüzdeki yılın sonunda tamamen biteceğini belirterek, “Bu yolun tamamen bitmesi zaten ilave trafik oluşturması anlamına geliyor. İnsanların seyahat konforunu artırıyorsunuz, süreyi düşürüyorsunuz, o bölgede sanayinin büyümesini sağlıyorsunuz. Bu aynı zamanda o bölgelerde yatırım, yatırım olması nedeniyle de ilave trafik oluşması demek yani köprü, otoyol ve bağlantı yollarının oluşturacağı ilave trafiğe bağlı olarak hem otoyollardan hem de köprüden geçecek araç sayısı ciddi miktarda artacak. Zaten fizibilitemiz bunu öngörüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Havalimanı örneği

Havacılık sektörüne yönelik olarak da benzer eleştirilerin yapıldığını ifade eden Arslan, bu sektörden kaynaklı bugüne kadar ödenen garanti rakamı 40 milyon dolar iken, garanti üstü elde edilen rakamın 410 milyon dolar olduğuna dikkati çekti. Arslan, havacılık sektöründe işletme hakkı devrinden elde edilen miktarın da ekstra 10.5 milyar dolar olduğunun altını çizerek, “15 sene öncesini düşünsünler, IMF’nin kapısında 300-500 milyon dolar borçlanabilmek için dileniyorduk, el pençe divan duruyorduk. O günler YİD modeliyle yaptığımız havalimanlarının işletme hakkından 10.5 milyar dolar elde ettik. Köprülerde, işletme süresi bittikten sonra işletme hakkı devrinden dolayı ciddi gelirler elde edeceğiz. O gelirlerle daha fazla hizmet sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Arsa fİyatları 3 kat arttı

Bakan Arslan köprüden hiç araç geçmemesi halinde işletmeci firmaya verilecek yıllık ücretin 750 milyon dolar olacağını söyledi. Yıllar içinde trafiğin artması ile birlikte ödenenden daha çok para kazanılacağını ilk yılların düşük seyretmesinin normal olduğunu kaydeden Bakan Arslan bu tür projelerde sürücü ve yolcuların hayatını kolaylaştırmanın ve konforunu artırmanın yanı sıra sanayinin önünü açmayı hedeflediklerini dile getirerek, şöyle devam etti: “Arsa fiyatları 3 kat arttı diye haberler yapılıyor. Arsa fiyatları durup dururken 3 kat artmaz, demek ki proje insanların erişimini kolaylaştırmış. İnsanlar orada aktif yaşamak istiyor. İkincisi, o bölgelerde yatırımın, sanayinin önü açılmış. Orada yapılan yatırım, gerek gelecek ham maddeyi gerek gidecek mamülü taşıma zorluğu nedeniyle dün ekonomik değildi, bugün bu projeler nedeniyle ekonomik. Ekonomik olduğu için yatırım yapılıyor, yatırım yapıldığı için de oradaki arsanın fiyatı 3 kat artıyor. Özel istirhamım, insanların bunu atlamaması. Gerek arsa fiyatının gerek konut fiyatının artması bile bunun çok önemli bir göstergesi çünkü biz bu güzergah üzerinde yaklaşık 25 milyon insanın birbirine kolay erişimini sağlıyoruz.”

Haberin Devamı