Gazete Vatan Logo

Köpek katliamı: Diri diri gömdüler

Dedektif gibi iz süren öğretmen Gökhan Kazan, 10 sokak köpeğinin iğne ile bayıltıldıktan sonra boş araziye gömüldüğünü ortaya çıkardı

Köpek katliamı: Diri diri gömdüler

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde öğretmen 34 yaşındaki Gökhan Kazan, Perşembe belde belediyesinin 10 sokak köpeğini iğne ile bayılttıktan sonra boş araziye gömdüğü iddiası üzerine dedektif gibi iz sürerek köpeklerin gömüldüğü yeri buldu. Suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan savcılık, köpeklerin uyuşturucu iğne kullanılarak öldürüldüğünü öne sürdü. Savcılık, geçen 14 Kasımda sonuçlandırdığı soruşturmada, köpeklerin uyuşturucu iğne kullanılarak öldürüldüğünü belirtmesine rağmen Türk Ceza Kanunu’nda sahipsiz sokak köpeklerine yönelik ceza maddesi bulunmadığı için kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Belediye ve sorumlu kişiler hakkında ise toplam 15 bin lira idari para ceza kesilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na yazı yazdı. Kararda, şöyle denildi:

Yasada ceza yok!

“5 bin 237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 151/2 maddesinde düzenlediği üzere sahipli hayvanı öldürmenin işe yaramayacak hale getirmenin veya değerinin azalmasına neden olmanın suç olarak nitelendirildiği, somut olayda Perşembe belde belediyesi ekiplerince uyuşturucu iğne kullanılmak suretiyle öldürülen köpeklerin sahipsiz hayvan konumunda bulunduğu, 5 bin 237 sayılı TCK kapsamında herhangi bir suç unsurunun bulunmadığı ancak hayvanları koruma kanununun 13’üncü maddesinde ‘Öldürme işleminde sorumlu kişi ve kuruluşlar hayvanın kesin olarak öldüğünden emin olunduktan sonra hayvanın ölüsünü usulüne uygun olarak bertaraf etmek veya ettirmekle yükümlüdürler’ ve ilgili madde hükümlerine aykırı davrananlara öldürülen hayvan başına 1500 lira idari para cezası uygulanır’ düzenlemesi karşısında idari yaptırım öngörüldüğü, şüpheliler hakkında atılı suçlardan yukarıda açıklanan nedenlerle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

Haberin Devamı

O iğneyi kullanma yetkileri yok

Öğretmen Gökhan Kazan, yaptığı araştırmada belediyenin veterineri olmadığı için ‘ketemin’ adı verilen uyuşturucu maddeyi kullanma yetkisi olmadığını tespit ettiğini, savcılığında bunu doğruladığını söyledi. Artık hayvanların zarar görmesini istemediklerini ifade eden Kazan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Artık her yerde katliam duymaktan rahatsızlık duymaktayız. TCK’da sahipli ve sahipsiz hayvan arasındaki cezalandırma farkını ortadan kaldırmasını istiyoruz. Hayvanlar TCK’da bir mal olarak görülmektedir. Mal olarak görülmekten çıkarılarak duyguları ve hisleri olan canlılar olarak tanımlanması gerekiyor. Yoksa şu an ki cezaların caydırıcılığı yok.”