Gazete Vatan Logo

Komşu’da bayram

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması kararı Yunanistan’da da heyecan yarattı. Zira turizmde yüksek sezon içindeyiz ve güneydeki çok sayıda otel rezervasyon kabul etmiyor. Yerli turistler ya rotayı daha kuzeye ya da Yunan adalarına çevirmek zorunda kalacak.

Komşu’da bayram

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması turizmcinin yüzünü güldürdü. Başta Akdeniz ve Ege bölgeleri olmak üzere tüm turizm bölgeleri seyahate çıkması planlanan 1 milyon kişiyi bekliyor.

Ancak 10 günlük tatilin tüm dünyada en fazla seyahate çıkılan döneme denk gelmesi yerli turist için rezervasyon sorununu ortaya çıkardı. Özellikle Antalya ve çevresindeki kıyı otellerinde hali hazırda başını Rusların çektiği yabancıların doldurduğu çok sayıda otel Eylül sonuna kadar rezervasyon kabul etmiyor. Bu durumda güneyde tatil yapmak isteyen yerli turistin ya çok daha pahalıya güneyde kalması ya da rotalarını daha kuzeye çevirmesi bekleniyor. Yunan adaları da güneydeki 5 yıldızlı otellerde yer bulamayan satın alma gücü yüksek yerli turistin alternatif rotası olacak.

Alternatif aranacak

Kıyı bölgelerindeki otellerin güncel doluluk oranlarının yüzde 90 seviyelerini aştığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık , 10 günlük bayram tatilinin dünyada en fazla insanın seyahate çıktığı döneme geldiğini ve Türkiye’deki kıyı otellerinin de bu pastadan payını aldığını söyledi. Akdeniz bölgesindeki çoğu otelin odalarını doldurduğunu ifade eden Ayık, yerli turist için çok sayıda alternatif olduğunu ve bu dönemde Kuzey Ege, Marmara ve hatta Karadeniz bölgelerinin tatilci akınına uğrayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

6 günlük planlanan tatilin ‘köprü’ ile 4 gün daha uzatılmasının yurt içinde büyük bir talep oluşturduğunu ifade eden Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, bünyelerindeki otellerin yüzde 30’unun yüzde 100 dolu olduğunu ve rezervasyon kabul etmediğini aktardı.

‘Ağustos daha zordur’

Özellikle kıyı bölgelerindeki otellerin Rus turistler ile dolu olduğunu belirten Küçükyılmaz, “Sahil bölgelerindeki bazı otellerin doyması ve diğer otellerdeki rezervasyonların yüzde 80-90’lara ulaşması kalan boş odalar için yüksek fiyatlar demek. Zaten tatil planlarını daha öncesinden yapan insanlar vardı. Şimdi yeni bir kitle ortaya çıktı ve bazı bölgelerde ciddi yoğunluklar var. Ağustos ayında tatil yapmak Haziran’a göre daha zordur. Yoğunluklar çok farklı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

En az 200 bin kişi yurt dışına gider
Turizm sektörünün 10 günlük tatilde 1 milyona yakın seyahatin gerçekleşmesini beklediğini dile getiren Küçükyılmaz, Türkiye’de kaliteli tesislerde yer bulamayanların yurt dışı alternatiflerini değerlendireceğini belirterek şunları söyledi:
“Sektörün beklediği 1 milyon kişinin bir bölümü yurt dışına çıkacak. Burada önemli olan nokta kişi başına düşen harcama. Yurt dışına seyahate çıkan bir vatandaş 3-4 bin lira harcama yaparken yurt içinde bu en fazla 700 lira seviyesine. Türkiye’de yurt dışında tatil yapan vatandaşların sayısı 1 milyon civarında ve bu rakamın yarısı iki bayramda gerçekleşiyor. Yani kaba hesapla bu bayramda 200 bin vatandaş yurt dışına çıkacak. Bölgesel baktığımızda ise özellikle tatilin uzaması vizesiz turlarda yer kalmadı. Artık olarak Uzak Doğu ve Küba turlarında talep ikiye katlandı. Balkanlar ve Yunanistan’da neredeyse doldu.”
Tercih Kuzey Ege
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, asıl para harcayan yerli turistin Antalya bölgesini tercih ettiğini ancak yoğunluk nedeniyle tercihlerini Kuzey Ege ve kültür turlarına çevirebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı